Perú

Perú_Cusco II (Qoricancha i Museo)

Si mires un mapa turístic de Cusco les esglésies, els convents i la Catedral són més del 70% dels atractius que s’han de veure. Dit així sembla que Cusco sigui una ciutat molt religiosa i és el que van pretendre els colons espanyols. Haig d’aclarir que nosaltres vam comprar el Boleto Turístico pero no el Religioso, així que tota la part religiosa està força incompleta.

Probablement l’edifici més important és el Convento de Sant Domingo i no per ser d’aquesta ordre sinó perquè era l’edifici incaic més important, el Qoricancha, el Temple del Sol. De fet, potser un bon punt de partida per conèixer i entendre millor Cusco. L’entrada és de s./10 i si ets estudiant amb la targeta ISIC de s./5, a fora del convent pots contractar un guia perquè et vagi explicant sobre els inques i sobre la transformació que va sofrir el Temple. Si no vols, amb la informació que hi ha als cartells de l’interior més una mica de nocions prèvies sobre aquesta època et pots fer una idea de la importància anímica que tenia pels espanyols la transformació del Qoricancha. Ja només la porta d’entrada, d’estil mudejar, et deixa clares les transformacions colonials. O millor, per entendre alguna cosa més de la cultura inca i de com era el Qoricancha potser és millor primer entrar al Museo de Sitio de Qoricancha, entrada amb el Boleto, i que està situat als jardins del convent amb l’entrada a l’Avenida del Sol.

Al museu pots aprendre sobre la cultura, creences, manera de viure i de construir que serà d’allò més útil per totes les ruïnes inques que ens esperen fins arribar al Machu Picchu. Així aprens a diferenciar els estils arquitectònics i d’aquesta manera a identificar la importància d’una construcció segons l’estil sigui imperial; com el del Temple del Sol, o cel·lular, per exemple. També es pot entendre una mica més el perquè de la importància d’aquesta cultura veient l’evolució cultural que van fer amb poc més de 100 anys així com per exemple com van canviar la visió de la guerra en un principi econòmica i ja desprès d’expansió, per acabar essent de prestigi. O com van desenvolupar la metal·lúrgia heretada dels Tiwanakus. Com enterraven els morts i la importància de les mòmies o els descobriments mèdics que van fer a la seva manera. La dualitat de la cultura, políticament, geogràficament i religiosament. A més hi ha una maqueta del Qoricancha que servirà per anar-nos situant durant la nostra visita al convent.

Amb tot això, ara si que poden entrar al Convento de San Domingo i entendre la simbologia del lloc.

Quan els espanyols van conquistar Cusco, al repartiment de terres, li va tocar a Juan Pizarro (germà de Francisco Pizarro) les corresponents al Qoricancha, aquests les va entregar a l’ordre dels dominicans que el 1534 van construir-hi el primer convent. Van aprofitar parets dels inques i van fer construccions noves. De fet, arran del terratrèmol que sofrí la ciutat el 1950 van quedar al descobert parets inques que havien estat tapades per les pintures espanyoles; això es pot veure al recinte de les Estrelles. A partir de les pintures era com els espanyols intentaven adaptar el culte incaic al cristià, una gran mostra d’aquest estil “cusqueño” es pot observar a la sala de la pintura. Tant al convent com al museu es pot veure Cicle de la Circulació de l’Energia pels inques i ja només això ja ens permet fer una idea de la importància de la dualitat per aquesta cultura.

Categories:Perú

Tagged as: ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s