Buenos Aires

La Casa de la Cultura

Aquest edifici és un dels més sorprenents de Buenos Aires i coneixent-ne els seus orígens no podia haver acabat d’altra manera que com a Casa de la Cultura.

José Clemente Paz, el propietari del Diario la Prensa va voler construir un edifici amb el més alt luxe de l’època i amb les comoditats més innovadores del moment. Va ser precursor dels actuals centres culturals i va dedicar els dos pisos superiors a hospital i com a allotjament de la gent necessitada. L’edifici va ser encarregat a dos arquitectes argentins, Gainza i Agote, que estaven estudiant a l’ “Ecole des Arts et Manufactures” de Paris. El disseny de l’edifici i la seva estructura metàl·lica es van fer a Paris, així com la decoració, la instal·lació de calefacció, tot un luxe per l’època i la instal·lació de la llum, entre altres. L’ascensor prové de New York.

Es tracta d’un edifici de sis plantes i dos subsòls destinats a la impressió del diari. Les plantes superiors estaven dedicades a una biblioteca amb més de 80.000 volums, salons de conferències i d’exposicions sales de recepcions i departaments per il·lustres hostes, entre altres.

Tot això que ara sembla normal, trasllat a l’època el convertia en l’edifici més untuós de l’època i encara avui en dia és un dels més bonics de Buenos Aires. Afegint la sortida per carruatges que és de les poques que queden a la ciutat. Antigament, els diaris es repartien amb els carruatges que entraven per Av.de Mayo.

La façana de Av. Mayo i la calle Rivadavia son les úniques que a Argentina corresponen a l’estil Garnier, el mateix arquitecte de l’òpera de Paris o del Casino de Montecarlo. Ja només el hall de recepció deixa clara la magnificència de l’edifici amb els detalls a les parets, mobles i terra. Els colors foscos corresponen a la moda de l’època. La P de Paz i Prensa està registrada en diversos llocs però se’ns dubte la joia de l’edifici, el Salón Dorado, un saló on el nom li va més que pintat. Li falten les cadires originals i les dues aranyes principals que es van haver de vendre en temps de crisi del negoci.

Si tot això no impressiona, el que si que crida l’atenció és el sistema de canyeries neumàtiques que tenien per comunicar l’edifici de la Prensa amb el del Correo (on avui hi ha la Casa Rosada). Més de 10 quadres de tubs de coure que avui se’n pot veure una mostra a la botiga de la Casa de la Cultura.

A la façana, damunt de la porta principal es pot veure al deu Dionisio, Déu del vi i de la inspiració, no sé perquè va junt… Als costats, hi ha dos màscares, la de l’alegria i la tristesa ja que els diaris han de donar noticies de tots el tipus.

Si creuem Av.de Mayo i mirem cap a dalt podrem veure una estàtua de bonze de més de 5,5m i 4.000kg de pes. Es tracta de la deessa Palas Atenea que a la seva mà dreta porta una farola, el foc sagrats dels déus i emblema de la raó. A l’esquerra un exemplar del diari la Prensa com a símbol de la llibertat d’expressió. Imagineu col·locar una escultura de tals dimensions sobre la cúpula de 50m a l’any 1898. Palas Ateas, la que odia als tirans; compleix amb l’objectiu de José Paz d’aconseguir la igualtat intel·lectual per a totes les persones.

Avui en dia, com a Casa de la Cultura ofereix classes gratuïtes de tango, cicles de música al Salón Dorado amb entrada lliure i exposicions.

Casa de la Cultura_Av. Mayo 575, visites guiades: dissabtes a les 16h i a les 17h. Diumenges de 11h a 16h cada hora. Gratis. Visita guiada compartida amb el Palacio de Gobierno, 1hora.

2 replies »

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s