Buenos Aires

San Telmo amb temps

Al post anterior citàvem els llocs ha recórrer per fer-te una idea del que és San Telmo, però si tens temps, encara queden racons per descobrir.

L’antiga Tasca de Cuchilleros, a Carlos Calvo 319, era la casa d’un sergent de l’època de la Mazorca, sota el govern de Rosas. El sergent havia compromès la seva filla, Margarita Oliden amb el cap de la Mazorca però la noia, enamorada de Juan de la Cruz Cuello, un músic de l’època, va fugir per uns passadissos secrets amb el seu enamorat fins a Luján. Els homes del promès els van perseguir i van ferir a Margarita. Una vegada traslladada a la seva casa de San Telmo, va morir a causa de la ferida de bala.

Durant les epidèmies de febre groga que va patir el barri entre el 1850 i el 1870, els rics es van traslladar cap al nord (Recoleta, Belgrano, etc) llogant les seves residències als immigrants i convertint-les d’aquesta manera en “conventillos”. Com a exemple tenim a Balcarce 1053 es troba la “Galeria del Viejo Hotel”, un edifici de dues plantes que va deixar d’hostatjar els immigrants per ser un hospital durant l’epidèmia de la febre groga del 1871. Actualment s’hi troben tallers d’artesans, botigues d’antiguitats i un local gastronòmic. Mentre s’admira el pati és curiós recordar que hi ha una llegenda que diu que el fantasma d’un buscador d’or va ajudar a descobrir el seu assassinat.

Un altre dels patis típics de San Telmo, es troba al Pasaje La Defensa, antiga casa de la família Ezeiza.

I una de les altres curiositats és anar veient com els carrers han canviat de nom al llarg del temps, a la foto es pot veure els diferents noms que ha tingut l’actual Calle Defensa. De fet la història de la Buenos Aires es pot seguir amb els noms del carrer. Als origens, l’actual Calle Defensa, era el carrer principal que connectava el riu amb Plaza de Mayo i on les millors families hi construïen les seves vivendes per poder veure des de les terrasses les embarcacions que arribaven al port.  Liniers, l’encarregat de defensar la ciutat durant les invasions angleses es va dedicar ell mateix un carrer. Més tard es va anomomenar Reconquista i Defensa, recordant la gesta de la ciutat contra els anglesos.  El nom de San Martín li ve pel patró de Buenos Aires, San Martín de Tours.

San Telmo, en l’època colonial, era el centre de la ciutat. El nom originari fou Altos de San Pedro. Una de les explicacions del perquè d’aquest nom és perquè es diu que Pedro de Mendoza, al 1536, en la primera fundació de la ciutat va elegir el Parque Lezama com a origen ja que estava més a “lo Alto”. L’altra explicació és perquè les carretes de l’època feien un “Alto” abans d’entrar a la ciutat.

Seguint amb les histories del barri, es diu que una nativa precolonial es va asseure a la Plaza Dorrego, esperant la tornada del seu enamorat que havia anat a lluitar contra els colons. Com que aquest no va tornar ella es va transformar en un arbre i fins i tot a les nits es pot sentir els plors de la noia. A la mateixa plaça, hi ha un pou, que ara està tapiat ja que segons es creu, porta a l’infern. A l’altre extrem de la plaça, al carrer Humberto Primo hi ha el que era el negoci de Martina Céspedes, una de les poques dones que va fer-se un nom durant les invasions angleses. Tenia un negoci al número 355 del carrer, quan una nit, dotze soldats anglesos anaven a consumir-hi. Davant de l’estat d’alcoholització, Martina, els va prometre donar-los més beure però si entraven d’un en un. Un cop dins, amb l’ajuda de les seves filles, els desarmava i els lligava. Desprès els va entregar al virrei, però només onze, ja que un s’havia enamorat de la seva filla i aquest amor havia estat correspost. El virrei Liniers  la va nombrar “Sargento Mayor del Ejército” amb dret a sou i uniforme.

Els carrers de San Telmo, actualment, son més famosos per les seves antiguitats que pels fantasmes que s’hi passegen, els quals no son pocs degut a que el barri va ser un dels més afectats de les febres grogues que va patir la ciutat.

Més Fotos

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s