Com sobreviure a Argentina

Hola i adéu

Les primeres paraules que tothom s’apren en un idioma són (o haurien de ser): hola, adéu i gràcies. Doncs a Argentina l’hola i l’adéu no et serviran de gaire (un altre dia parlarem del “gràcies”).

Quan saludes a algú, la frase més habitual és “Hola, como va?” A la que respons “Bien, y vos?” o simplement respons preguntant el mateix “Hola, como va?”. A vegades la pregunta varia amb un “Hola, como andás?” o un directament “¿Todo bien?”. Però la resposta sempre segueix la mateixa línia, repetir amb una altra pregunta i “bien”. A vegades em pregunto que passaria si algú s’atreveix a respondre “La verdad, mal” crec que el món argentí no està preparat per això; més que res perquè mentre estaries dient “La verdad es…” ja estan saludant a una altra persona.

El “como va?” s’acompanya amb un petó, tan si ets noi com si ets noia. És a dir, un petó a la galta (o a l’aire depèn de lo chetos que siguin) entre noi i noia, entre dues noies i entre dos nois. Així que els nois catalans perdeu un petó de noia per rebre’n un de noi. Mal negoci, eh?. Ben poques vegades els nois es donen la mà o se la xoquen entre si, ha de ser alguna cosa molt seria o de molt colegues, respectivament. El fet de donar-se un únic petó, potser és el que més ens crida l’atenció ja que les primeres vegades et quedes amb cara de tonto esperant el segon petó. Llavors quan t’acostumes a donar un únic petó vas a Misiones i allí tornes a quedar-te amb cara de tonto perquè resulta que al nord donen dos petons.

Tot junt, no deriva tant dels nostres dos petons i el “que tal?” que repetim cada dos per tres passejant un dissabte a la tarda pel Carrer Major. Però potser deriva més quan et dic que aquest ritual de “Hola, como va?” + petó es repeteix cada dia amb totes les persones amb les que treballes (aquí és quan desitges treballar en una empresa petiteta). I si hi ha algú amb el que no t’has saludat quan arribes, perquè les taules estan molt separades, perquè estaves a una altra habitació, etc. quan et veu, sents: “¿Te saludé? Hola, como va?” i petó al canto!. A mi m’han arribat a saludar a les 16h com si fossin les 8a.m.!

L’adéu tampoc et serveix gaire ja que es diu “chao”, “cuidate”o “suerte”. Sí, sí, “suerte” així sense més. Sense dir que dissabte tens un partit de bàsquet o has comprar un número de la loto o que vas a dinar a casa els sogres…”Suerte” que et quedes mitja hora pensant “sort per què?” Dóna una mica de mal rollo, sort creuant el carrer, sort amb el viatge amb autobús fins a casa, sort quan arribis a casa i et toqui netejar la cuina? En fi, que la sort us acompanyi la resta del dia.

Categories: Com sobreviure a Argentina

Tagged as:

1 reply »

Deixa un comentari