Buenos Aires

Cementerio de la Recoleta

El primer cementiri públic de la ciutat va ser construït el 1820, sobre els terrenys que pertanyien a l’ordre dels recoletos era anomenat, en els seus inicis, Cementerio del Norte. Una de les poques làpides que hi ha i de les més antigues és la que correspon a Remedios de Escalada, la dona del Gerenal San Martin i que actualment és el sepulcre més antic que es conserva. Al costat hi ha una vitrina on hi havia les restes del pare del General i que ara només hi queda una rèplica de la bandera. Tant la vitrina com la tomba de la dona son Monumentos Históricos Nacionales i per tant no es poden tocar del seu emplaçament.

El cementiri en si es declarat Museo Histórico Nacional el 1946 per la quantitat de personatges il·lustres que hi reposen, per la qualitat arquitectònica i per les seves escultures, encara que moltes de les quals no es veguin per que estan a l’interior dels panteons familiars (hi ha dues rèpliques de la Pietat de Miquel Angel). De fet, el cementiri de Recoleta és el segon cementiri més important del món, desprès del de Gènova, a Itàlia.

Una de les característiques més sorprenents d’aquest cementiri és que el 80% dels panteons són de perpetuïtat, és a dir, que encara que la família no pagui pel seu manteniment, no es poden expropiar. Els cuidadors del cementiri no tenen un sou fix, cobren de cada família el corresponent per netejar-los els panteons familiars per això, n’hi ha de més ben cuidats que d’altres i fins hi tot n’hi ha d’abandonats.

El cementiri està format per panteons familiars (bóvedas, en castellà) i mausoleus que tenen la característica de que les persones enterrades han de tenir llaç de sang i per panteons, on el vincle d’unió és per professió, religió, política o nacionalitat. Cada sepultura consta de dos subsòls d’uns 30m de profunditat cada un. El morts hi arriben en dos taüts, un d’interior tancat al buit per evitar les males olors i un d’exterior de fusta. No es pot arribar a saber quants morts hi ha, ja que quan en un panteó familiar ja no en caben més, es treuen els més vells, s’incineren i es tornen a entrar en urnes més petites.

D’històries n’hi ha moltes, com a qualsevol cementiri, fantasmes, gent enterrada viva, morts tràgiques, gats que patrullen, enemics de vida que ara descansen un davant de l’altre, símbols, massoneria…per descobrir-les, el millor és anar a una de les visites guiades gratis que ofereix el cementiri o per uns $8 aconseguir el mapa del lloc que et ven l’associació d’amics del cementiri i simplement passejar, admirar l’arquitectura i anar descobrint els encants del cementiri i els seus racons més obscurs. Si es mira a l’interior dels panteons familiars es pot veure els taüts i fins i tot algun cos que ha quedat al descobert pel pas del temps i de l’abandó.

El panteó familiar de la foto, crida l’atenció ja que pel seu estat sembla abandonat, però si ens hi fixem bé, veurem que no, ja que no hi ha telaranyes, simplement li ha caigut el revocat de les parets. Però a demés, també crida l’atenció que al costat, a terra, hi ha la làpida de la serventa. En gratitud a que va entregar la seva vida a la família, la van enterrar al cementiri, però a fora, com corresponia a la seva classe social. 

 Fotos del cementiri

Deixa un comentari