Buenos Aires

Basílica Nuestra Señora de la Merced

Què uneix Barcelona i Argentina? No és Messi…És la devoció per la Verge de la Mercè; patrona en ambdós casos. A més a més, el General Belgrano, qui creà la bandera d’Argentina, la va nombrar Generala del Ejército Argentino; fet que ha quedat representat al frontis de la Basílica de Nuestra Señora de la Merced. Potser la va escollir perquè fou en aquesta església on es casaren els seus pares al 1757. Un altre casament històric va ser al 1812, el de María de los Remedios de Escalada amb el General José de San Martín, el llibertador d’Argentina. L’Església de la Mercè va ser protagonista durant les Invasions Angleses del 1806-1807 ja que va ser ocupada per les tropes defensores de Buenos Aires comandades per Santiago de Liniers.

Tot i que l’actual església és la tercera que es va aixecar en aquest indret, sempre han estat de l’ordre dels Mercedaris, que van aconseguir el terreny desprès de fer un intercanvi amb els dominicans. La Basílica que podem contemplar avui en dia data de 1727, projectada per Blanqui, amb la façana remodelada per Juan Buzchiazzo i és d’estil barroc espanyol amb pinzellades d’italià. Es tracta d’una església d’una única nau amb capelles laterals. En el seu interior destaquen les set pintures que decoren el sostre, per tractar-se de sis dones: Eva, Sara, Ruth, Judith, Esther i Maria.

A l’entrada de l’Església destaca el gran atri, que en temps de la Conquesta i posteriors és on la gent socialitzava i perquè no, buscava parella. La construcció fou possible gràcies a les donacions de les famílies riques que d’aquesta manera s’asseguraven un lloc on poder enterrar-se en un temps en els quals no existien els cementiris.

Els Mercedaris van arribar a Argentina cap al 1535, provinents de l’ordre que havia nascut a Barcelona el 1218 per a salvar als cristians presoners dels moros. El 1822, una reforma del govern va expulsar del país als mercedaris i a altres ordres religioses. Des d’aquest moment la Basílica està sota l’ordre del clero diocesà.

Com a moltes altres esglésies del centre històric, els retaules, altars, relíquies, etc. va quedar cremats durant els incidents de juny del 1955.

Basílica de Nuestra Señora de la Merced: Reconquista amb Perón.

Deixa un comentari