Història d'Argentina

El naixement d’un nou Estat

El 1816 el cap de govern era Pueyrredón com a Director Supremo, el Directorio era la nova forma de govern que havia substituït el Triunvirato. L’organització política va ser el mal de cap dels següents 4 anys i aquí és on comencen els problemes entre federals (províncies) i centralistes (Buenos Aires). Quan les províncies apostaven per un sistema republicà de govern, Belgrano era partidari d’una monarquia on el rei fos un descendent dels inques i Pueyrredón,  acceptava la monarquia, però amb un monarca d’origen europeu per garantir que les nacions europees recolzessin la independència.

Finalment, el 1819 es va redactar una Constitució Centralista que determinava que el poder Legislatiu requeia al Congrés Nacional, el poder Ejecutiu de les Províncies Unides seria el Director d’Estat i el poder Judicial corresponia a l’Alta Cort de Justícia. Però aquesta constitució era totalment centralista i desconeixia pràcticament l’existència de les províncies, ja que la Constitució estava feta amb la creença de que es coronaria un monarca al Rio de la Plata amb un sistema de govern de monarquia constitucional. Evidentment, les províncies la van rebutjar ja que elles apostaven per un model federal. Les lluites entre província i porteños (ciutadans de Buenos Aires) eren cada vegada més exaltades ja que les diverses formes de govern (Primera Junta, Junta Grande, Primer i Segundo Triunvirato i Directorio) eren cada vegada més centralistes i la política econòmica del lliure comerç arruïnava a poc a poc les províncies de l’interior mentre que Buenos Aires, pel fet de tenir la duana portuària, s’anava enriquint. A les províncies va sorgir la figura del caudillo, líder local, polític i militar que destacava per la seva influencia en els diferents sectors de la societat provincial. Dos dels més importants van ser Estanilau Lopez de Santa Fe i Francisco Ramirez de Entre Rios.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.