Perú

Perú_Cusco I (Primeres impressions)

Per mi i fins ara, Cusco ha entrat al Top5 de ciutats que s’han de visitar. Així, directe. La barreja d’arquitectura inca, colonial i actual li donen un encant que no he trobat a cap altra ciutat.

Passejar per Cusco és entrar a dues etapes històriques molt importants de Perú i de bona part dels països sudamericans. Aquí conviuen les llegendes inques amb les hispàniques, les ruïnes d’aquesta fascinant cultura precolonial amb les construccions que els espanyols van fer. Conviuen dues cultures totalment diferents que en el seu temps van ser incapaces de fer-ho. Els espanyols sabien de la importància de Cusco per als inques; era la seva capital, i per això és la ciutat que més va patir la colonització. Però també sabien que la millor manera d’introduir (per posar un verb) els indis a les costums del vell continent havien d’adaptar aquestes a les costums natives. Així es pot veure com el Qoricancha va passar a ser el Convent de Santo Domingo; transformant d’aquesta manera el temple més important pels inques on es rendia culte al Sol, amb un temple on es rendia culte al Déu cristià. I de la mateixa manera el Temple de la Lluna pels inques va passar a ser el Convent de Santa Catalina pels espanyols. I així es podria seguir amb molts altres exemples. O inclús amb els sants i figures religioses on al Perú tenen un to de pell més fosc. Per exemple, el Apòstol Santiago, mentre que a Espanya mata als infidels moros, a Perú mata als  infidels indis.

Una cosa que has de saber de Cusco és que els noms de carrers poden canviar a cada cantonada. Per tant fixa’t bé com es va dient el carrer on està el teu allotjament perquè desprès potser camines més del compte. És una cosa molt boja.

Si vols començar amb Informació i Turisme ves directament a I-Perú (Pl.Armas amb Suecia). Allí t’explicaran Cusco, els voltants i fins i tot el Machu Picchu sense necessitat de caminar tota la ciutat d’aquí cap allà, com ens va passar a nosaltres el primer dia. I així pots fer-te un pla de viatge pels pròxims dies.

Cusco és probablement un dels llocs on t’adones que Perú viu del turisme. Si vols fer turisme cultural has de comprar el Boleto Turístico ja que és la única manera d’entrar als llocs més importants de la ciutat i dels voltants. Per s./130 (s./70 si ets estudiant menor de 26 anys, no val igual a 26 anys) tens el Boleto i amb ell pots entrar al Centro Qosqo de Arte Nativo, al Monumento Pachacuteq, al Museo de Arte Popular i al de Arte Contemporáneo, al Museo Histórico Regional, al Sitio Qoricancha (que no és el mateix que al Convento de Santo Domingo) i a les afores de Cusco pots entrar als parcs arqueològics de Moray, Ollantaytambo, Pisac, Chichero, Tambomachay, Saqsayhuamàn,Puka-Pukara i Q’enco. El Boleto pots comprar-lo a Av. El Sol a prop de Pl.de Armas i a DIRCETUR al C/Mantas. A I-Perú t’explicaran com anar a cada un dels llocs de les afores de la ciutat si no vols fer els típics tours de guiris. Tot i que a vegades són una bona opció si no tens informació prèvia ja que portes guia que et va explicant “les pedres”. També hi ha el Circuito Religioso Arzobipal on pots entrar a la Catedral, el Templo del Triunfo, la Sagrada Familia, a San Blas i al Palacio Arzobispal  i contemplar el món i l’art virreinal.

Si primer fas Cusco que el Machu Picchu potser et convé comprar l’entrada ja. Al Ministerio de Cultura et vendran l’entrada de la Ciutat Sagrada. Perquè potser et convé? Perquè ens van dir que si és temporada de pluges es possible que al Machu Picchu es quedin sense llum i per tant sense sistema per vendre entrades i sobretot per si vols pujar el Huayna Picchu, ja que té el nombre de places limitades per dia. Necessiteu els passaports i aneu-hi a primera hora o us podeu passar tot el matí fent cua.

Una vegada fetes les gestions de Cusco, anem a recórrer la ciutat.

Categories: Perú

Tagged as: ,

1 reply »

Deixa un comentari