Coses que no t'esperes per Argentina

Sense els bascos, Buenos Aires no existiria…o potser si

El que no t’esperes és que la ciutat de Buenos Aires estigui relacionada amb el poble basc, tant que si no fos pels bascos potser no existiria Buenos Aires.

De la única cosa que s’està segura de Juan de Garay és que fou un conqueridor espanyol. Del que no s’està tan segur és de quina zona d’Espanya o de si va “fundar” o no Buenos Aires. I és que es pot dir que una ciutat ha estat fundada dues vegades? La segona vegada és la bona, la definitiva?

Tot i  viure només uns 55 anys, no és pot dir que Juan de Garay no aprofités la seva existència. El lloc de naixement no està gaire clar, alguns diuen que a Urduña (País Vasc) i d’altres que a Burgos. El mateix passa amb l’any o el 1527 o el 1529. El fet és que quan era un adolescent va viatjar per primera vegada a Perú, corria l’any 1546, on ja va començar a formar part d’expedicions pel Nou Món. Va participar en la fundació de Santa Cruz de la Sierra a l’Alto Perú, actual Bolívia, el 26 de febrer del 1561. D’allí anar a Asunción, al Paraguai. Per tal de facilitar les comunicacions va seguir el riu Paraná i acabà fundant la ciutat de Santa Fe, el 15 de novembre del 1573. Temps desprès li encarreguen de fundar una ciutat amb sortida al mar al Rio de la Plata, el lloc elegit era on Pedro de Mendoza va fundar el 1536 la ciutat de Nuestra Señora del Buen Aire i que els natius havien destruït poc desprès.

El 1580 comencen els preparatius, amb 200 famílies guaranís i 76 de colons, una caravel·la i dos bergantins, entre altres naus, carregats amb tot el necessari. Així el 11 de juny del 1580, Juan de Garay “fundar” la Ciudad de la Trinidad i en va assignar l’escut d’armes, una àguila negra coronada, amb les ales desplegades i sota la pota una creu vermella de Calatrava. Li va posar el nom de Ciudad de Trinidad ja que l’expedició de Garay va arribar al port el diumenge de la Santíssima Trinidad.  Es diu que no va ser fins el 1996 que el Govern local va canviar-li el nom a l’actual Ciudad Autònoma de Buenos Aires.

Garay va morir a mans dels natius de les terres que ell anava conquerint, el 1583.

De totes les històries de Juan de Garay i sobre els misteris de la localitat exacta de naixement ens quedem amb la que nasqués al poble que nasqués ell es considerava basc i així queda demostrat al monument que hi ha davant de la Casa Rosada (Plazoleta 11 de junio de 1580). Per darrera de la figura de Juan de Garay apareix una arbre, nascut d’un brot de l’Arbre de Guernica.

De fet tant és que sigui Juan de Garay o Pedro de Mendoza el fundador oficial de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires per poder-la relacionar amb el poble basc ja que tots dos són originaris d’aquest país.

El que tampoc t’esperes és que passejant per Almagro et trobis un carrer que és digui “de los vascos” i és que recorda als bascos repartidors de llet que feien cua en aquesta zona esperant el “tren lechero”.

Una altar cosa que no t’esperes és que Argentina sigui el país que més immigrants bascos hagi rebut de tot el món. Amb procedència de qualsevol racó de l’Euskal Herria, els bascos van començar a emigrar a Argentina des de la Revolució Francesa fins a la guerra civil. Fins al punt que es calcula que el 10% de la població argentina té orígens bascos.

I el que no t’esperes però ho reps amb il·lusió és que a finals d’agost, la col·lectivitat basca a Argentina celebri el seu dia i facin danses, menjars i gresca.

Deixa un comentari