Catalanades pel món

La Revolución de Mayo del 1810

Mentre es produïen reunions clandestines a la Jabonería de Vieytes pels voltants del 1810, a Buenos Aires, amb personatges de la talla de Juan José Paso, Juan José Castelli, Rodriguez Peña, Manuel Belgrano o Cornelio Saavedra, el 20 de maig del 1810 caigué la Junta de Sevilla, a Espanya. A Buenos Aires, es va obligar al virrei Cisneros a fer un Cabildo Abierto (22 de maig del 1810). En aquest cabildo va destacar Castelli, la veu de la Revolución, “si els drets de conquista son del conquistador, Espanya Monument a Azcuenaga (Pl.Primera Junta)s’ha de sotmetre a França. Els americans s’han de governar ells mateixos.” Al Cabildo del 23 de maig, Cisneros va ser reemplaçat per una Junta però en un maniobra no gaire neta, el propi Cisneros esdevingué el cap d’aquesta Junta. Davant d’aquesta acció, el poble es va incomodar i Beruti va exigir un altre Cabildo Abierto pel 25 de maig de 1810 on es va crear la Junta Provisional Gubernativa, amb Saavedra com a president, essent la part conservadora de la Junta, Mariano Moreno i Juan José Paso com a secretaris i revolucionaris tots dos. I com a vocals, Manuel Belgrano,  Castelli i Alberti, morenistes i Escuenaga i Mateu i Larrea espanyolistes, de fet aquests dos últims eren catalans. Aquesta Junta, malgrat tot, jurà fidelitat al rei Fernando VII, que estava retingut a França per Napoleó. La Junta jurava fidelitat a un rei fantasma, no a la Junta de Sevilla que era qui el representava a Espanya. L’altra curiositat d’aquesta Junta és que Saavedra era natural de Potosí, per tant, el primer president argentí, era bolivià.

Liniers, aliat amb Cisneros, va intentar derrotar la Junta, però un poder militar format per la pròpia Junta els va derrotar i va posar fi a la contrarevolució amb el fusilament dels seus líders, entre ells, Liniers.

Les desavinences dels membres de la Junta eren cada vegada més notòries, entre Saavedra, membre de l’alta societat i d’idees conservadores i morenistes, amb idees de la Revolució Francesa. Saavedra ho resolgué enviant a Castelli al cap davant d’una tropa al Alto Perú (part de l’actual Bolívia), a Belgrano a Paraguay i a Larrea i a Escuanaga a l’interior. No em d’oblidar que tant Castelli com Belgrano eren advocats i no militars. D’aquesta manera la Junta Provisional (25 de maig-18 de desembre del 1810) pretenia ser reconeguda davant de la Real Audiencia, el Cabildo i el virrey del Perú, Fernando de Abascal. En l’aspecte social, la junta va atorgar drets polítics als aborígens i va elaborar una reforma agrària. A nivell econòmic, va afavorir el lliure comerç i va obrir altres ports, va perseguir el contraban i va protegir la industria minera.

2 replies »

  1. Juan Bautista Alberdi en su libro
    “Bases y puntos de partida para la organización política de la República Argentina (1852)” adelantó muy bien lo que pasaría…..
    Se está cambiando de una monarquía centralizada en España a una monarquía metropolitana (centralizada en Buenos Aires) —> Esto producirá las luchas entre Unitarios y Federales

    • Correcto, más adelante veremos la lucha entre federales y unitarios, un clásico en la historia de Argentina.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada