Història d'Amèrica

Els Inques _ La fi de l’Imperi

L’arribada dels espanyols va coincidir amb la fi d’una guerra civil a l’Imperi. El Inca Huayna Cápac va morir el 1525, sense designar successor. El successor es decidia en funció de quin dels fills de l’Inca mostrava més destreses. Els dos candidats eren Atahualpa, el fill gran, tot i que no era fill de la Coya, per tant no tenia sang real i Huáscar, que si que tenia el privilegi i per això li pertanyia el tron. Atahualpa, molt més bèl·lic i cruel que Huáscar li va declarar la guerra cinc anys desprès, conquerint els territoris fidels a l’Inca i matant tots els partidaris i familiars de Huáscar.

L’Estat incaic s’havia fet molt extens amb l’annexió de diferents cultures; no obstant no havia aconseguit crear un sentiment de nació. Amb el pas del temps, les conquistes inques havien anat evolucionant. Desprès de la victòria dels inques sobres els chanques, l’altra gran cultura, l’objectiu dels inques era aconseguir mà d’obra per poder seguir amb les seves construccions i la grandesa del seu imperi. Ara ja gairebé mai es lluitava, sinó que a través de la reciprocitat cap als curaques d’altres ètnies, aquests es veien “obligats” a incorporar-se a l’Estat i així evitaven les guerres i els inques els respectaven les costums, ritus i tradicions. Això va crear un macroestat sense punts culturals en comú, sense el sentiment de nació.

A més a més, molts dels habitants d’aquest nous indrets conquerits eren enviats com a soldats a altres lloc del territori o com a esclaus; separant-los totalment del seu lloc d’origen.

Quan els primers espanyols van arribar, tot i ser un petit grup, es van trobar amb l’ajuda de tots aquests pobles conquerits pels inques ja que en realitat el que creien era que ajudant als espanyols es podrien desfer dels inques. El que passa és que no es podien ni imaginar les veritables intencions dels espanyols.

Categories:Història d'Amèrica, Perú

Tagged as: ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s