Història d'Argentina

LA Campanya de la Llibertat

Ja hem parlat una mica de la independència d’Argentina i de San Martin però què passa amb la resta de Sud Amèrica i perquè és tant important José de San Martin?

Ens quedem amb l’exèrcit del nord, el que protagonitza l’”Exodo jujeño” de les mans de Belgrano i que finalment i davant de la seva falta d’experiència militar acaba entregant a San Martin. San Martin que si era un militar, curiosament entrenat a Espanya,  veu ràpidament que derrotar els espanyols pel nord serà difícil. Així que traça un pla, derrotar els espanyols a Lima, Perú, centre del seu poder, passant per Chile. Deixa encarregat de defensar la zona nord a Güemes, un guerriller que aconsegueix aturar a l’exèrcit realista fins a 9 vegades des del 1812 fins al 1821 i que finalment mort a Salta en un atac sorpresa dels espanyols el 1821. Resulta que Güemes, com a governador electe, decideix expropiar propietats de la oligarquia saltenya, evidentment es guanya l’enemistat dels terratinents que aliats i amb l’ajuda de Jose Maria Valdés, un traïdor a les ordres dels realistes, acaben ajudant als espanyols a entrar a Salta i vèncer a Güemes. Un mes desprès de la mort del guerriller, el gauchos que el seguien en l’anomenat grup dels Infernales, derroten a Valdés i expulsen als espanyols de Salta.

Cerro de la Gloria_MendozaMentre, San Martin organitza l’exèrcit dels Andes. La idea és anar a Chile, alliberar-lo i desprès fer lo propi amb Perú. Per a tal fet ha de creuar la serralada dels Andes i com que el govern de Buenos Aires, més preocupat en derrotar els enemics del Directorio que d’aconseguir l’expulsió dels realistes, no l’ajuden suficient es proclama Governador Intendent i amb l’ajuda del poble i dels impostos que aplica, aconsegueix reunir tot el que necessita per la gran gesta: 10000mules, 1600 cavalls, 5500 homes i 22 peces d’artilleria. El pla no era fàcil, creuar la serralada a 30ºC durant el dia i -10ºC a la nit i per un camí de 30 a 50 cm (dos pams) per això envia a Antonio Álvarez Condarco que vagi a Chile pel Paso de los Patos amb una copia de l’acta de la independència d’Argentina. Allí, el virrei l’expulsa pel camí més curt: Uspallata. San Martin ja té la millor ruta per creuar els Andes. El gener del 1817, els creua i enfronta l’exèrcit realista vencent a la batalla de Chacabuco el 12 de febrer de 1817 i desprès allibera Santiago on proclama la independència. Un Cabildo Obert li ofereix el govern de Chile però no l’accepta perquè la seva idea és arribar a Lima i derrotar els espanyols en la seva zona de poder màxim.

El govern de Buenos Aires, enlloc d’ajudar a San Martin, li reclamen que torni per combatre contra Artigas, un caudillo de la Banda Oriental (futur Uruguay). Artigas havia fer grans reformes socials, havia repartit la terra, els ramats i els bèns entre els pobres. Per tot això, per proposar un govern progressista i democràtic era enemic del Directorio, el govern d’aquell moment de les Provincias Unidas del Rio de la Plata (part de l’actual Argentina). San Martin s’hi nega i es dirigeix cap al nord amb l’ajuda que li ofereix el govern de Chile. Per aquesta negativa, Buenos Aires el considera un traïdor. Una vegada arriba a Perú, passa per Pisco per aprovisionar-se i d’allí cap a Lima on el 1821 n’aconsegueix l’alliberació i en proclama la independència. Els peruans el nombren Protector de Perú amb total poder civil i militar i durant el seu mandat, San Martin aboleix el tribut indígena, la esclavitud, forma escoles, entre altres moltes accions. Quan tornar a demanar diners a Buenos Aires per seguir aconseguint la independència d’Amèrica del Sud, Rivadavia, el governador d’aquell moment els hi nega. Finalment San Martin es retira com a militar, entrega el seu exèrcit a Simon Bolivar, que ja havia alliberat Colombia i que farà el propi amb Bolivia; i San Martin es dirigeix a Mendoza.

San Martin cansat de l’actitud del govern unitari de Buenos Aires, que fins i tot arriba a prohibir-li l’entrada a Buenos Aires per veure la seva dona malalta acaba marxant a Europa on passarà els seus últims dies a Boulogne Sur Mer, França.

Deixa un comentari