Bolívia

Despeses i altres coses de Bolívia

Bolívia és un país barat, així llis i llas. Els preus que poso son del gener del 2011; on $ son pesos argentins i bs. son bolivians. Per menjar, si es vol integració, directe als mercats on per 10bs tens un plat amb beguda i si desprès vols fer el cafè ja has de pagar entre 12 i 18bs, coses de la vida…

A més a més, a Bolívia es cobra l’ús de terminal que per desplaçaments nacionals val entre 2 i 3 bs però per desplaçaments internacionals pot arribar a costar 10bs. Si vols pagar menys demana pels autobusos no turístics, sempre digues “algo más barato?” i pensa que no hi ha mantes, agafat un jersei o el sac de dormir.

La nostra ruta va ser Santa Cruz de la Sierra – Cochabamba (Incallatja) – La Paz – Copacabana i Isla del Sol – La Paz – Potosí – Sucre – Samapita – Santa Cruz de la Sierra.

La idea era de Santa Cruz anar a Samaipata per fer el Fuerte i la Ruta del Che i d’allí pujar a Cochabamba. D’aquesta manera acabavem el viatge a Potosí i tornavem per la frontera entre Villazón i La Quiaca. Però un dels famosos talls a la carretera ens va fer canviar de ruta.

– Des de Retiro (Baires) fins a Santa Cruz son uns $500 i més de 30h. Arribant a Santa Cruz de la Sierra per la matinada. És recomanable esperar-se a l’estació fins que la ciutat agafi vida.
– Els bitllets d’autobús per moure’t per dins la ciutat son de l’ordre de 1,5bs.
– Habitació doble amb bany privat per 80bs a una pensió al Carrer Espanya amb Buenos Aires. (casualitats de la vida jejeje) Totalment recomanable.

  • Cochabamba (1 dia per veure la ciutat + 2 dies/1 nit per Incallatja)

– De Santa Cruz a Cochabamba hi ha busos per 35bs, sempre i quant les altres vies de sortida de la ciutat no estiguin tallades, perquè llavors els preus pugen: llei oferta-demanda.
– Taxi fins a Incallatja: 20bs per persona, mínim 5. 3h de cotxe fins al peu de la muntanya i desprès a caminar uns 9,5km fins a les ruïnes. També pot ser que trobis algun natiu que hi va i arregles el preu.
– Incallatja: acampar és gratis, 15bs per entrar i 5bs si vols un mapa. Faltaria afegir el preu del guia que és opcional.
– Tornar de Incallatja, el mateix que abans o baixar amb algú.
– Dormir a Cochabamba no tinc referències ja que nosaltres només vam dedicar un dia a la ciutat.

  • La Paz (2 dies està bé, 1 dia per veure lo necessari)

– De Cochabamba a La Paz son 45bs.
– Curiosament, a la capital és on trobem el “restaurant” més econòmic per 7bs tens 1r i 2n plat i beure (C/Indaburo entre Jaén i Pichincha)
– Les ofertes de dormir a La Paz també augmenten, però pots trobar-ne per 80bs l’habitació doble amb bany a fora, al centre i per 40bs. a prop de l’estació (Residencia Uruguay)
– Autobusos de la ciutat, uns 1,5bs.
– Autobús fins a Tiwanaku, 20bs.
– Entrada a Tiwanaku, 80bs.Falta afegir el cost del guia, si es desitja.

  • Copacabana (hores d’espera d’autobusos, potser 1 nit)

– Bus de La Paz a Copacabana, 20bs
– Sembla que a Copacabana només s’hi pugui dormir, les opcions son múltiples i diverses. Nosaltres en vam trobar per 10bs si dormíem al terra o 40bs habitació doble amb bany a fora.
– Llanxes cap a Isla del Sol, a la part nord son 20bs i a la part sur 15bs.

– Dormir, de moment si acampes, és gratis.
– Menjar, recomanem portar-lo i si pot ser, ja fet millor, perquè a la platja pot costar encendre el foc.
– Creuar la Isla del Sol son 20bs.

– De La Paz a Potosí
– L’autobús de la terminal al centre surt per 1bs.
– Visitar les mines, depèn de les ofertes i les agencies, nosaltres ens va sortir per 40bs per cap.
– Casa de la Moneda, 20bs. Recomanable 100% per saber una mica de la història de la ciutat.
– Tampoc dormim a Potosí, anem directes a Sucre.

– De Potosí a Sucre son 15bs
– Dormir per 50bs en habitació doble i bany compartit és possible, a prop de l’estació però no ho recomanem. Potser millor buscar alguna cosa més al centre.

– Bus de Potosí a Samaipata, 40bs
– Entrada al Fuerte de Samaipata 50bs.
– Ruta del Che, a consultar les agencies
– De Samaipata a Santa Cruz de la Sierra només es pot fer amb taxi i surt a 30bs per persona.

Trobar una bona guia de Bolívia pot ser una mica complicat, per això nosaltres recomanem la web: http://www.gbtbolivia.com/. I per saber més sobre Bolívia, la seva història, cultures, l’organització política, etc; la web de l’Ambaixada a Argentina.

PD: vigileu que l’aigua calenta pel mate o per “cuinar” l’acostumen a cobrar i la pagues com un te. Per tant, jo vaig demanar les bossetes i el sucre del te, si el pago almenys me l’emporto, no?

Més FOTOS de Bolívia o Bolívia a Argentina

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.