Coses que no t'esperes per Argentina

El cafè a l’Argentina

El que no t’esperes és que sigui una odissea trobar un cafè bo a Argentina i el que et sorprèn més és que els bars tot i tenir màquines típiques de bar i tot i demanant un expresso, el cafè sigui aigualit.

Tan és que demanis un expresso, com un café chico, el resultat acostuma a ser el mateix, un cafè que una vegada has tret el mil·límetre d’escuma, et queda una aigua marronosa sense cos. I no és que les màquines no funcionin, per que segons qui el fa, està força bo i tot. Per tant, s’ha de trobar el bar i l’horari del cambrer. I fins i tot diria que si voleu assegurar el tret un 55% aneu al McDonald’s a la secció de cafeteria, al McCafè.

És curiós com canvien les costums d’un lloc a l’altre. Si a un bar de Catalunya demanes un cafè, la pregunta automàtica del cambrer és: “Sol?” Sí, claro, si no ja t’hauria demanat un tallat o un cafè amb llet. A més no cal especificar la mida del cafè, a Catalunya, quan han entès que vols un cafè sol, ja te’l porten de la mida expresso. Doncs resulta que si a Argentina demanes per un cafè, la pregunta que li segueix és: “en jarrito?” No, sol i curt, un expresso!  I desprès, quan et porten el cafè t’acostumen a preguntar: “azúcar o edulcorante” i et deixen un parell de sobrets del que triïs; si és que a la taula no hi ha una safata amb sucres i edulcorants.

Aquí pots demanar un café chico que seria el nostre cafè sol, un café en jarrito que seria un cafè una mica més llarg però sense arribar a ser l’americà, un cortado que equival directament al tallat o un cortado en jarrito, una tallat una mica més llarg, un café con leche que en aquest cas tampoc porta a confusions o una lágrima que seria llet amb un parell de gotes de cafè.

Als bars o cafeteries pots demanar també els caputxinos i el que a l’estiu està tant de moda, els cafès gelats que a Argentina has de demanar com un Frappé. Per què el que no t’esperes és que quan demanis un cafè amb gel et mirin amb cara de “qué decís?!” o que fins i tot et diguin que no t’ho poden servir ja que amb el gel i el calent del cafè trencaries el got. Potser sí, per que a Argentina, no sé si ho fa la seva costum a prendre mate o que, però els cafès te’ls porten molt i molt calents.

El cafèSi el cafè no t’agrada pots demanar un submarino que es tracta d’un got de llet molt calenta i una barreta de xocolata que hauràs de posar a dins la llet i anar remenant fins que es desfaci.

Però el que no t’esperes, i aquesta vegada és per a bo, és que al demanar un cafè-chico-expresso te’l serveixin acompanyat d’una galeteta i d’un gotet amb aigua (tot i que sigui soda, aigua amb gas). Això sí que és tota una sorpresa i potser per això el cafè és tan car. Actualment, un cafè dels econòmics val $8 i un chori (un “entrepà de llonganissa del país”) també val $8. La proporció és abismal.

2 replies »

  1. Bé, he de dir que els preus estan totalment desactualitzats. És algo típic d’Argentina, cada 2-3 mesos s’ha d’anar renovant el preus, és el que té la inflació. Dos anys desprès d’aquest post, tant el cafè com el chori ja estan a $15. Casi un 90% més car!

Deixa un comentari