Buenos Aires

Ruta completa per Caballito

Caballito apareixerà pròximament a totes les guies de turisme alternatiu. Sigues el primer en descobrir el barri amb l’ajuda d’aquesta ruta completa per Caballito.

Caballito és un barri relativament cèntric com per viure-hi i no perdre’t res de Buenos Aires. Algunes zones mantenen l’encant de poble,

Què fer i visitar per Caballito

En situació

Totes les guies de Buenos Aires i blogs parlen dels mateixos barris: Monserrat, San Nicolás, La Boca, San Telmo, Puerto Madero, Recoleta i Palermo. Alguns recomanen racons de Retiro i de Balvanera però ben pocs us parlaran de Almagro, Boedo i Caballito. Per això estem Fuet i Mate, per reivindicar els barris típics, amb aires de porteños, que has de visitar per emportar-te la realitat de Buenos Aires. Per cert, en aquesta ruta hi afegim Villa Crespo.

Caballito és veí de Villa Crespo, Almagro, San Cristóbal, Boedo, Parque Chacabuco, Flores i Villa General Mitre. Els seus límits venen marcats per l’avinguda Angel Gallardo, Rio de Janeiro i la seva continuació amb l’avinguda La Plata, l’avinguda Directorio, la Teniente General Donato Alvarez i Juan B.Justo amb San Martín.

Una mica d’història per parlar al bar

Als inicis de la ciutat, Caballito no existia. La ciutat arribava fins a Callao on una defensa natural de “tunas”, un tipus de cactus, impedien que els animals que pasturaven anessin cap a la ciutat.

De fet tota la zona oest era zona de conreu i pastures. Caballito, era en aquella època zona de plantacions, fins que a finals del 1700 Don Requejo va comprar els camps, va construir-hi la seva casa i es va començar a anomenar a la zona “los pagos de Requejo”. En realitat, tot l’oest era zona de trànsit cap a la resta del país, era el Camino Real, el que avui és l’av. Rivadavia.

I així fou com es va començar a poblar “los pagos de Requejo” per un grup d’immigrants, genovesos principalment. Un d’aquests era Don Nicolàs Vila que veient l’oportunitat de negoci que li sorgia el fet que els comerciants havien de parar a menjar i a alimentar els animals va obrir una “pulperia” el 1804 a la cantonada sud-oest de les actuals Av.Rivadavia i Mitre. Una pulperia era el bar de l’època, una fonda.

Posteriorment, va decorar l’edifici amb un penell amb la figura d’un cavallet (caballito). El barri va començar a ser conegut per la “Pulperia del Caballito” fins a ser, només Caballito.

Caballito va anar creixent però en forma de barri de cap de setmana on els porteños tenien les seves quintes, amb el temps i l’arribada del ferrocarril es va anar apropant a la ciutat.

Coses que no t’esperes:

El centre geogràfic de Buenos Aires està a Caballito.

Concretament al carrer Avellaneda, 1023.

Què visitar per Caballito

Ja hem dit que Caballito era una zona de pas i només cal dir que l’autobús número 1 és el que recorre el barri, passant per  l’avinguda Rivadavia, l’avinguda més llarga de Capital. L’altre autobus que podem utiltizar, si plou, és el 8 que també ens passarà per l’avinguda Rivadavia.

Caballito no es caracteritza per tenir importants punts turístics però hi ha certs llocs que no et pots perdre. Els primers són dos dels parcs més famosos de la ciutat, el Centenario i el Rivadavia. A més, pels seus carrers trobem museu, bars de tota la vida i botigues amb encant.

Coses que no t’esperes:

A Caballito et pots pendre un cafè mentre una compte et talla el cabells en un museu.

La barberia la època
Ruta completa per Cabaliito

Qui dóna nom al barri

La pulperia ja no hi és. Ni l’original, ni les altres dos que es van anar obrint sempre a la intersecció de Rivadavia i E.Mitre però en cantonades diferents. El penell que va donar nom al barri es troba al Museo Histórico Nancional de Luján. El 1969 es va fer una rèplica de bronze i es va instal·lar al pal de bandera que hi ha a la plaça de la Primer Junta però també s’ha canviat de lloc i avui en dia es troba a la Plaza Caballito, al costat de les vies del tren, un de les poques places que tenen pista de bàsquet.

Parque Centenario

El parc més famós del barri i un dels més famosos de la ciutat és el Parque Centenario. Si ara mateix tens un mapa de Buenos Aires al davant, és aquella rodona verda que hi ha al mig de la ciutat. Si el que tens al davant és un mapa turístic, potser que ni et surti, quin ERROR!

Ruta completa per Caballito

Aquest parc és una veritable joia al mig de la ciutat. Els caps de setmana s’ompla de porteños que no han marxat fora. Si teniu l’ocasió d’anar-hi en cap de setmana, feu-ho, us sorprendrà la vida al parc de Buenos Aires, hi podeu veure gent posant-se morena i tot.

Al Parque Centenario hi ha diverses escultures que mereixen la nostra atenció: L’Aurora, la Victoria Alada o héroes y mártires del ghetto de Varsovia.

Museo Argentino de Ciencias Naturales

Serem sincers, no és el National History Museum of London i si no recordo malmament, a l’entrar no ens hi espera cap dinosaure (tot i que sí que en trobarem un o dos a l’interior).

El Museo Argentino de Ciencias Naturales “Bernardino Rivadavia”, també porta el nom del president d’Argentina, Bernardino Rivadavia és un lloc molt agradable per passar una tarda de pluja i sobretot si hi ha nens.

Ruta completa per Caballito

El museu està obert tots els dies de la setmana, però s’ha d’abonar entrada.

Parque Rivadavia

El Parque Rivadavia també és un parc molt famòs entre els porteños, però no tant pels turistes. Endevineu qui el va dissenyar? Si ja heu llegit alguna altra entrada de Fuet i Mate, sabreu la resposta: Charles Thays.

Coses que no t’esperes:

La fira de Llibres de segona mà que hi ha al Parque Rivadavia.

Aquí és on es ve a comprar llibres de text de segona mà.

El nom de Rivadavia rendeix homantege al qui fou president d’Aregntina, Bernardino Rivadavia i algú pot pensar que és el personatge dalt del cavall que ens trobem al parc. Però si llegiu bé veureu que hi ha escrit: Simón Bolívar. Ni rastre de Rivadavia: “Estos es buscar la muerte”.

El racó català

Sempre que passegem per Buenos Aires busquem referències catalanes i per sort, a Caballito, l’hem trobat. Així que completem aquesta ruta completa per Caballito amb un detall català: la Fuente de la Doncella. Aquesta font del català José Llimona Bruguera, un dels molts escultors catalans que ens trobem per Buenos Aires, representa una dona despullada. COm us podeu imaginar, el fet d’una dona despullada no sempre ha agradat als veïns de Buenos Aires i la font té una història d’allò més curiosa.

Ruta completa per Cabaliito_Catalans

El barri anglès de Caballito

Dins de Caballito hi ha un racó diferent de tota la ciutat: el Barrio Inglés. Aquest barri-no-barri es troba entre els carrers Del Barco Centenera, Emilio Mitre, Valle i la avenida Pedro Goyena.

Els inicis d’aquest barri son de principis de 1920 però segueix en dubte quin fou el motiu del seu naixement. Alguns diuen que en aquestes cases hi van viure anglesos que treballaven en la primera línia ferroviària de la ciutat, la que va recórrer La Porteña, la del Ferrocarril Oeste. Altres diuen que els terrenys van ser comprats pel Banco Hogar Argentino i que va construir-hi cases i les venia amb un crèdit hipotecari a càrrec del banc. De fet, els carrers del Barrio Inglés tenen nom dels funcionaris d’aquest banc; com per exemple el carrer Ferreri que recorda a Antonio Ferrari, el primer director.

La majoria de les cases són d’estil Tudor o Gerogiano, del s.XVIII i algunes d’elles d’estil eclèctic italianitzat, projectades,  per l’enginyer Pedro Vinent i els arquitectes Eduardo Lanús i Coni Molina y Bilbao La Vieja i construides per Parodi y Figuini. Alberto Coni Molina va ser un arquitecte argentí que acabà essent president de la Sociedad Central de Arquitectos, deixeble de Alejandro Christophersen l’arquitecte d’obres tan diverses com el Palacio Anchorena a la Plaza San Martín o la Iglesia Ortodoxa Rusa, al Parque Lezama.

La veritat és que és una zona de lo més tranquil·la, amb carrers estrets i acoquinats, que ha estat declarada zona de protecció històrica. El que en un principi van ser cases d’obrers, ara son cases de gent adinerada que poden costar entre 250mmil i 300 mil dòlars. Potser per tot plegat en algun cantonada hi trobes un cartell que t’avisa que aquesta zona està vigilada per la policia, és que la resta de la ciutat no n’està?

Un passeig amb tramvia gratis

L’altre mitjà de transport famós era el tramvia, originàriament estirat per cavalls, desprès ja elèctric. Fins que a finals del 1800 va desaparèixer. Però el 1976, un grup d’antics treballadors dels tramvia van fundar la “Asociación Amigos del Tranvía” i actualment ofereixen un passeig gratuït amb tramvia que surt E.Motre amb José Bonifacio, els dissabtes i diumenges.

Pel subsòl de Caballito

Si el transport més antic és el tramvia, el metro va ser el més modern. Curiosament, la primera línia de Sud-Amèrica del metro va ser la que va per Rivadavia, és a dir la Línea A del subte de Buenos Aires, inaugurada el 1913. A l’Av.de Mayo hi ha una mostra de com era el metro en aquells temps.

Fer un cafè a Caballito

El primer bar que vistarem és El Coleccionista, un dels Bars Notables del barri, davant del Parque Rivadavia, a Av. Rivadavia, 4929. Aquí es pot prendre el típic café con leche y dos medialunas en un ambient totalment relaxat. Però si podeu escollir el dia, feu-ho en diumente ja que tots els diumenges al matí es reuneixen col·leccionistes per comprar i vendre, sobretot segells. Al mateix parc i davant del bar, els diumenges, també hi ha una fira de numismàtica i filatèlia.

Ruta completa per Cabaliito

El Plaza Café, que es troba a l’altre costat de Rivadavia, abans d’arribar al parc també és Bar Notable però aquest ja és dels de l’estil “cheto” és a dir, pijillo.

Encara queda un altre Bar Notable, però en aquest cas, és un bodegon, és a dir, un restaurant però molt típic de Buenos Aires. Estem parlant del Viejo Buzón, a la cantonada de Neuquén amb Espinoza. Si esteu cansats de menjar asado (si és que se’n pot estar mai) us recomanem visitar un bodegon per tastar altres plats argentins com els canalons, la napolitana o les costelles a la riojana. Consell: eviteu la pasta i el peix rebossat. 

Bar, barberia i museu

Un bar curiós és, de fet, una barberia. La Barberia la Época, un museu d’objectes relacionats amb la barberia, una barberia autèntica i un cafè on escoltar música. Imperdible, ves fins a Guayaquil, 877. Pregunteu al Conde de Caballito Miguel A.Barnes, que estarà encantat d’explicar-vos la història dels objectes exposats, molts obsequis dels veïns del barri. Us parlarà sobre la segona professió dels barbers, la medicina i dels orígens de les barberies. Fins i tot us explicarà el perquè dels colors blanc i vermell com colors dels barbers.

Ruta completa per Cabaliito

Plaza Primea Junta

La Plaza de la Primera Junta recorda els fets de la Semana de Mayo. En aquesta plaça hi podem trobar una fira de llibres i just davant, el Mercado Primera Junta, un triangle minúscul per dir-li mercat però amb productes de bones qualitat.

Ara us encoratgem a fer algo que molt poca gent fa, agafar el carrer Rojas i travessar les vies del tren per veure l’altra part de Caballito, la desconeguda.

Plaza Irlanda

Anat cap a la Plaza Irlanda, per l’avenida Gaona ens trobem amb una sorprenent església, la Basílica Nuestra Señora de Buenos Aires.

La Plaza Irlanda és d’aquelles places “d’interior” de Buenos Aires que manté tot l’estil de barri. Si esteu de turisme, no cal que us hi arribeu però si esteu de temporada llarga, arribeu-vos-hi una tarda de bon temps i dediqueu-vos a observar.

Ruta completa per Cabaliito_Esglesia Nuestra Señora de Buenos Aires

Ferro ooooeeee oooeeee

A Buenos Aires, gairebé cada barri té el seu club de futbol, si no és que en té dos. La gran quantitat de clubs de primera són de Capital i Caballito no podia ser menys, amb un dels clubs més antics del país. El club més important del barri és el “Club FerroCarril Oeste” fundat el 1905, que es troba a Av. Avellaneda 1240. (Av Avellaneda i Martín de Gainza). L’altre club és de l’any 1939, el club Caballito Juniors.

Ruta completa per Cabaliito_Un camió

Museus de Caballito

A Caballito hi ha algun museu més, com el del Che, que en realitat és una botiga d’antiguitats o “mercado de pulgas” que tenen dedicada una paret a retalls i objectes relacionats amb el Revolucionari. Entreu a la botiga i mireu tan tranquils.

Un museu important i interessant és el d’escultures de Luis Perlotti. Luis Perlotti té un gran nombre d’escultures per Buenos Aires, com el grupo de los Andes, a prop del Cementerio de Chacarita. Agendeu-lo el dimecres, que l’entrada és gratuïta.

Els següents que nombrarem, no els hem visitat encara, per això només els nombrem: Museo de la Asociación de Anestesiología, Museo del Hipólito Vieytes- Escuela Superior de Comercio N° 3 DE 7 “Hipólito Vieytes”, Museo del Hospital Durand- Ministerio de Salud- GCBA.

Extra Extra: GRATIS

Si viatges amb pressupot motxiller per Buenos Aires estàs de sort. Fuet i Mate hem preparat una RUTA GRATIS (NO LOW COST) per Buenos Aires.

Què t’ha semblat aquesta ruta completa per Caballito? No està mal el barri, no? Té cultura, bar, festa i teatres! Parcs i tot d’entreteniment. Què us ha semblat?

Si voleu més info sobre el barri visiteu: Republica de Caballito

Deixa un comentari