Perú

Perú_ Cusco (III – Ciutat)

Cusco està considerada per la UNESCO com Patrimoni de la Humanitat des del 1983. La millor manera per conèixer Cusco és “callejeando”, passejar pels seus carrers, ara girar a la dreta, ara entrar en aquest edifici, ara mirar els balcons colonials i així anar passant el dia. Hi ha quatre indrets per on no pots deixar de passar, un és el Qoricancha, el Templo del Sol, l’altre és la Plaza de Armas i desprès s’ha de passejar pel barri de San Blas i pel de San Cristóbal.

La Plaza de Armas és, per mi, la millor Plaza de Armas de Perú, molt millor que la de Lima. En temps dels inques s’anomenava Huacaypata, que en quechua significa lloc de trobada, era utilitzada com lloc cerimonial on es celebrava cada any el Inti Raymi, la Festa del Sol. La història de Cusco i gran part de la de Perú es va viure en aquesta indret, aquí fou on Francisco Pizzaro va proclamar la conquesta de Cusco. Amb els espanyols, també va arribar el seu estil arquitectònic i així aparegueren els arcs que envolten l’espai i, evidentment, les esglésies.

La Catedral, construïda sobre el temple Suntur Wasi dels inques, la casa del Déu, i sobre el palau del Inca Wiracocha. I l’altre temple religiós que destaca és el de la Companyia de Jesús, construït sobre els terrenys del Palau del Inca Huayna Cápac, cap al 1571.

Des del carrer del Triunfo que desprès s’anomena Hatun rumiyoc i per últim Cuesta de San Blas; s’arriba al Barri de San Blas.  Un d’aquells indrets on fer-se una ruta és inútil, ja que la millor manera de descobrir-lo és perdre’s pels carrers estrets i empinats. El mateix passa amb el barri de San Cristóbal on hi ha unes escales que et porten a Saqsaywaman.

Amb el boleto turístico es pot aprofitar per entrar a altres museus de la ciutat, com el Museo de Arte Contemporáneo, el Museo de Arte Popular o el més recomanable, el Museo de História Regional on t’expliquen més sobre els inques, els seus mitjans de comunicació, sobre la colonització i l’evangelització, l’assassinat de Tupac Amaru i una petita explicació de la vida del que va ser propietari de la casa on està ubicat el museu actualment, el Inca Garcilaso de la Vega, fill de Garcilaso de la Vega, colonitzador i d’una inca d’alt llinatge.

Els encarregats de l’evangelització a Perú van ser els Dominics. Els Franciscans van aportar la tecnologia agrícola i els Jesuïtes eren els educadors dels descendents de la noblesa de Cusco i Lima. L’ordre dels Mercedaris van ser els que van apostolitzar.

Si vols veure un resum sobre la història de Cusco, ves a la Avenida del Sol, on hi ha un mural que t’explica des dels inicis dels inques fins als dies actuals, passant per la colonització i la independència.

 Tríptics per imprimir

Categories:Perú

Tagged as: ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s