Història d'Argentina

La situació per a la Revolución

Ens havíem quedat amb la intenció dels criolls d’aconseguir la independència d’Espanya, exaltada per les invasions angleses i amb un clima d’inestabilitat al vell continent que desenvolupà amb un nou aire de pensament.

La Il·lustració o el Il·luminisme nasqué a Europa a mitjans del s.XVIII amb la idea que totes les persones naixen igual, amb els mateixos drets i deures i que per tant, la llei les ha de tractar de la mateixa manera. Afirmaven que el monarca havia de ser un representant del poble i que no tenia poder diví. Creien en la llibertat de pensament, en el poder de l’educació i econòmicament eren favorables a una alliberació del control i a una baixada dels impostos. Arran d’aquest moviment de pensament, alguns monarques es van interessar en les idees socials i econòmiques però sense modificar la monarquia absolutista. Aquesta manera de fer s’anomena Despotisme il·lustrat; essent Carles III d’Espanya un dels més destacats. Davant de tot això, el 1789, va esclatar la Revolució Francesa on el poble va lluitar contra els privilegis dels aristòcrates i la monarquia absoluta. El 1799, el partit de Napoleó Bonaparte, va arribar al poder, va redactar una nova Constitució on tot el poder va quedar a les mans del propi Napoleó i a més, es va declarar “Primer Cònsol”. Napoleó es caracteritza pel seu afany de conquista i per les seves guerres amb els anglesos. El 1808, Napoleó volgué envair Portugal ja que aquest no va complir amb el bloqueig comercial que França havia imposat a Anglaterra. Per envair Portugal, havia de passar per Espanya i ja que hi passava, va decidir envair-la també, convencé al rei Carles IV que es refugiés a França i proclamà al seu germà José Bonaparte, rei d’Espanya. La resistència espanyola no es va fer esperar i tot i que la milícia va ser durament reprimida, es van crear Juntes de govern, les quals governaven en nom del príncep Fernando (VII), fill de Carlos IV. La Junta més important fou la de Sevilla, la Junta Central, protegida pels anglesos que havien firmat un tractat amb Espanya contra Napoleó. La unió va triomfar en la batalla de Bailén, a finals de 1808, quan comença la guerra d’Espanya per aconseguir la independència. La curiositat d’aquesta batalla és que hi va lluitar, José de San Martín, un militar nascut al Río de la Plata i que havia anat a Espanya a fer carrera militar.  Més endavant passarà a ser el protagonista de la Història d’Argentina.

Però la unió amb Anglaterra no fou gratuïta, la Junta de Sevilla, des d’on es decidia que es feia a les colònies, firmà un acord lliurecanvista amb Anglaterra, acabant d’aquesta manera amb el monopoli espanyol. Aquest acord va provocar que les poques famílies del nou contintinent que podien importar i exportar amb temps del monopoli veiessin com el seu poder anava disminuint i que les famílies de classes socials més baixes poguessin ascendir gràcies al Reglament del Lliure Comerç.

Per part dels americans hi havia diversos corrents d’opinió. Els carlotistes, creien que la millor opció era coronar a la Infanta Carlota Joaquina, germana de Fernando VII i dona del Regent de Portugal que desprès d’escapar-se de Lisboa havia establert la seva cort a Rio de Janerio. Hi havia els colonialistes, que creien que el virregnat era una part més d’Espanya i que la independència no tenia raó de ser. Els fernandistes que seguien recolzant al rei Fernando VII encara que estigués retingut a França. I per últim els independentistes.

El 1 de gener del 1809 es va produir un intent de motí, recolzat pel Cabildo, contra el virrei Líniers, el qual no comptava amb el suport d’Espanya ja que era francès i molt menys desprès de la invasió de Napoleó. El Regimineto de Patricios de Cornelio Saavedra va impedir que tal acció arribés a més però finalment, al febrer,  la Junta de Sevilla va nombrar a Cisneros, nou virrei del Río de la Plata.

Desprès de les invasions angleses, a Buenos Aires havia quedat clar que Espanya no podia defensar les seves colònies, que ells mateixos es podien defensar i desprès de la Revolució Francesa, tots tenien en comú que eren més americans que espanyols.

Categories: Història d'Argentina

Tagged as: ,

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.