Argentina

Apóstoles i Azara

Apóstoles és un municipi de Misiones de 26.649 habitants, segons el cens del 2001. El que ha fet famós aquest municipi és la Yerba Mate, l’economia de la província de Misiones es basa en la producció i el tractament d’aquesta herba per obtenir el producte més social de l’Argentina. A principis d’octubre, Apóstoles celebra la “Fiesta Nacional e Internacional de la Yerba Mate”, una fira agro-industrial basada en l’explotació d’aquesta herba. El Museo Histórico Juan Szychowski és una mostra més de la importància de la indústria yerbatera de la regió, a uns 5 km de la ciutat i situat a les instal·lacions d’una empresa del sector.

Apóstoles va néixer com una reducció jesuïta el 1638 i desprès de l’expulsió d’aquesta ordre, els immigrants polonesos i ucraïnesos, majoritàriament,  van repoblar aquesta regió.

Apóstoles es pot visitar com a ruta de la yerba mate o de les missons jesuïtes que es van instal·lar entre el sur de Brazil i el de Paraguay i aquesta zona d’Argentina.

Azara és un poblet d’unes 23,000 ha que desgraciadament s’està fent famós ja que es convertirà en una de les zones més afectades per la represa Garabí, entre Brazil i Argentina. Si el projecte tira endavant, i sembla que a efectes pràctics ho farà, gran part d’Azara es veurà inundada. L’impacte d’aquesta gran construcció tindrà efectes ambientals i socials, on milers de persones es veuran obligades a deixar les seves terres i a acceptar la recolocació en zones on potser no podran desenvolupar la seva activitat econòmica. I és que Azara és una localitat agrícola i pesquera, on l’economia de la regió és bàsicament el sector primari. A més a més, es destruiran gran part de terres subtropicals verges, els boscos en “galeries” que s’han format a la riba del riu Uruguay i dels seus afluents. Es perdran espècies animals i vegetals i probablement, la represa, ocasioni l’aparició de plagues i un canvi de l’ecosistema i el clima local.

Azara, com Apóstoles, fou fundada per polonesos i ucraïnesos i encara avui en dia la presència d’aquests es ben notària. El 1901, un grup d’immigrants europeus, buscant unes terres bones per cultivar i no contents amb les que els havien ofert a Apósteles es vans instal·lar finalment, al que posteriorment s’anomenaria Azara, en honor a Félix de Azara, un naturista, militar, antropòleg espanyol per la labor que havia fet a la zona en quant a l’estudia de la flora i la fauna.

Son dos poblets sense gaire més atractiu que la vida tranquila, així que la millor època per visitar-los és a l’octubre, durant la fira de Apóstoles quan es pot aprofitar per anar a la yerbatera i amb un dia n’hi ha de sobres.

Més fotos i informació sobre la província de Misiones

Categories:Argentina

Tagged as: , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s