Buenos Aires

Caballito

Als inicis de la ciutat, Caballito no existia. La ciutat arribava fins a Callao i una defensa natural de “tunas”, uns cactus, impedien que els animals que pasturaven anessin cap a la ciutat. De fet tota la zona oest era zona de conreu i pastures. Caballito, era en aquella època zona de plantacions fins que a finals del 1700 Don Requejo va comprar els camps, va construir-hi la seva casa i es va començar a anomenar a la zona “los pagos de Requejo”. De fet, tot el oest era zona de trànsit cap a la resta del país, era el Camino Real, el que avui és l’av.Rivadavia. I així fou com es va començar a poblar “los pagos de Requejo” per un grup d’immigrants, genovesos principalment. Un d’aquests era Don Nicolàs Vila que veien l’oportunitat de negoci que li sorgia el fet que els comerciants havien de parar a menjar i a alimentar els animals va obrir una “pulperia” el 1804 a la cantonada sud-oest de les actuals Av.Rivadavia i Mitre. Posteriorment, va decorar el edifici amb un penell amb la figura d’un cavallet (caballito). El barri va començar a ser conegut per la “Pulperia del Caballito” fins a ser, només Caballito.

La pulperia ja no hi és. Ni l’original, ni les altres dos que es van anar obrint sempre a la intersecció de Rivadavia i E.Mitre però en cantonades diferents. El penell que va donar nom al barri es troba al Museo Histórico Nancional de Luján. El 1969 es va fer una rèplica de bronze i es va instal·lar al pal de bandera que hi ha a la plaça de la Primer Junta però també s’ha canviat de lloc i avui en dia es troba a la Plaza Caballito, al costat de les vies del tren, un de les poques places que tenen pista de bàsquet.

Caballito va anar creixent però en forma de barri de cap de setmana on els porteños tenien les seves quintes, amb el temps i l’arribada del ferrocarril es va anar apropant a la ciutat, tant que actualment és el centre geogràfic de Capital, que està al carrer Avellaneda, 1023. De fet, un dels fets que van ajudar a poblar el barri va ser la comprar de terres per part del Banco Hogar Argentino, un banc anglès que va construir-hi cases per desprès vendre-les amb hipoteca. Aquesta zona es coneix actualment com el Barrio Inglés i es troba entre els carrers Del Barco Centenera, Emilio Mitre, Valle i la avenida Pedro Goyena.

L’altre mitjà de transport famós era el tramvia, originàriament estirat per cavalls, desprès ja elèctric. Fins que a finals del 1800 va desaparèixer. Però el 1976, un grup d’antics treballadors dels tramvia van fundar la “Asociación Amigos del Tranvía” i actualment ofereixen un passeig gratuït amb tramvia que surt E.Motre amb José Bonifacio, els dissabtes i diumenges.

I el transport més modern, el metro. Curiosament, la primera línia de Sud-Amèrica del metro va ser la que va per Rivadavia, és a dir la Línea A del subte de Buenos Aires, inaugurada el 1913. A l’Av.de Mayo hi ha una mostra de com era la metro en aquells temps, de fet un post per la Línea A està pendent!

Ja hem dit que Caballito és una zona de pas i només cal dir que l’autobús número 1 és el que recorre el barri, passant per  l’avinguda Rivadavia, l’avinguda més llarga de Capital.

Si voleu veure coses diferents, teniu dos bars. El primer és El Coleccionista, davant del Parque Rivadavia, a Av. Rivadavia, 4929 on tots els diumenges al matí es reuneixen col·leccionistes per comprar i vendre, sobretot segells. Al mateix parc i davant del bar, els diumenges, també hi ha una fira de numismàtica i filatèlia. L’altre bar curiós és, de fet, una barberia. La Barberia la Época, un museu d’objectes relacionats amb la barberia, una barberia autèntica i un cafè on escoltar música. Imperdible, ves fins a Guayaquil, 877. Pregunteu al Conde de Caballito Miguel A.Barnes, que estarà encantat d’explicar-vos la història dels objectes exposats, molts obsequis dels veïns del barri. Us parlarà sobre la segona professió dels barbers, la medicina i dels orígens de les barberies. Fins i tot us explicarà el perquè dels colors blanc i vermell com colors dels barbers.

Anat cap a la Plaza Irlanda, per l’avenida Gaona ens trobem amb una sorprenent església, la Basílica Nuestra Señora de Buenos Aires. La Plaza de la Primera Junta recorda els fets de la Semana de Mayo.

Dos dels parcs més representatius de la ciutat es troben dins dels límits de Caballito: el Parque Centenario i el Parque Rivadavia.

El Parque Rivadavia es caracteritza per la seva fira de llibres antics i el Centenario per la diversitat cultural que s’hi pot trobar, entre altres, el MCNA.

Si vols comprar al barri no et pots perdre el Mercado El Progreso a Av.Rivadavia i del Barco Centenera. Allí hi trobaràs tot un món pels gourmets i a la façana un mural que explica la vida del barri.

El club més important del barri és el “Club Ferro Carril Oeste” fundat el 1905, que es troba a Av. Avellaneda 1240. (Av Avellaneda i Martín de Gainza). L’altre club és de l’any 1939, el club Caballito Juniors.

A Caballito hi ha algun museu més, com el del Che, que en realitat és una botiga d’antiguitats que tenen dedicada una paret a retalls i objectes relacionats amb el Revolucionari i el d’escultures de Luis Perlotti.

Si voleu més info sobre el barri visiteu: Republica de Caballito

Aclareixo que un PENELL és una veleta, almenys jo no sabia com es deia en català :S

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s