Història d'Amèrica

Els Inques_ Fent 5 cèntims

L’extensió de l’Imperi Inca, anomenat Tahuantinsuyo, era comparable a l’extensió de l’Imperi Romà en el seu punt àlgid. Amb poc menys de 100 anys d’esplendor (1438-1533) els inques van conquerir des del sud de l’actual Colombia fins a l’actual Chile. Eren la societat política més avançada d’Amèrica precolonial, essent un estat unificat política, econòmica i culturalment.

La seva societat era piramidal. A dalt de tot hi havia el Inca, el Fill del Sol, aconsellat pels orejones, els seus fills, germans i descendents i els parents de sang d’antics inques; Desprès hi havia la noblesa, formada per la noblesa territorial, anomenada curacas, pels habitants de Cuzco i pels nobles amb oficis honorables. L’altre esglaó eren els sacerdots i a baix de tot de la piràmide, el poble, format pels camperols (hatun runa), pels habitants de pobles conquerits (mitamaes) i pels servents (yanaconas).

La societat era tancada, de manera que si naixies en un estrat no podies ascendir en un altre. La única excepció era per a les dones boniques que eren escollides per anar a les escoles i educades per poder ser esposa d’algun noble o fins i tot concubina del Inca. Era una societat monoteista a excepció del Inca i de la noblesa, que podien tenir la dona principal i les concubines. La dona principal de l’Inca era la seva germana gran, la Colla i d’aquesta manera asseguraven la puresa de sang, escollint com a successor de l’Inca el fill masculí més capacitat.

El incanat es dividia amb quatre territoris ben diferenciats anomenat suyusAntisuyu, la selva; Cuntisuyu, el desert de la costa del Pacífic; el Chinchasuyu, les terres volcàniques i el Collasuyu, la zona del Llac Titicaca, l’origen dels inques. El sistema es basava en un patró decimal, cada suyu estava governat pel jatu-kamayocs i estava format per 10 juno. Per la seva part, el juno, capitanejat pel juno-kamayoc, estava format per 10 waramkas i aquests formats per 10 pachacas. Cada pachaca tenia 10 marcas, al capdavant dels quals hi havia un cacique i finalment cada marca estava format per 10 ayllus que eren un grup variable de famílies extenses, relacionades per parentesc i dirigides per un curaca.

No existia la propietat privada. El treball es feia pel benefici total del ayllu. Cada família rebia de l’Estat una porció de terra quan es casava i que s’anava ampliant amb el nombre de fills. Existia la mútua prestació de serveis i intercanvis de béns, anomenat Reciprocitat, és a dir, un individu del ayllu tenia dret a demanar mà d’obra a un altre individu i aquest estava obligat a ajudar-lo sabent que tindria dret a una retribució posterior.

No existien els diners. Els impostos es pagaven en forma de treball. Els habitants dels ayllus, a més a més de treballar les seves terres, havien de treballar les de l’Estat i les de la religió o havien de servir el seu temps fent o treballs artesanals o treball a les mines o a les obres públiques per a l’Estat i d’aquesta manera tributar. Aquesta obligació de tot individu de dedicar temps a l’Estat se’n diu mita. La mita no treia recursos a l’ayllu ja que totes les eines, material, menjar, roba, etc. que es necessitaven durant la mita, les posava l’Estat.

Els productes de tot tipus eren emmagatzemats en silos comunals pel posterior repartiment entre tota la població. El Inca s’encarregava de subministrar-ne a les poblacions més limitades o a les que no podien accedir al peix, per exemple, o si havien tingut una mala collita, etc. mitjançant el mètode de Redistribució.

Foto 1: Sacsayhuamán Foto 2:Qoricancha, Temple del Sol. Actual Convento de Santo Domingo, Cusco


Categories:Història d'Amèrica, Perú

Tagged as: ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s