Com sobreviure a Argentina

Com moure’t per Buenos Aires amb transport públic

Si hagués escrit aquest post fa 1 any, la idea general hauria estat molt diferent. Acabaríeu amb la idea que les monedes són un tresor, que s’han d’aconseguir com sigui i només soltar als autobusos. I és que fa cosa de dos anys endarrere, els autobusos només anaven amb monedes. Tu “tomabas el colectivo” i li deies al conductor on volies anar o si ja ho sabies, li deies el cost del viatge ($1,10; $1,20; $1,25) i posaves NOMÉS monedes en una màquina que, si calia, et tornava el canvi.

Què ha canviat? La Sube, una targeta que carregues amb diners i cada vegada que fas un viatge amb metro o bus et va descomptant el cost. Fa cosa de dos anys que es van començar a implantar però no ha estat fins fa poc que s’ha fet una campanya molt forta perquè tothom tingui aquesta targeta de manera gratuïta. De fet, el problema de la falta de monedes era tal que el govern de la ciutat ha ratificat que si a partir del 30 de novembre el mitjà de transport que no tingui Sube o la màquina no funcioni, el passatge et surt gratis.

I és que la cosa no és de broma, abans anaves a comprar una cosa de $1 i pagaves amb un bitllet de $2 per tenir canvi amb monedes o fins i tot compraves coses que no et feien falta, només perquè ningú et volia canvia un bitllet de $2 en monedes. De fet, et tornaves un as de les matemàtiques, de manera que el canvi només pogués ser amb monedes. Inclús a les botigues moltes vegades et tornaven canvi de més perquè no tenien monedes o si els pagaves amb monedes et deien “gracias por el cambio!” amb una cara de “estos gallegos que no saben…”

La cosa molt positiva de Capital, només de Capital, no passa el mateix a la resta d’Argentina, és que el tiquet és un “pasaje con subsidio del estado nacional” i és l’única cosa que en 2 anys no ha pujat. El metro o subte segueix valent $1,10 i els colectivos, com a màxim, $1,25. Però potser això s’acaba, comença a haver-hi rumors que els preus pujaran, potser una mica, potser per a tots o potser només a les zones pijes, chetas.

Subte

Ja hem dit que Buenos Aires és molt gran, llavors com saber quin autobús he d’agafar o quina línia de metro em va millor?

El tema metro és ben senzill, de moment hi ha 6 línies, 4 radials que surten de Plaza de Mayo i dues horitzontals que les creuen, una que va de Retiro a Constitución (dues estacions de tren) i l’altra que talla a l’altura de Pueyrredon, que seria a la meitat.

Pel que fa als autobusos ja és més difícil perquè hi ha més línies i a sobre diferents rutes. La solució: Guia T, un llibret amb 3 parts.  Quan obres el llibre tens a la pàgina parell un mapa dividit amb quadrícules que representa una porció de la ciutat i a la pàgina imparell tens les mateixes quadrícules però a l’interior tens tots els números de cole que passen per la quadrícula corresponent del mapa, m’explico? Seria com jugar als “barquitos”. Jo vull anar a Corrientes amb Callao, això cau al mapa 16, quadrícula D4, doncs miro al costat i a la D4 del mapa 16 li corresponen les línies 5,6,7,12, 24, etc. Al principi de la GuiaT hi ha un mapa gran de Capital dividit en zones que corresponen als mapes de l’interior i a més a més hi ha escrits tots els carrers amb la referència del mapa on els trobaràs. Una vegada has localitzat on estàs i on vols anar, mires quins números coincideixen i desprès vas al final de la guia on tens tota la descripció de la ruta de les línies per saber en quin carrer agafar-lo i on baixar. Explicat, sembla molt difícil però quan ho veus t’adones que és un gran invent! A més la GuiaT et serveix de mapa turístic quan no vols semblar un guiri.

L’altra manera més ràpida per saber com moure’t, si tens internet és mirar la web “como viajo” a l’apartat “En Colectivo, Tren o Subte” o el “Mapa Interactivo de Buenos Aires“.

Ara, si em dius, que és millor Subte o Colectivo? jo et diria que Subte, tot i que no hi ha molta afluència i a les hores puntes és pitjor que el metro de Roma, almenys saps que tardarà, com a molt, 5 minuts. Ja que els autobusos et pots passar 20 minuts esperant el teu i no arriba i no arriba i no arriba i de cop, flash! veus girar per la cantonada els tres 99 que venen juntets, en paral·lel i evidentment, semi-buits!

PD: on obtenir la targeta Sube: Centro de Atención SUBE (San Martín, 921 i Sucre, 2430), a les oficines de Correos i OCA i a les estacions de trens (Retiro, Constitución, Once i Lacroze). És totalment gratis, almenys de moment (2011)

PPD: 2012. La SUBE ja no és gratis i és pot trobar en diferents establiments. Consultar la web per altres novetats.

PPD: 2016. Als autobusos i al metre ja només es pot pagar amb SUBE, així que heu us n’heu de fer amb una, tant abiat com arribeu a la ciutat. De moment no són personals, per tant podeu utilitzar-ne una entre diversos. De fet, si utiltizeu el metro és millor compartir-la ja que a partir del viatge 20 en un mes, el bitllet és més barat.

1 reply »

  1. aq tb magradat moooolt

    sempre mhavia preguntat com funciona aixo de la GuiaT i la teva idea de jugar als barkitos es molt didactic jajajaja

Deixa un comentari