Història d'Amèrica

Els Inques_ La cultura

Cuzco era la seva capital i de la plaça central sortien els camins reals, els capacñan, una perfecta xarxa vial que servia per comunicar totes les parts de l’Imperi i que encara avui en dia se’n conserven en perfecte estat gràcies als murs construïts per protegir-los de l’erosió.

Camí que unia Cusco amb el Antisuyo. Acutal Calle Sunturwasi a Cusco

Els chasquis eren els encarregats de dur els missatges mitjançant un servei de relleus cada 2,5km. D’aquesta manera un missatge de Cuzco a Quito (2000km) podia tardar només 5 dies. L’altra obra civil incaica a remarcar eren els ponts penjants, els chacas.

Els inques destaquen per les seves tècniques agrícoles, per la varietat de cultius utilitzats, per la utilització d’adobs, bàsicament excrements d’aus marines i per la xarxa de regadiu. Encara es mantenen i s’utilitzen les terrasses, un sistema de cultiu basat en plataformes per salvar el desnivell de les muntanyes. A més tenien mètodes de conservació d’aliments que els prevenien en èpoques fredes o escasses. El chuñu, per exemple, va ser el primer aliment deshidratat preparat per l’home i encara avui es troba en molts plats peruans i bolivians. S’aconseguia deixant congelar les patates durant les fredes nits andines i extraient-los el suc a pressió. O la chicha, una beguda provinent de la fermentació del panís. A més a més, practicaven la ramaderia, amb la cria de llames, vicunyes, alpaques i guanacos per la seva carn i llana. La llama també era utilitzada com a animal de carrega degut a la seva capacitat d’adaptació a diferents terrenys i climes i era l’animal elegit per als ritus religiosos.

Pels inques, les muntanyes, les estrelles, els llampecs i els trons son coses sagrades i les anomenaven huacaPachacamac era el déu de la creació i de la vida i Viracocha el déu suprem, que creà el cel, la terra, els homes i totes les coses vivents. Viracocha era un déu exclusiu de la noblesa. El déu més popular era Inti, el déu del Sol i la seva dona, la deesa de la Lluna, Mamaquilla. A més cada ayllu tenia els seus propis cultes i déus.

No existia l’escriptura. Tenien un sistema anomenat quipu que consistia en cordes i nusos. Cada corda representava un aliment, producte o habitant en funció del color i els nusos els servien per comptar. Els quipu-camayocs eren els encarregats dels comptes de l’Imperi i cada cert temps li passaven comptes al Inca de manera que aquest ho pogués controlar tot.

De l’arc incaic destaca el tèxtil i l’alfareria. La llana de la vicunya oferia unes teles tan meravelloses que només podien ser utilitzades per l’Inca i la noblesa.

Els inques ja utilitzaven la quinina, la coca o la ipercacuana com a plantes medicinals i és que en aquest àmbit van fer grans avanços mitjançant els hampi-camayoc, els “encarregats dels remeis” i de les tècniques de la trepanació, la sangria, etc.

A més a més, cal remarcar l’arquitectura. La construcció de grans temples per rendir culte als déus, com el desaparegut Coricaancha, el Gran Temple del Sol on les seves parets estaven recobertes d’or o el Machu Picchu o fortificacions com Sacsayhuamán (foto).

Categories:Història d'Amèrica, Perú

Tagged as: ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s