Buenos Aires

Recoleta

El nom del barri procedeix del convent dels Recoletos Descalzos, que van ser expulsats de la zona per la reforma religiosa que encapçalar Rivadavia.

De fet, quan Juan de Garay va fundar la ciutat, va donar algunes terres a Rodrigo Ortiz de Zárate, al que nombrà alcalde i entre les quals s’hi trobava la “Charca de los Ombúes”, part de l’actual barri de Recoleta. El fill gran de Rodrigo Ortiz de Zárate, Juan, va ser qui va heretar aquesta charca, que desprès va acabar venent al General D.Francés de Beaumont i Navarra per un vestit complert d’home. I no està de més afegir que segons Juan aquesta zona no tenia cap valor al ser una zona pantanosa i amb poc valor.

Cap al segle XVIII és quan s’instal·len en aquesta zona allunyada de la ciutat els  frailes Recoletos Desclazos, buscant tranquilitat i descans. Posteriorment, arrel de la febre groga del 1871, la zona va passar a ser seu dels palaus de les famílies més benestants d’Argentina que copiaven el model parisenc de l’època, fins a tal punt que el barri es coneixia com el “Petit Paris” de Buenos Aires. Avui en dia, gran part d’aquests palaus son ambaixades i l’església del Pilar, el cementiri i el Centro Cultural es troben a la zona on hi havia el convent.

Plaza Francia i les de la vora son una magnífica zona per passar les tardes solejades de diumenge. El verd s’omple de música i espectacles de carrers i tota la zona està envoltada per paradetes d’artesania. A la Plaza Evita hi ha la Biblioteca Nacional amb una primera edició del Quijote, un foli del primer llibre imprès, la Biblia de Gütenberg i a més a més compta amb vint-i-un incunables del s.XV. A la mateixa plaça hi ha una escultura de la dona de Perón i a prop, una del Papa Juan Pablo II.

Entre el cementiri i el centre cultural hi ha la Parroquia de Nuestra Señora del Pilar, consagrada Basílica pel Papa Pio XI el 1936 i anys desprès declarada Monumento Histórico Nacional. La Basíl·lica es va contruir com a cumpliment d’una promesa i és que Valdéz e Inclàn, devot de la Verge del Pilar de Zaragoza li va prometre a la verge que si curava la seva mare li construiria una església. Al seu interior es poden veure nombroses imatges de l’època de la seva edificació. Destaca el retaule i crida l’atenció la capella de les relíquies amb ossos de sants, imatges per vestir i un “cinerario” que és on es dipositen les restes dels difunts que han estat cremats i tapa un pou el qual permet el contacte directe de les cendres amb la terra. Des de l’interior del tempre es pot accedir per $2 al museu on es mostra com vivien els monjos. A dalt de tot, hi ha una petita finestra des d’on es pot observar el cementiri a vista d’ocell. El que era el convent dels recoletos, actualment és el Centro Cultural Recoleta que disposa de nombroses sales d’exposició, d’un petit cine, un auditori i un amfiteatre. Al costat mateix hi ha el Buenos Aires Desing, un centre comercial de decoració.

Sens dubte, la joia del barri és el cementiri de la Recoleta o Cementerio del Norte,  malgrat el seu petit tamany és el segon cementiri més important del món, desprès del de Gènova degut a la gran quantitat de celebritats que hi ha enterrades. Hi podem trobar fins a 26 presidents del país, a Eva Perón, premis nobels, lluitadors de la independència i multitud d’homes de ciència i arts. Recomanem, sense cap mena de dubte, anar a les visites guiades gratuïtes, que son, a més d’una manera de conèixer el cementiri i els seus habitants, una magnifica opció per començar a conèixer la historia del país i per passar una mica de por escoltant les històries que es guarden entre les seves parets.

Passejant per la avinguda del Pte. Figueroa Alcorta ens trobarem amb l’imponent edifici de la Facultad de Derecho, d’estil dóric i sense decoració. Al costat mateix, hi ha el parc de les Nacions Unides, presidit per una escultura de 20 m d’alt, d’acer inoxidable i d’alumini i de 18 tones de pes. Es tracta de la Floralis Genérica, una flor els pètals de la qual s’obren a les 7.30a.m mitjançant un sistema hidràulic i es tanquen cap a les 20.30h.
El Museo Nacional de Bellas Artes (Av. Del Libertador, 1473) és un dels museus d’art més importants del país amb més de nou mil obres d’art des de l’Edat Mitjana fins a l’actualitat. L’entrada és gratuïta.
El Palais Glace(Av. Del Libertador, 1300) fou, antigament, una pista de gel, ara és una sala d’exposicions.
Un dels cafès típics de la ciutat es troba a la Avinguda Pte.M.Quintana i es tracta de “La Biela”. A la plaça del davant hi ha un immens ficus de casi dos cents anys, plantat en el temps dels monjos recoletos. A més a més, a la mateixa plaça hi ha un parell de les típiques cabines de telèfon londinenques.
Si ens atrapa la gana per aquest barri ens podem arriba a Las Heras amb Pte.José Uriburi i submergir-nos en el món de les milaneses al “Club de la Milanesa”. I si qui ens atrapa és la set, al costat d’aquest paradís de la milanesa hi ha el “Saint Patrick”, un pub irlandès amb gran varietat de cerveses d’exportació.

Passejant per Las Heras, a l’atura d’Azcuénaga, et sorprendrà una església a mig acabar. Però encara et sorprendrà més si et dic que no és una església sinó que és una de les seus de la “Facultad de Ingeniería de la Universidad de Buenos Aires”.

Un altre punt que és famós del barri és la llibrera Ateneo que reutilitza un vell teatre, a Santa Fe 1860.

Per ampliar la informació de Recoleta, podeu llegir Recoleta amb temps, Recorregut complet per Recoleta i sobretot la zona dels Bajos de Recoleta.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s