Com sobreviure a Argentina

Festivals i esdeveniments anuals a Buenos Aires

Si és tracta de festivals, fires o dies dedicats a una temàtica,  Buenos Aires les contempla totes, fins i tot hi ha una setmana dedicada als gelats, on pots provar els diversos sabors d’aquest menjar tant valorat pels argentins.

Ja van 20 les “Marchas para el Orgullo LGBITQ” cada una amb un objectiu diferent però sempre amb la mateixa bona onda. Cada primer dissabte de novembre l’Avenida de Mayo s’omple de gent, de música i de festa fins al Congreso.

Típic també és el “Buenos Aires Jazz“, el festival de jazz internacional que rep la ciutat cada novembre oferint concerts gratuïts i d’altres amb entrada.

La noche de los Museos” ha arribat a la 8ª edició. Es tracta d’activitats i visites guiades als museus de la ciutat de Buenos Aires des de les 20h fins ben entrada la nit. Aquesta nit brinda una ocasió excepcional per sortir al carrer a culturitzar-se, tots els barris de la ciutat hi participen, així que la millor manera de gaudir-la al màxim és fer-se un recorregut abans de sortir de casa.

Una altra nit per sortir al carrer a llegir, escolta música o simplement a passejar és “La noche de las Librerias”. Aquest esdeveniment acostuma a ser a finals de novembre o principis de desembre, aprofitant la calor de l’estiu. Abans que la ciutat es quedi buida per les vacances, l’Avenida Corrientes treu tot el seu esplendor.

I si els llibres tenen la seva nit, els discs també, “La noche de las Disquerías” farà 3 anys aquest 2011. Amb tres recorreguts, el Centro, Palermo i Recoleta que ofereixen shows, firmes de discs i descomptes en l’adquisició de material.

Per als que no marxen de vacances, el govern els proposa cada estiu “La Ciudad al Aires Libre“, un conjunt d’activitats culturals, de música, de teatre, de dansa, de Tango i de cine, sense deixar de pensar amb els més petits de la casa que faran que els dies calorosos siguin més fàcils de pair.

L’any passat va ser la primera edició de la “Noche en Vela”. Aprofitant un intercanvi cultural entre Buenos Aires i Paris, la ciutat porteña va importar la nit més típica de la capital francesa. Aquí sí que recomanem fer-se un recorregut, intentar que tot sigui al mateix barri per evitar els trasllats i que hi hagi pla B. Tot el que sigui localitats reduïdes és totalment recomanable anar-hi 1h abans per aconseguir lloc. Les visites guiades pel carrer no son la millor opció, ja que el soroll ambiental d’aquesta nit augmenta a extrems que no sents el guia.

El “Festival de Danza Contemporánea” , amb la seva 6ª edició, és ja un clàssic de la ciutat. Amb la característica que és bianual, amb espectacles al carrer, als teatres, amb entrecreuaments de dansa, d’arquitectura, de música i estils musicals, aquest festival demostra que Buenos Aires és una ciutat inquieta que sempre busca aprendre.

Un altre festival dedicat a la dansa és el “Ciudanza“. Aquest treu al carrer, literalment, tots els estils de dansa per apropar-la a la gent. Pots trobar-te ballarins en un plaça, dalt de les escales, en un parc o en un banc.

El festival estrella de Buenos Aires és el BAFICI, el festival de cine independent. Durant els primers dies d’abril, la ciutat s’omple de pel·lícules i d’activitats relacionades amb el món del cine. Amb xifres records de reproduccions, de participants, d’entrades venudes i d’espectadors, el BAFICI s’ha convertit en un festival reconegut a nivell mundial.

També a l’abril, aprofitant el dia mundial del llibre, la “Feria Internacional del Libro de Buenos Aires” obra les seves portes a la Rural (Palermo, Pl.Italia). Diversos escenaris dedicats íntegrament al llibre et permeten gaudir del plaer de la lectura i de l’olor a llibre nou.

La Rural també hi ha fires durant tot l’any, com al setembre que hi ha la fira de “Vinos y Bodegas” que t’invita a recórrer el país a través dels seus vins. O el BAFWEEK , la fira de moda més important a nivell nacional. O fires d’artesania o de vivendes o la nova “Nuestros Perros” dedicada als animals de companyia, amb activitats, tallers i cursos d’educació dels gossos. I des de que el Dakar es va traslladar a Sud-Amèrica, la Rural exposa, a principis d’any, continguts relacionats amb el rally.

A la tardor, a finals d’abril hi ha el “Festival Polo Circo” que porta a la ciutat companyies de tot el món i espectacles relacionats amb el circ, d’allò més diversos.

El FIBA ofereix, cada dos anys, l’opció de veure en escena l’art contemporani més important tant internacional com nacional. Teatre, dansa, arts visuals i sonores, etc. es donen lloc a Buenos Aires a finals de setembre o principis d’octubre.

Un festival que agradarà sobretot als estrangers és el BAFIM, el “Buenos Aires Feria Internacional de la Música” i que porta, durant el mes de setembre, a Argentina cantants i grups de tot el món. Si tens sort, pots veure per $5 grups que a Espanya et demanen 20€.

Però no només hi ha festivals dedicats a les arts, el Matbaires obra les portes de les matemàtiques i te les apropa de tal manera que passes a pensar en les matemàtiques més com a art que com a ciència.

Si hi ha un festival que defineix Buenos Aires, aquest és el festival de Tango. Les últimes setmanes d’agost, el Tango es converteix en el protagonista de la vida dels porteños. Amb milongues, el campionat de Tango de la ciutat, amb conferències, espectacles i exposicions relacionades amb aquest ball, el “Tango Festival y Mundial” és la millor manera de gaudir d’aquest ball sense sentir-te un guiri.

Si el que t’agrada és la música, Buenos Aires és la teva ciutat. El Pepsimusic, el Quilmes-rock, el The Pop Festival Coca-cola, el  Creamfieldsba, el Buenos Aires Jazz o el Tango Festival y Mundial, entre molts d’altres, sigui quin sigui el teu estil musical, a Buenos Aires el trobaràs.

Altres festivals són el Festival Beckett Buenos AiresFashion Buenos AiresArteBA i segurament que me’n deixo molts.  Amb el temps ja ho anirem actualitzant i personalitzant.

A més a més, la ciutat té en compte la seva diversitat de població i dedica temps a les diferents col·lectivitats que formen part d’ella, com el Sant Patrick’s day, el dia del Tartán, la festa rumana, la peruana, la noruega,  el dia de Grècia, d’Italia, d’Espanya, dels Vascos, etc.

Deixa un comentari