Buenos Aires

Museo Nacional de Bellas Artes_MNBA

Museo de Arte NacionalEl Museo Nacional de Bellas Artes es troba a l’av. del Libertador, 1473, a Recoleta i és un dels museus d’arts més importants d’Argentina. Obert de dimarts a diumenge i amb entrada lliure és converteix en una magnífica opció per passar un dia de pluja tot contemplant les més de cinc-centes peces que s’exposen, tot i que en posseeix més de nou mil. Es tracta d’un recorregut d’art occidental, des de l’Edat Mitjana fins a l’època actual tant d’art europeu com d’argentí.

És un museu excepcional per veure l’evolució de l’art i com han anat canviat els motius, els colors i la història de l’art al llarg del temps. Comença amb talles romàniques i gòtiques que inevitablement et traslladen virtualment al Museu d’Art Nacional de Catalunya, malgrat no haver-hi cap obra catalana. Desprès entres al renaixement, a l’intent de tornar a l’antiguitat clàssica on destaquen les obres dels artistes italians.  D’allí passes a l’època dels colors foscos i les pintures espesses d’artistes com el Greco. Tens una sala dedicada al s.XVIII quan la caiguda de les monarquies absolutes fan pujar una burgesia afamada de poder i de mostrar-se, els “clients” de l’art que busquen retrats augmenta i això permet que cada autor pugui desenvolupar la seva obra de manera particular i fins i tot sentimental. Tens a Goya i un seguit de dibuixos que retraten la Guerra del Francès. També pots comparar l’art clàssic del s.XIX amb el desenvolupament del impressionisme. Com el primer es decantava per la mitologia i la teologia amb imatges de deesses en primer pla, insinuants però mai ensenyant més del pertinent. Amb artistes acadèmics contra artistes impressionistes, que sortien al carrer a retratar amb una llibertat de tema excepcional per l’època. Artistes que a través dels “colors i els puntents” representaven el que veien, jugaven amb llum i deixaven de banda l’objecte en si per centrar-se amb la sensació, influenciats per la fotografia i per les línies i motius japonesos. El museu té en Degà el màxim exponent d’aquesta corrent amb un seguit de quadres que evidencien el seu amor per la relació del cos humà amb l’espai, mostrat per una col·lecció de dibuixos de ballarines. En fi, un recorregut per la història i de com ens formem avui en dia el passat en funció del que van “fotografiar”.

Pel que fa l’edifici que actualment acull el museu, en realitat va ser construït a inicis de 1900, per purificar l’aigua extreta del Rio de la Plata i era conegut com la Casa de Bombas. Val la pena destacar que la ubicació actual del museu ha sigut la tercera que ha tingut. La primera seu va ser a les Galerías del Bon Marché, les actuals Galerías Pacífico, degut a la gran quantitat d’obres que va anar adquirint es va haver de traslladar el museu al Pabellón Argentino, que desprès d’haver representat a Argentina a la Exposición Universal de París el 1889 es va desmuntar i traslladar peça a peça en vaixell des de la Ciutat de la Llum fins a la Plaza San Martín. Dos décades desprès es va tornar a moure, per portar-lo a la Casa de Bombas de Recoleta, l’ubicació actual.

Museo Nacional de Bellas Artes _ Avda. Libertador 1473. Obert de dimarts a divendres de 12:30h a 20:30h i dissabtes i diumenges de 9:30 a 20:30h. Entrada gratuïta. Visita: 2h

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s