Argentina

La província de Misiones

La província de Misiones, al nord-est del país, limita amb Paraguay i Brasil. El seu màxim referent son les cataractes de Iguazú però no és només això. Les ruïnes de les missions jesuïtes, els amplis rius i les seves platges, la selva tropical i la flora i fauna característiques d’aquesta zona fan que valgui la pena passar-hi més dels dies que dedicaríem a les cascades. Província de clima subtropical humit, estius molt calorosos de fins a 35ºC i èpoques pluja intermitents, sense temporada seca. 

Una de les característiques de Misiones i del litoral argentí és la gran quantitat de rius i rierols que tenen. Això els permet gaudir de platges d’aigua dolça, de balnearis, de pesca i observar els salts i cascades que fa l’aigua. Els tres rius més importants d’aquesta província son el Paraná, que limita amb Paraguay; el Iguazú i el Uruguay.

Sense cap mena de dubte, la característica principal de Misiones és el color vermell de la seva terra, fruit de l’acumulació d’òxid de ferro i alumini. Tota la regió està dedicada a les plantacions de yerba, té i tabac, principalment.

Pel que fa a la gastronomia destaquen els peixos de rius, la chipá, una boleta de farina de mandioca, ou i formatge i el mbeyú, una “torta” fregida de midó de mandioca. La sopa paraguaya també és un dels plats típics i consisteix en un pastís de panís blanc, formatge, ous i espècies.

I pel que fa la música folklórica del Litoral destaquen el chamamé i la chamarrita.

La història de Misiones es remunta als guaranís, cultura indígena de guerrers, caçadors i recol·lectors que compartien una mateixa llengua, el guaraní. Quan a partir del 1540 els espanyols arriben a Misiones, la relació entre aquests i els natius es va deteriorant pel sistema de “encomienda” creat per la corona espanyola que atorgava les terres i els indígenes als espanyols, convertint-los ens amos i senyors de la seva vida. Més endavant, arriben els jesuïtes i creen les missions, que li donaran nom a la regió. Aquest sistema d’organització no permetia la “encomienda” i per tant els missioners es van guanyar l’animadversió dels espanyols i portuguesos. L’expulsió definitiva de la Companyia de Jesús vingué a mans de Carles III, el 1767. A finals del s.XIX arriben a Misiones immigrants de diferents zones europees, dotant a la província de la seva característica actual. Al sud s’instal·len polonesos i ucrainians; a la zona del Alto Paraná hi van els alemanys i els suïssos; i al centre, a Oberà hi van a parar els escandinaus, italians, francesos, russos, suïssos i espanyols així com paraguaians i brasilers.

Les possibilitats turístiques que ofereix Misiones són d’allò més variades, des de turisme cultural amb festes populars i festes de la immigració a turisme natural amb ecoturisme o activitats d’aventura. També hi ha la possibilitat de recórrer la història de la regió i pots fer la ruta de la yerba o endinsar-te a la selva missionera.

Pots anar Puerto Iguazú i entrar al Parque Nacional Iguazú o anar a Moconá a veure els salts d’aigua. Pots passejar per les ruïnes de San Ignacio de Miní o Santa Ana i descobrir com funcionaven les missions evangelitzadores. També pots descobrir el Parque Temático de la Cruz i gaudir de la natura que l’envolta o visitar la seva capital i anar a Posadas.

Més informació: Casa de la Província de Misiones a Buenos Aires; Santa Fe, 989. Web de turisme de la província. Més fotos

Deixa un comentari