Buenos Aires

Ruta completa per Chacarita

Si preguntes Chacarita als porteños, de seguida et diran “El Cementerio”. Amb aquesta ruta completa per Chacarita podràs contestar-los: “no el museo del acordeon”.

Chacarita és un barri molt poc turistejat, per això nosaltres el volem posar en valor.
Ruta completa per Chacarita_Emblema

Què fer i visitar per Chacarita

En situació

Començaré el post sincerant-me i no us mentiré, si esteu en plan turisme, no és un dels barris principals per visitar. Si voleu viure a Buenos Aires i busqueu un barri tranquil i ben comunicat, el podeu posar a la llista, per exemple la zona de Lacroze, Guevara, Alvarez Thomas i Dorrego. I és que Chacarita, almenys per mi, té tres llocs que valen realment la pena visitar.

El barri de Chacarita està delimitat pel Cementerio de la Chacarita, l’av. Dorrego, Córdoba i just a Dorrego es devia per agafar Álvarez Thomas fins a Elcano. Per tant, és veí de Colegiales, Villa Ortúzar, Paternal, Villa Crespo i Palermo.

Una mica d’història per parlar al bar

Chacarita és el diminutiu de “chacra” i és que cap al 1608, tota aquesta zona eren “chacras” dels jesuites.

Més tard, els estudiants passaven les seves vacances en aquesta zona, motiu pel que es va començar a anomenar “la Chacarita de los Colegiales”. El 1871, la zona d’horts i conreus que era en aquells moments Chacarita, va ser la designada per a crear un cementiri per poder donar sepultura a tots els morts de la febre groga que va patir la ciutat, l’actual barri de San Telmo.

Què visitar per Chacarita

Pel barri de Chacarita hi ha tres punts que hem de visitar: el Cementerio de Chacarita, el Museo Fotográfico Simik i el Museo del Acordeón. A part, tenim una sorpresa en tots ells.

Ja sabem que Chacarita no surt a cap guia, però no és això, lo bo d’internet? Què hi ha algú que s’ha pres la molèstia de recorrer racons “recondidos” i després té ganes d’explicar-ho. Aquesta ruta completa per Chacarita l’hem escrit, per si no tens temps, vagis directe al gra. Així què, comencem?

Museo de Chacarita

El Cementerio de Chacarita és el punt més important del barri. De fet la seva superfície és gairebé la meitat del que ocupa el barri en si.

Ja hem dit que es va crear a causa de la febre groga que va assolar la ciutat a finals del segle XIX. Per aquells temps, la ciutat arribava, bàsicament fins a l’actual avinguda Callao. Tota la resta, eren les cases de camp, zona de camps o directament zones sense interacció humana. Les 4 febres grogues que va patir la ciutat en 20 anys van posar en constància un fet principal: la falta d’higenització per una ciutat que havia crecut força d’habitants.

Les families amb diners es van traslladar cap al nord de la ciutat, cap a Retiro, Recoleta, Belgrano, Palermo, Flores, etc. Però els més desfavorits es van quedar. A causa d’aquesta epidèmia, va morir molta gent i per això es va fer necessari buscar-los sepultura a les afores de la ciutat.

Coses que no t’esperes:

Que per dins del cementiri passen cotxes.

És un cementiri inmens, i hi ha families que entren amb el seu vehicle particular.

La millor manera de visitar-lo és amb una de les seves visites guiades gratuïtes. Aquestes es realitzen el segon i el quart dissabte de cada mes, a les 10h. Repetim, són gratuïtes! No caigueu en els famosos “free city tour”. El cementiri és tan gran que possiblement se us faci llarg i lleig si el visiteu per lliure, ja que us costarà trobar els personatges famosos.

Si us pregunteu, quin cementiri és millor visitar, si el de Recoleta o aquest, jo recomano el de Recoleta per la gran quantitat de celebritats que hi té enterrades i que el converteix en el segon cementiri més important del món. Però Chacarita és tot un espectacle, per exemple, els 24 de juny per ser el dia de la mort de Carlos Gardel; tot un conjunt d’admiradors es reuneixen al voltant de la seva bòveda i toquen, canten i ballen tango.

Davant del cementiri hi ha el Parque de los Andes, una zona verda que ajuda a que el cementeri sigui encara més silenciós.

Ruta completa per Chacarita_Parque de los Andes

El racó català

I una vegada més, ens emportem una sorpresa visitant Buenos Aires. Al cementeri de Chacarita hi ha una Panteó dels Catalans amb una reproducció de les Muntanyes de Montserrat. Si veieu el cuidador per allí, demaneu-li si té les claus, per contemplar el seu interior.

El museu al bar

Un altre punt per visitar del barri és el Museo Fotográfico Simik, a Federico Lacoze, 3901. Dit així, si no sou uns fans de la fotografia potser no us cridi l’atenció però si us dic que en realitat és un bar, el Bar Palacio i que mentre fas un cafè estàs envoltat d’una gran quantitat de càmeres i d’altres objectes relacionats amb la fotografia, potser us apeteix més anar a fer-hi un beure desprès de passejar pel cementiri, no?

Museo del Acordeón

Encara ens queda un altre racó per descobrir: el Museo Anconetani del Acordeón, el MUSA, a Guevara 492. Un museu petit, però molt interessant i que segueix en mans de la familia Anconetari.

L’horari de visita és els dimarts i dijous de 15:00h a 18:30h però si hi aneu un altre dia i està tancat, pregunteu a la botiga d’instruments de música que hi ha al costat i segurament la neta de Anconetari us atendrà encantada i us obrirà el museu només per vosaltres.

Al seu web trobareu tota la informació que necessiteu.

La cervesa o menjar a Chacarita

Per acabar aquesta ruta completa per Chacarita, parlarem del més important: la panxa. El Bar Palacio, que hem comentat anteriorment, és un dels dos Bars Notables que hi ha a Chacarita. L’altre és “Las 8 esquinas” a Forest 1186, just a les 8 cantonades que uneixen Colegiales, Villa Ortúzar i Chacarita. Un bar de ls de tota la vida, amb preus raonables i amb menjars típics argentins, així com alguna especialitat espanyola i alemana. La decoració no té preu, és una cosa eclèptica entre botelles, fotos, cartells, objectes antics, pots de conserava i pernils penjats, que queda realment bé.

El barri s’està posant de moda o les cerveseries estan de moda…no ho sabem del tot però bé, sigui com sigui, teniu alguns racons agradables per fer una cerveseta com per exemple: Cervecería HunterBier, Funes Birreria que està amagadet a Olleros 3750 o el que encara no hem entrat però en tenim moltes ganes: La Fuerza Vemú, a Av. Dorrego 1409.

Si voleu tastar un lloc guarro-guarro, podeu anar a alguna de les tres parrilas que hi ha sobre Lacroze, sortint del cementeri i abans d’arribar al Bar Palacio. Avisem que és per valents! Nosaltres hi hem anat diverses vegades i mai hem sortit amb mal de panxa.

Si la cosa no us pinta, però teniu gana, davant mateix del cementiri hi ha dues de les pizzeries més famoses de la ciutat (i que curiosament no estan a Corrientes) la Santa Maria i el Imperio de la Pizza.

Si tens cotxe…

Si tens un cotxe, has de marcar-te al mapa l’avinguda Warnes. Una avinguda plena (però plena, eh?) de cases de venda de peces de recanvis. El recanvi que no trobis aquí, no el trobaràs enlloc del món.

Potser no és el lloc més turístic de Buenos Aires, però si estem fent una ruta completa per Chacarita (i Paternal) no podem deixar de citar aquest lloc tan particular.

Ruta completa per Chacarita_Pintada a Chacarita

Extra Extra: GRATIS

Si viatges amb pressupot motxiller per Buenos Aires estàs de sort. Fuet i Mate hem preparat una RUTA GRATIS (NO LOW COST) per Buenos Aires.

Què t’ha semblat aquesta ruta completa per Chacarita? El millor que podeu fer és passejar i deixar-vos portar pels carrers que hi ha entre Corrientes, Córdoba, Lacroze i Dorrego. Has decobert algun altre bar?

Tota la guia de coses per fer i vistiar de Buenos Aires.

2 replies »

  1. L’altre dia vaig descobrir el Museo del Acordeón i he de dir que tot i ser un museu petit, és molt interessant. Ara mateix modifico el post i en breu hi haurà el post en si del museu.

Deixa un comentari