Buenos Aires

Ruta completa per La Boca

La ruta completa per coneixer tots els racons de La Boca, el barri dels colors de Buenos Aires.

Tots els secrets de La Boca, en aquesta ruta completa pel barri del tango. No et deixis enganyar per “La Boca és perillòs”. Llegeix els nostres consells per no patir, passejant pel barri del “Riachuelo”.
La Boca ruta completa

Què fer i visitar per La Boca

En situació

La Boca és el barri més famòs de colors de Buenos Aires (tot i que no és l’únic, tenim el carrer Lanús a Barracas i el carrer Jean Jaures a Balvanera). Aquest barri és famós mundialment pel Caminito, un carrer amb cases de xapa pintades de colors. En aquesta ruta completa per La Boca us explicarem el perquè d’aquest curiós racó de Buenos Aires. A més a més també us explicarem els secrets que podeu trobar per una de les zones més visitades de Buenos Aires i us compartirem altres indrets del barri. Ah, i també us donarem EL consell clau per no patir pel tema de la seguretat.

La Boca, o més concretament, Caminito surt a tots els TOP 10 per ser un punt imperdible de la ciutat de Buenos Aires. Però sabeu què eren aquestes cases, ara reutilitzades com a botigues de souvenirs? Voleu visitar una de les zones més guiris de Buenos Aires amb una altra mirada? Seguiu llegint aquesta ruta completa per La Boca i a poc a poc us anirem desgranant tots els secrets, per ser uns experts de La Boca, de Buenos Aires i d’Argentina.

La Boca és el punt on el Riachuelo desenvoca al Río de la Plata. Només té per barris veins a San Telmo, amb el qual comparteix part d’història i que queda separat per l’avinguda Brazil i el Parque Lezama i Barracas, que el separa l’avinguda Regimiento de Patricios.

Itinerari per La Boca Buenos Aires

Coses que no t’esperes:

La Boca és un dels barris considerats perillosos. Evita anar-hi amb res “robable”, ni càmares a la vista, ni telèfons, ni rellotges, etc.

Evita semblar un turista.

Millor si hi vas durant les hores de dia.

Si vigiles, no et passarà res. Nosaltres hi hem anat per la nit i mai hem tingut cap problema.

Una mica d’història per parlar al bar

El nom del barri ve precissament que és on hi ha la boca del Riachuelo que desemboca al Río de la Plata. Alguns historiadors creuen que va ser en aquesta zona on Pedro de Mendoza va fundar la ciutat de Santa María de los Buenos Aires, el 1536.

La Boca és un dels primers barris de la ciutat. Buenos Aires va neixer oficialment (o per segona vegada) a la Plaza de Mayo, amb la fundació de Juan de Garay i es va estendre seguint el riu. Per aquell temps passava per l’actual Paseo del Bajo, és a dir, que Puerto Madero on exisitia per a res.

El barri de la Boca va anar creixent i guanyant importància amb l’arribada dels primers immigrants a l’Argentina. La col·lectivitat que s’hi va trobar més agust va ser la dels genovesos, italians arribats amb vaixell. En aquells temps hi havia dos ports a Buenos Aires, un a l’actual barri del Retiro, per això és on hi havia el Hotel de los Immigrantes i l’altre a La Boca, des d’on es carregaven mercaderies.

Cosese que no t’esperes:

Les cases del Caminito es van pintar amb la pintura que sobrava de pintar els vaixells.

A la desembocadura del Riachuelo hi havia el lloc per reparar els vaixells.
Ruta completa per La Boca

Av. Almirante Brown

Almirante Brown, un almirall irlandès, va ser qui va ensenyar als argentins a navegar. Avui, al principi de l’avinguda que li rendeix homenatge hi ha una rèplica de la seva casa, la Casa Amarilla. Si algú li interessa l’almirant, al cementeri de la Recoleta hi ha la seva tomba.

Ruta completa per La Boca_Mural

Coses que no t’esperes:

Al número 36 de l’av. Almirante Brown hi ha un mural escenogràfic, amb tots els tòpics d’Argentina.

Aquí podreu veure a Maradona, el tango, gent pernent maté, etc. un resum del que és la cultura d’Argentina

Seguint pel mateix carrer ens trobarem amb la Casa del Fantasma, d’estil modernisme català. Aquesta casa és un dels punts curiosos de Buenos Aires.

La propietaria d’aquesta casa va ser Auvert Aurnaud, que malgrat el seu nom francès, era descendent de catalans. La senyora Auvert va decidir construir aquesta casa, estil palau, amb una torre. A més a més, la va decorar amb mobles portats directament de Catalunya.

Amb el temps, la casa es va convertir en un edifici de lloguer i al pis de dalt de tot, el va llogar una pintora anomenada Clementina. Durant una entrevisa, la periodista va fer diverses fotografies a les sales i a les pintures. La sorpresa va venir quan al revel·lar-les, en un dels quadres hi havia unes figures d’uns follets, que en l’original no surtien.

Però la sorpresa no acaba aquí. Clementina es va “llençar” per la finestra de la torres, abans i tot de saber la gran noticia. La llegenda diu que els mobles van venir acompanyats de Catalunya i que per això, la propietaria, la senyora Aubert, havia abandonat la casa, que amb el temps es coneixeria com la Casa del Fantasma.

Llegendes de Buenos Aires

Podem passejar tota l’avinguda, per la qual hi trobarem alguns dels bars més emblemàtics de La Boca, alguns d’ells declarats Bars Notables. Un dels bars més autèntics que queden a Buenos Aires és el Café Roma. A Aristóbulo del Valle al 100 hi ha El Estaño, a Pedro de Mendoza ens trobem amb La Perla i al carrer Suárez, La Buena Medida.

Vueta de Rocha

La Vuelta de Rocha es un colze del Riachuelo, el seu nom prové d’un dels primers propietaris d’aquestes terres, Antonio Rocha. La plaça simula la coberta d’un vaixell i es pot veure un monòlit i un canó del vaixell “25 de mayo” que recorda el lloc on l’almirall Brown deixava l’arsenal durant la Guerra contra Brazil.

Fundació Proa

La Fundación Proa és una institució sense ànim de lucre que a través de projectes d’art contemporani intenta impulsar el desenvolupament i la recuperació del barri.

El Caminito

Caminito és la zona que ha fet que el barri de La Boca sigui mundialment famós. Actualment és una zona 100% guiri i comercial però si l’apreneu a mirar amb uns altres ulls, us agradarà.

Caminito La Boca

Coses que no t’esperes:

Ves a Caminito a primera hora del matí, abans que obrin les botigues de souvenirs, podràs fer les millors fotografies.

No hi vagis per La Boca quan sigui fosc i menys si vas “a lo turista”.

Caminito es trancat d’un carrer museu, on les antigues viviendes dels immigrants s’han reutilitzat per fer-hi botigues de souvenirs i restaurants. El primer que has de saber és que aquestes cases, tenien una particularitat. Aquest tipus de construcció s’anomena PH (propiedad Horizontal) i consisteix en cases relativament baixes, com a molt tenen dues plantes, que comparteixen un passadís central. Aqusest tipus de construccions, sobretot les reutilitzades per ús comercial, les trobareu per La Boca i per San Telmo però és que també n’hi ha a Almagro i Palermo.

Ruta completa per La Boca

Concretament els ph de La Boca i San Telmo tenen un afegit més i és que eren, moltes vegades, habitacions que donaven totes a un pati central. Això se n’anomenava “conventillo” degut a que els inquilins, s’ajuntaven al pati a fer-la petar. Les habitacions es llogaven a immigrant i moltes vegades es llogaven per hores. Mentre una persona treballava, una altra hi dormia i després s’intercanvia el rol, en funció del torn de treball. Moltes d’aquestes habitacions estaven sobrepoblades i aquest fet, va ser una de les causes de la famosa febre groga que va asolar la ciutat i li va canviar la fisonomia. A causa d’aquesta febre, les families que van poder, es van tralladar cap a la zona nord: Retiro, Recoleta, Palermo o Belgrano.

Aquesta zona tan famosa avui en dia, va estar abandonada durant molt de temps fins que els veïns, liderats pel pintor Benito Quinquela Martín, van decidir posar-la en valor i tornar a pintar de colors les cases de xapa.

Museo Benito Quinquela Martín

El Museo Benito Quinquela Martín està ubicat al que fou la casa d’aquest celebre pintor boquense. La visita al seu museu és molt interessant ja que està ple de quadres que representen La Boca de l’època dels immigrants.

Coses que no t’esperes:

Si agafes el metro, linea A, parada Rio de Janeiro, trobaràs l’estació decorada amb rèpliques dels quades de Benito Quinquela Martín.

El Subte de Buenos Aires és un museu excepcional. No et perdis la ruta C.

Boca

L’altre punt imperdible de La Boca és, sens dubte, l‘Estadio del Club Atlético Boca Juniors, la Bombonera, amb el Museo de la Pasión Boquense. Tot i el perill que pot comportar, és una veritable aventura anar al camp a veure un partit. Si t’animes i hi vas, vesteix-te de xandall, sense res que ressalti i sobretot evitant la 12, els “hooligans” argentins o potser són més perillosost i tot que els hooligans, per que la “barra brava” amenaça fins i tot als jugadors del propi equip.

Fa molts anys, al barri de La Boca hi convivien els equips de futbol de Boca i River. Va arribar un dia, que van decidir jugar-se el territori en un partit de futbol, el perdedor havia d’abandonar el barri. Boca en va sortir vencedor i es va quedar amb el barri. River va haver de marxar i buscar un altre terrenys. Primer es va instal·lar a Recoleta i finalment a Palermo, on hi ha el magnífica camp de La Monumental.

Coses que no t’esperes:

Boca ha aconseguit que Coca-Cola canvii els seus colors.

El vermell i blanc són els colors del rival a mort de Boca, River. Coca-Cola ha hagut de canviar el vermell característic per poder-se anunciar a La Bombonera.

La Usina del Arte

Fa cosa d’uns anys que es va restaurar una vella usina elèctrica en un centre cultural d’allò més aconsellable, tant per les exposicions que fan com pels recitals de música. L’edifici es va restaurar i avui en dia està tot preperart per potenciar l’acústica del lloc. Aquest magnífic centre cultural és la Usina del Arte, amb actuacions, gairebé sempre, gratuïtes o fins i tot a una de les visites guiades del propi edifici.

La Boca itinerari

Museus de La Boca

Per La Boca podem trobar altres museus, a part dels que ja hem comentat. Un d’ells és el Museo del Cine. Aquest petit museu pot ser una bona alternativa per si us agafa la pluja pel barri, tot i que millor que us agafi en dimecres que és quan l’entrada és gratuïta.

Més edificis i monuments imperdibles

Un dels símbols del barri és el Puente Transbordador Nicolás Avellaneda, una autèntica obra d’enginyeria. A més a més, és una reliquia històrica ja que només en queden 8 en tot el món.

Ruta completa la Boca

Hi ha un recorregut poc explotat per La Boca i és el de buscar lstreet art o art de carrer. Per les seves parets podem trobar una carícatura de Tevez, una pintada excepcional que recorda a Las Abuelas de Plaza de Mayo, el Galpón de las Catalinas, una parella ballant tango, etc. Si els voleu que us diguem on són, deixeu-nos un comentari i us ho enviarem al mail.

Extra Extra: GRATIS

Passejar per La Boca no t’hauria de costat gaires diners. Tornem a recalcar que quan hi vagis, no ho facis com un turista! Deixa totes les coses de valor a casa, surt amb roba cómoda, intenta que sigui ben d’hora pel matí i gaudeix.

L’autobús 29 o el 152 us portan directament fins al Caminto però nosaltres us recomanem, aprofitar aquesta ruta compelta per La Boca i gaudir del barri com un porteño més.

La ruta GRATIS per Monserrat, San Telmo i La Boca. Tot el que pots fer per aquests tres barris claus de la ciutat de Buenos Aires.

Si viatges amb pressupot motxiller per Buenos Aires estàs de sort. Fuet i Mate hem preparat una RUTA GRATIS (NO LOW COST) per Buenos Aires.

T’animes a visitar La Boca fora dels seus límits turístics? Deixa’ns els teus dubtes en un comenteri, prometem contestar-te.

Tota la guia de coses per fer i vistiar de Buenos Aires.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.