Buenos Aires

Ruta completa per Palermo

La ruta completa per visitar Palermo, el barri dels parcs de Buenos Aires.

La guia definitiva per moure’t per Palermo com peix a l’aigua. Els millors llocs per fer fotos, els secrets del barri i les curiositats. Et deixem links dels punts més destacables per ampliar la informació d’aquesta completa ruta per Palermo.
Ruta completa per Palermo_Emblema

Què fer i visitar per Palermo

En situació

Palermo és un dels barris més grans de la ciutat, de fet està dividit en diversos “barris no barris”. El més difícil de Palermo és saber en quin subbarri ens trobem. Si passegem per la zona dels boscos estem al Palermo Chico, si ens trobem a la “plaça Serrano” estem a la zona que es coneix com Palermo Viejo. En canvi, si creuem l’avinguda Juan B.Justo ens trobem al Palermo Hollywood, anomenat d’aquesta manera pel gran nombre de productores de televisió i cine que s’hi pot trobar. També tenim el subbarri de Las Cañitas, que adopta aquest nom perquè en aquesta zona tan de moda actualment, era, als inicis dels temps, un canyissar.

Palermo és un barri camaleònic, s’adapta a tots els gustos i necessitats. Si tenim familia, podem anar als Bosques de Palermo i llogar una barca pel llac. Si som adolescents, també als Bosques trobarem algun racó per passar l’estona. Si ens agrada la moda, només cal passejar per Palermo Viejo i entrar a alguna de les botigues que hi trobem. Si som de bars, pels voltants de la Plaza Serrano, serà el nostre paradís i si volem restaurants, Las Cañitas serà el nostre destí.

Buenos Aires és veí de Belgrano, Colegiales, Villa Crespo i Recoleta. Les avingudes Coronel Díaz, Córdoba, Dorrego, Cabildo i Figueroa Alcorta, a grans trets, són les avingudes que el delimiten.

Una mica d’història per parlar al bar

Quan es va fundar la ciutat, aquesta zona quedava totalment als afores. De fet, l’actual Avinguda Santa Fe, que quan arriba a Belgrano es converteix en l’avinguda Cabildo, era el Camino Real, que conectava la capital del Virreinato de la Plata amb la del Alto Perú.

La zona que avui es coneix com los Bosques de Palermo era on el governador Rosas tenia la seva quinta. Per entendre una mica les incongruències de Buenos Aires, hem de saber una mica d’història i que Rosas era enemic d’Urquiza, i a la vegada de Sarmiento. Ara en la zona on Rosas hi tenia la seva quinta podem trobar el monument del mateix Rosas, d’Urquiza i de Sarmiento, així ben juntets tots ells.

El nom del barri és herència de Juan Domínguez Palermo, era un veí de la Buenos Aires colonial, que tenia en aquestes terres pantanoses, que posteriorment s’han guanyat al riu, la seva chacra.

Què visitar per Palermo

Com ja hem comentat, depen del que vulguem fer, haurem d’anar a un “Palermo o un altre”.

El Palermo Chico compren les avingudes del Presidente Figueroa Alcorta i la del Libertador on destaquen les mansions i algunes de les ambaixades, entre elles la d’Espanya que durant el 2011 va ser testimoni d’una de les acampades del moviment 15-M. Aquesta zona és on hi ha la més gran quantitat de monuments, museus i cultura del barri que a poc a poc, anirem descobrint en aquesta ruta completa per Parlermo.

Per Palermo podem visitar els famosos “Bosques de Palermo” que en realitat és un conjunt de parcs. També hi ha el Jardí Botànic, el Japonès, l’Hipòdrom i molts altres indrets que anirem descborint en aquesta ruta completa per Palermo.

Avui en dia està molt de moda l’street art, és a dir, els grafits però amb gust. Palermo, juntament amb Colegiales, és un dels barris de Buenos que més en tenen. També t’ajudarem a ubicar-los, en aquesta guia per Palermo.

Coses que no t’esperes:

El govern de la ciutat organitza visites guiades gratuïtes, algunes de les quals centrades a descobrir l’Street Art de Palermo.

Us recomanem totalment, visitar la seva agenda cultural ja que cada mes canvien les visites. GRATIS

Després de llegir aquesta ruta completa per Palermo, et faltaran dies per visitar el barri!

Plaza Italia

La Plaza Italia, amb més de 7.000 metres quadrats és una de les que més racons amaga de la ciutat. Tothom la coneix, tothom l’ha vist però el fet de ser una rotonda, fa que poca gent la camini. Una llàstima perquè aquí podreu trobar autèntiques joies. El monument que més destaca és el de Giuseppe Garabaldi, un regal de la comunitat italiana a la ciutat de Buenos Aires.

Coses que no t’esperes:

Trobar-te una columna autèntica del foro romà a Buenos Aires.

La ciutat de Roma li va fer aquest regal a la ciutat de Buenos Aires

Hi ha tanta història per descobrir a la Plaza Italia, que li hem dedicat una entrada especial.

Al costat de la Plaza Italia hi ha La Rural, el recinte Firal de Buenos Aires. Atents a la seva agenda perquè sempre hi ha alguna fira interessant, com la del Libro a l’abril.

Jardín Botánico

Al l’altre costat de la plaça Itàlia hi ha el Jardín botánico que és tracta d’un dels referents de jardins ideats per Charles Thays a finals del s.XIX. Aquest jardí no surt en gaires guies de viatge i a parer nostre, és un error. Moltes ciutats et venen el seu jardí botànic i a moltes s’ha de pagar entrada. No sé perquè però llavors la gent els visita encantat. Buenos Aires t’ofereix un jardí de 7,5 hectàrees que recull flora dels 5 continents, en total unes 5.000 espècies diferents. A més a més, a part de la flora és un jardí d’escultures soprenent. I tot això gratis.

Ruta completa per Palermo_Jardin Botanico

Aquest jardí és ideal per visitar-lo en qualsevol època de l’any, ja que cada estació destaca alguna flor o alguna au i si més no, per recorrer les seves escultures, algunes de les quals són autèntiques obres d’art dignes d’un museu. A més a més, has de saber que organtizen visites guiades gratuïtes.

Bosques de Palermo

Els Bosques de Palermo són un dels indrets que et recomanen a totes les guies de Buenos Aires. En aquesta ruta completa per Palermo volem que descobreixis tots els seus racons, que són molts més que els que t’explicarà la teva guia de referencia.

Els Bosques de Palermo, que oficialment s’anomen Parque 3 de Febrero (el nom també està lligat a la història de Rosas, Urquiza i Sarmiento, són una extensa porció de terra amb tanta història com hectàrees.

Per entendre el nom i la història de la zona, passarem per les escultures de Juan Manuel de Rosas, gobernador de Buenos Aires que tenia la seva quinta en aquests terrenys i que fou derrocat per Urquiza en la batalla de Caseros el 3 de febrer de 1852. Urquiza, el terratinent de Entre Ríos, que després de la victoria sobre Rosas fou President d’Argentina, també té un monument en aquest barri, en forma de rotonda, a Sarmiento amb Figueroa Alcorta. Un altre polític argentí, Sarmiento, contemporani dels dos anteriors i enemic de Rosas està representat amb una obra de Rodin a la intersecció de Av.Sarmiento amb Av. Del Libertador, just on Rosas tenia la seva mansió. Monument, per cert, que al seu moment va aixecar certa controvèrsia perquè segons deien, no s’assemblava gens a Sarmiento.

De fet fou Sarmiento qui suggerir construir un parc a l’estil de Hyde Park de Londres on Rosas tenia la seva quinta per tal d’esborrar qualsevol record d’aquest. Així és com a la intersecció de Sarmiento amb Libertador es contruí del Parque 3 de Febrero, una data clau en la història de Rosas, que com hem vist, va ser la de la seva derrota.

Coses que no t’esperes:

Pels Bosques de Palermo et pots trobar un jardí de roses o un monument a la Caputxeta Vermella.

Agafa la càmara i camina per aquests jardins. No te n’arrepentiràs.
Guia pels bosques de palermo

El Rosedal

El Rosedal és un parc amb més de 1.000 espècies diferents de roses. En l’època on les roses floreixen, aquest racó es converteix en un dels escenaris més bonics de Buenos Aires. També hi podem trobar un Pati Andaluz, un Passeig dels Poetes i si hi anem a principis de la primavera ens donaran un lluc d’aquestes famoses roses. L’entrada és gratuïta i organitzen visites guiades.

Més monuments pels Bosques de Palermo

Si t’agrada l’escultura, els Bosques de Palermo i Palermo Chico són un dels racons pels qual Buenos Aires s’ha guanyat el nom de Ciutat Museu a l’Aire Lliure.

Un dels monuments més grans de la ciutat és el que popularment es coneix com Monumento a los Españoles. Malgrat que oficialment s’anomena Monumento a La Carta Magna y a las Cuatro Regiones de Argentina, el sobrenom es deu a que fou Espanya qui el regalà a Argentina en commemoració del Centenario de la Revolución. Fins i tot, va ser la pròpia Infanta Isabel, qui vingué en representació d’Espanya, a veure els festejos del centenari, qui posà la pedra inaugural del monument el 1910.

Pels bosques de Palermo podem trobar l’únic monument de Buenos Aires a un rei espanyol, concretament a Carlos III. També hi ha un monument a Washington, a Taras Schevchenko, entre moltes d’altres.

No et perdis aquesta guia detallada pels Bosques de Palermo on t’expliquem els monuments que hi pots trobar.

Jardín Japonés

Ruta completa per Palermo_Jardín Japonés

El Jardín Japonés és un dels indrets més fotogènics de Buenos Aires. Aquest jardí va ser construït per la colectivitat japonesa de Buenos Aires per homenatjar la visita de l’Emperador Akihito i la seva dona Michiko el 1967, a la ciutat argentina. Us recomanem visitar el seu web ja que sempre hi ha alguna activitat cultural i alguns dies a l’any, podreu visitar-lo gratuïtament.

Fer una cafè per Palermo

Palermo és un dels barris que té més bars de Buenos Aires però també és un dels barris on els bars són més emífers. El fet de ser una zona de moda fa que cada dos per tres tanquin i obrin bars i restaurants nous.

Al 2019, la moda de les cerveses artesanals ha canviat la fisonomia dels carrers porteños omplint les voreres de taules altes i de llums penjants que uneixen els arbres.

Pocs bars podem recomenar-vos, ja que cada dos per tres canvien. Us podem aconsellar la zona de Plaza Serrano. Atenció que si busqueu aquesta zona al mapa, no la trobareu pas. Heu de buscar la Plazoleta Júlio Córtazar i passer pels carrers del voltant, com per exemple Guatemala, Soler i Nicaragua i els que els tallen.

Sempre us diem que Fuet i Mate que busquem les alternatives més econòmiques i més autèntiques. Que proposem un turisme No Guiri per les ciutats i per això, mentre viviem per Buenos Aires buscàvem aquells bars i restaurants autèntics. La joia de la corona a Palermo, un bar d’irreductibles on els seus parroquians són els mateixos que fa 50 anys, és Los Andes, a Scalabrini Ortiz al 1213. Un dels pocs Bares Notables que trobareu en aquest barri tan a l’última moda. Els altres són el Varela Varelita, també a Scalabrini Ortiz; el Preferido de Palermo a Borges 2108 i el Café Nostalgia, a Soler 3599.

La Milla de los Museos

Gràcies a aquesta compelta guia per Palermo podreu anar descobrint tots els museus del barri. De fet, Palermo en té tants i molts d’ells ubicats en el mateix carrer, l’avinguda Figueroa Alcorta, que la zona s’ha anomenat la Milla de los Museos. En total la Milla de los Museos conté 15 museus repartits entre els barris de Palermo, Recoleta i Retiro. Comença precismament al barri de l’estació de trns amb la Torre Monumental i acaba al barri objecte d’aquesta entrada, concretament al Museo de Artes Plásticas Eduardo Sívori.

Guia per Palermo

El primer que ens trovarem, gairebé a tocar del límit amb Recoelta, és el Museo del Automóvil Club Argentino, un museu dedicat als cotxes on podreu veure una magnífica col·lecció de cotxes històrics. L’entrada al museu és gratuïta i realment us n’aconsellem la seva visita. Aquest museu és un dels secrets del barri i si us agrada el món del motor, no us n’arrepentireu i si no en sou tan fans, també us divertireu amb els models que hi trobareu. Consulteu el seu web per saber els horaris actualitzats.

Arribem a un dels nostres museus preferits de Buenos Aires: el Museo de Arte Decorativo. Qui ho hauria de dir que jo m’enamoraria d’aquest museu. Però és que a part de la seva col·lecció, que si us som sincers, pels que no n’entenem, sembla un museu més de decoració, es pot visitar el palau i si a sobre teniu la sort d’anar-hi en una de les seves visites guiades, l’experiència és de les millors que viureu a Buenos Aires. El millor dia per visitar-lo és el Dia de los Museos que fan moltes activitats gratuïtes. Visiteu el seu web per saber-ne més. El palau era de la familia Errázuriz-Alvear i quan van deixar la casa, ho van fer amb tota la decoració i els mobles dins, per tant avui, visitant el museu també visitem un palau habitat de principis de 1920.

Molt aprop, però a l’altre costat de l’avinguda, ens trobarem amb el Museo de Arte Popular José Hernández. Aquest museu és una tranquila passejada per descobrir l’artesania ciolla i indígena del país. Hi trobarem una extensa col·lecció de plataria criolla de princpis del segle XIX.

El famós MALBA també forma part d’aquesta Milla de los Museos. Aquest museu d’art llatinoamericà surt a totes les guies de Buenos Aires. Sincerament, si no sou molt amants de l’art llatinoamericà, no us gasteu els diners de l’entrada. Si us agrada l’art, us recomanem abans visitar el MNBA, el Museo Nacional de Bellas Artes, que a sobre la visita és gratuïta. Bé, ja no, ara s’ha de pagar però tot i així, el recomanem abans que el MALBA.

Curiosament, el Museo Evita, també és un dels museus que sí que surtirà a les guies de turisme, igual que el MALBA. Perquè diem curiosament, perquè són dels pocs museus que es paguen a Buenos Aires a preu de turista! No és que no recomanem la visita però és que ens fa ràbia que havent-hi museus tant interessant com hi ha per Buenos Aires, només es recomanin els de pagament. La part positiva és durant La Noche de los Museos, el primer dissabte de novembre, tots dos tenen entrada gratuïta.

Coses que no t’esperes:

L’alternativa gratuïta al Museo de Evita és El Museo del Pueblo.

Per visitar aquest museu has d’anar a Monserrat.

A dins dels Bosques de Palermo hi ha el Museo de Artes Plásticas Eduardo Sívori, un museu que pot ser una alternativa si ens agafa un moment de pluja mentre passegem pel Parque 3 de Febrero.

Si vols més informació sobre els altres museus de la Milla de los Museos o de Buenos Aires, t’hem preparat una guia amb tots els museus que hem vistat per Buenos Aires.

Places de Palermo Chico

Les places que ens podem trobar per Palermo Chico són la Plaza Alemania, la Plaza República de Chile i la Plaza República de Perú. A la primera hi podem contemplar la Fuente Riqueza Agropecuaria Argentina que la col·lectivitat alemanya va donar a l’Argentina com a celebració del Centenerio de la Revolución de 1910. Les seves figures representen l’agricultura i la ramaderia els dos reclams d’Argentina a Europa per tal d’atreure immigrats a partir de la dècada de 1880. La font, obra de Gustav Adolf Bredow, té 25 metres de llarg i és de marbre de Carrara i bronze i està decorada amb els escuts dels estats alemanys. Evidentment la plaça també va ser dissenyada per Charles Thais i es va inaugurar el 1904. L’altre regal que feu Alemanya a Argentina fou 100 anys més tard, per commemorar el Bicentario i és el tauler d’escacs de 3,2 m2.

Ruta completa per Palermo_Plaza Alemania

La Plaza República de Chile està ubicada davant del Museo Nacional de Arte Decorativo. La plaça està decorada amb escultures de personatges importants pel país veí i de la història de les dues nacions com el racó dedicat als col·laboradors de San Martín, heroi de la independència, com per exemple el Mariscal Ramón Castilla, Alejandro Aguado, Juan Martín de Pueyrredòn, el Gereral Las Heras, el General Arenales i el sempre fidel Juan Martín de Güemes.

També hi ha l’estàtua de Nuestra Señora del Carmen de Cuyo la patrona de l’exèrcit dels Andes, aquell amb qui San Martín aconseguí la gesta de la independència de Xile. L’altre personatge històric que no podia faltar en una plaça de Xile és Bernando O’Higgins qui ocupa l’escultura eqüestre principal i qui fou, juntament amb San Martín qui va aconseguir l’independència de Xile. També hi ha el monument El Arquero de San Sebastiàn obra de l’argentí Alberto Lagos.

La plaza República del Perú, inaugurada el 1972, va ser dissenyada pel paisatgista Roberto Burle Marx i té a l’inca Garcilaso de la Vega com el seu personatge principal. També hi ha bust del militar Francisco Bolognesi Cervantes, José Abelardo Quiñones i Miguel María Grau Serminario. També hi ha el de Fernando Belaunde Terry i el de Víctor Raúl Haya de la Torre.

El Palermo més bandarra

Palermo és un dels barris on més “Street Art” podem trobar. El millor que podem fer és passejar pels seus carrers, però hi ha dues zones que destaquen sobre totes les altres.

Possiblement la zona més famosa és el triangle que formen Castillo, Fitz Roy i Dr. Benjamín Canard. Aquesta zona, que si som puritans no és Palermo té les seves parets plenes d’art. Al 2019 van repintar-la i fer-ne de nous!.

On també en trobareu és pel voltant de la Plaza Serrano, com per exemple als carreronets Santa Rosa o Soria.

Més museus de Palermo

Sí, encara queden museus per visitar. Ja us hem dit que això és una ruta completa per Parlemo, no? Doncs au, que teniu feina a fer i a sobre, per tots els gustos i butxaques.

Un dels museus més històrics del barri és el Museo Histórico Regimiento de Infanteria I Patricios. Aquí ens hem de remuntar a la famosa època de les Invasions Angleses, quan els argentins van crear “exèrcits” per deferensar-se dels britànics a falta de l’ajuda dels reialistes espanyols. És un museu molt interessant per aprendre una mica més d’aquesta època, que va marcar un punt d’inflexió a la història d’Argentina i on un grup de catalans i va tenir un paper important.

El cosí germà dels Patricios és el Museo Histórico del Regimiento Granaderos a Caballo General San Martín. L’exèrcit que va muntar San Martín per alliberar Argentina, Xile i Perú. Si podeu visitar aquest museu durant la Noche de los Museos, serà una experiència que no oblidareu.

El Museo Casa Dr. Palacios segurament no surt a cap a guia. Per això diem que el que estàs llegint és la guia més completa per Palermo que podràs trobar. Palacios va ser el primer diputat socialista d’Amèrica Llatina. La visita és gratuïta però hauràs de concertar cita.

Us hem de confesar que encara ens queda algun museo per descobrir però del que sí que us en podem parlar és del Museo Casa Ricardo Rojas. Un altre dels museus que a Fuet i Mate anomenen 2×1 dos ocells d’un tret. A part d’aprendre sobre la vida de l’escriptor Ricardo Rojas, podrem passejar per un casa d’setil colonial, declarada Monumento Histórico Nacional. Visiteu el seu web per saber quin dia fan entrada gratuïta.

Esglésies, Convents i Temples de Palermo.

Parlemo és un dels barris on la diversistat cultural de Bueos Aires està més a flor de pell. Aquí podem trobar esglésies de diverents cultues, sinagogues i fins i tot una de les mesquites més importants del país.

Al Centro Cultural Islámico Rey Fahd podrem gaudir d’una visita guiada gratuïta i aprendre uan mica sobre la cultura islàmica.

De fet pel carrer Scalabrini Ortiz trobarem una gran quantitat d’esglésies com l’ortodoxa de San Jorge seu dels armenis de Buenos Aires. Ben a prop també hi ha l’ortodoxa grega. També sobre Córdoba hi ha l’església Perpétuo Socorro, una església catòlica que conmemora aquesta verge.

Per Palermo també hi ha la Catedral de la Anunaciación, que és la catedral de la iglésia ortodoxa russa i la de Nuestra señora de Narek, la catedral dels armenis catòlics. I si seguim donant la volta al món, trobarem l’església dels xinesos catòlics, al carrer Bondpland.

Més edificis emblemàtics

A Fuet i Mate ens hem recorregut els Bosques de Palermo d’oest a est i de nord a sud per oferirte aquesta completa ruta per Palermo. Encara hi queden molts racons per destacar pel parc 3 de Febrero, com per exemple el Planetari, l’hipòdrom.

Completa ruta per Palermo_Planetario

Estant a Palermo no ens podem oblidar del Hipódromo on hi podrem veure tant carreres, com partits de polo i fins i tot la final del torneig de Pato.

A Palermo Chico, també se l’anomena Barrio Parque per la gran quantitat de parcs i places que hi ha. De fet, aquest indret va ser dissenyat pel paissatgista Charles Thays el 1912 qui va pensar una zona on s’aprofités la vegetació autòctona. Els habitants de tan notable barri foren les classes benestants que ben aviat s’hi van construir grans palaus, a l’estil europeu, gràcies a la fortuna aconseguida per l’economia agroexportadora del país. També avui segueix essent una de les zones més cares i chetes de Capital. Les botigues que hi trobem, moltes d’elles de cotxes d’alta classe, els restaurants i els edificis construïts a mitjans de 1940 en són una mostra. Avui en dia, la gran majoria de les personalitats importants o famoses del país viuen o hi tenen una casa.

Molts d’aquells palaus, avui són ambaixades com la d’Uruguai, Xile, Corea del Sud, Itàlia, Suècia, Albània, Canadà, Grècia, etc. però la que més destaca és la d’Espanya, imperdible el palau i la quantitat de terreny que ocupa la “Madre Patria” al costat de la plaça Bèlgica.

Un altre racó que crida l’atenció és el Instituto Sanmartiniano, del que ja en vam parlar al post de la Ruta Sanmartiniana, a la Plaza Gran Bourg, fundat el 1933 i que és una rèplica a escala 3:1 de la casa que tenia San Martín a Grand Bourg, França. Davant de la casa hi ha els busts de José de San Martín, de la seva dona Remedios de Escalada i de la seva filla, Mercedes de San Martín de Balcarce i pels voltants escultures que representen a un aviador, un marí, un soldat d’infanteria i un granadero, el cos militar que va crear el llibertador per lluitar contra la Corona Espanyola. La plaça Grand Bourg està presidida per un monument anomenat El abuelo Inmortal, obra de Angel Ibarra García.

Ruta més completa per PAlermo

Extra Extra: GRATIS

La zona nord de Buenos Aires és una de les més cares de Buenos Aires, però com que a Fuet i Mate estem acostumats a fer rutes amb pressupost motxiller, t’hem ppreparat la ruta GRATIS per Belgrano, Parlermo i Recoleta i més a més el Tríptic de Palermo per portar a la butxaca.

Si viatges amb pressupot motxiller per Buenos Aires estàs de sort. Fuet i Mate hem preparat una RUTA GRATIS (NO LOW COST) per Buenos Aires.

I tu, ja has visitat els museus de Palermo? Tens algun bar recomanar-nos? Sabem que aquesta entrada ha quedat llarga però ja hem avisat que és la ruta completa per Palermo. Si vols que et fem l’impresicindible, deixa’ns un comentari explicant-nos els teus interessos i et farem la millor selecció per als teus gustos.

Tota la guia de coses per fer i vistiar de Buenos Aires.

2 replies »

  1. Hola,
    m’han dit que per menjar peix bo s’ha d’anar al Barri Chino. Saps on és exactament i si realment val la pena?

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.