Buenos Aires

Plaza del Congreso

El km 0, des de la Plaza del Congreso és des d’on comencen les rutes nacionals que surten de Buenos Aires. En realitat la Plaza del Congreso és un conjunt de places que es va formar per les celebracions del Centenari de la Revolución, el 1910.

Evidentment, prioritza l’edifici del Congres de la Nació, que és la seu del Poder Legislatiu amb les dues càmeres, la del Senat i la dels Diputats. Es tracta d’un imponent Palau d’estil italià que ocupa tota una illa.

En aquesta macro-plaça hi ha una estàtua de Mariano Moreno, un dels protagonistes de la Semana de Mayo del 1810. Per darrera de la figura del secretari de la Primera Junta de Gobierno, obra les ales un còndor, que simbolitza l’altura del pensament de Moreno.

Una de les altres estàtues importants d’aquesta zona és la rèplica de l’estàtua del Pensador, de Rodin, fosa en el mateix motlle que la original i fins i tot amb la firma de l’escultor francès. Però se’ns dubte el conjunt escultòric més important és el Monumento a Los dos Congresos realitzat a Brusel·les el 1908 i innagurat el 9 de juliol de 1914. Es obra dos artistes, un Jules Lagae que va esculpir les figures, l’altre Eugenio  D’ Huicque que va dissenyar la base amb granit provinent de Nancy. El monument simbolitza l’Asamblea de 1813 i el Congreso de Tucumán de 1816, on es va declarar la Independència d’Argentina. A més a més hi ha figures alegòriques als rius de la Plata, Uruguay i Paraná i encapçalant el conjunt la figura de la República de bronze fosc.

A la cantonada amb Callao hi ha l’antiga ex confiteria el Molino, la planta baixa de l’edifici estava dedicada a la confiteria en si, el primer pis a les festes i els 3 soterranis a l’elaboració, a les bodegues i a la fàbrica de gel. Avui en dia només queda l’estil art nouveau de l’edifici com a mostra del que va ser.

Una mica més enllà, a la confluència entre Paraná i B.Mitre hi ha el Pasaje de la de Piedad i l’església homònima. En l’altra direcció a Hipólito Yrigoyen amb San José hi ha el Museo Casa Isaac Fernandez Blanco. I a l’altra punta de la plaça, a Hipólito Yrigoyen amb Entre Ríos hi ha un dels Bares Notables de la ciutat, el Victoria.

Deixa un comentari