Perú

Perú_Puno

Puno és una de les regions amb més diversitat cultural de Perú. Aquesta zona va ser seu de la cultura Tiahuanaco, als voltants del llac Titicaca i a les seves illes van viure innumerables cultures andines; fins i tot va ser l’origen de la cultura inca i finalment, els espanyols hi van deixar un llegat colonial impressionant.

 • Puno, capital del folklore peruà, té com festa pàtria la Fiesta de la Virgen de la Candelaria. Destaca la seva catedral d’estil barroc espanyol amb mescles d’elements andins. El Museo Municipal Dreyer conté peces de les antigues civilitzacions que van poblar la zona. Per s./15 (s./10 estudiants) és una molt bona manera d’entrar amb contacte amb els pobles andins, de fer una primera aproximació a las chulpas de Sillustani i fins hi tot s’hi poden veure tres mòmies. A pocs metres del museu hi ha la Casa del Corregidor, per mi, el millor racó de Puno (té banys gratuïts i amb paper!). Es tracta d’una casa d’estil colonial del s.XVII reutilitzada com a espai cultural. Per veure l’extensió de Puno hi ha dos miradors; el del Kuntur Wasi, “Casa del Cóndor” que ens van recomanar no anar-hi ja que no hi ha seguretat i els robatoris son freqüents i el del Cerro Huajsapata coronat per un monument a Manco Capac, el fundador de l’imperi inca. Es diu que el turó està foradat per túnels i cavernes que comuniquen subterràniament Puno amb el temple de Coricancha, a Cusco.
 • Lago Titicaca i les illes de Taquile, de Amantaní i dels Uros.
 • Chucuito és un poble a 18km al sud de Puno que pel petit que és destaca que tingui dues esglésies renaixentistes, la de Santo Domingo (s.XVI) i de La Asunción (s.XVII) i és que durant la època colonial era el lloc de recol·lecció d’impostos, per això també es coneix com “La Ciudad de las Cajas Reales”. Però sense dubte, el que ha fet famós Chucuito és el Sitio Arqueológico Inca Uyo o popularment conegut com el “Templo de la Fertilidad”, un camp sembrat de penis. Els que apunten cap a munt son ofrenes al Pachatata (cel) i els que estan enterrats són ofrenes a la Pachamama (terra). Es creu que en els seus origen preínques era un conjunt cerimonial destinat a rituals polítics i religiosos i que fou al 1993, arran de la “plantació” d’escultures que pertanyien a la zona de Inca Uyo que s’anomena erròniament Templo de la Fertilidad. L’entrada val s./5 i allí una noieta et fa de guia, explicant-te els ritus de fertilitat amb fulles de coca i chicha que les dones seguien per saber si es quedarien embarassades o no. Si pot anar pel propi compte. Les combis surten de Manchero Rosi (digues al ciclomotor, Paradero de Chucuito)  per s./1,5 que et deixen a la plaça principal. Per tornar s./1,5 i s’agafa a la mateixa plaça.
 • El Complejo Arqueológico de Sillustani és un complex funerari que es troba a la vora de la llacuna de Umayo. Les seves construccions més important són les chulpas, unes torres circulars de pedra on es dipositaven els cossos dels principals pobladors del Collao. Poden arribar a medir fins a 12 metres d’alt i es caracteritzen per la seva construcció dual, l’exterior representa el penis i l’interior l’úter. Els cossos es disposaven en posició fetal i  la seva porta dóna a l’est (sortida del sol) d’aquesta manera les ànimes poden seguir el cicle natural i tornar a nàixer. La millor manera d’anar-hi és amb tour que val s./25 tot i que fàcilment te’l deixen a s./20. Surten a les 14h de Puno i en tornen a les 17.30h

Altres indrets arqueològics per visitar a la regió de Puno són el Complejo Arqueológico de Cutimbo que es tracta d’un cementiri de la cultura Lupaca i Colla i el Complejo Arqueológico Kalasaya que era un centre cerimonial de la cultura Pucará. La Cueva del Toro i la Cueva de Coyllata a Lampa son restes arqueològiques amb pintures rupestres.

També hi ha pobles com Llachón on es mantenen les costums de les cultures autòctones. Els pobles on destaquen les esglésies jesuïtes son Pomata i Juli, anomenada la petita Roma d’Amèrica, degut al gran nombre de temples que té. També es pot anar als banys termals de Putina a 2h i mitja de Puno.

Triptic per imprimir


Categories: Perú

Tagged as: ,

2 replies »

 1. Hola,
  estic preparant una viatge per Perú per aquest estiu i voldria saber si saps quines alternatives hi ha per anar al Machu Picchu? Has visitat alguna cosa més? pq fa dies que no hi ha res nou de Perú…

  Moltes gràcies

  • Hola Maria,

   El meu punt de partida al viatge per “Perú” va ser Buenos Aires, d’allí fins a Puno amb autobusos (un viatge mooolt llarg i més tenint en compte que no vam fer parades turístiques pq ja ens coneixiem les zones per on passavem). Perú el vam començar per Puno i vam visitar els voltants (veure posts) desprès vam anar fins a Cusco, el Valle Perdido, Ollanta i Machu Picchu. D’allí vam tornar a baixar cap al sud fins a Arequipa i el Cañon del Colca. La última etapa del viatge va ser directe fins a Lima.
   Tens raó, tinc una mica penjat el tema Perú. A veure si aquests dies acabo l’apartat. El que sí faré es penjar el post de “Com anar al Machu Picchu” així et responc a la teva pregunta pq hi ha diferents maneres, depen del temps i dels diners (intentaré fer-lo durant aquesta setmana)
   Gracies

Deixa un comentari