Diumenge per Buenos Aires

Luján

Lujan_BasilicaLa comunitat cristiana a Argentina té molta força, quan la gent passa per davant d’una església es senyen o poden fer una illa sencera de cua per anar a fer l’ofrena al Sant en el seu dia o si convé fer la peregrinació de Buenos Aires a fins a la Basílica de Nuestra Señora de Luján caminant, ni més ni menys que 75km, el 8 de maig, el primer diumenge d’octubre o el 8 de desembre, entre altres.

Luján és el centre religiós més important del país, hi ha altres dates que giren al voltant de la Verge com per exemple, el Diumenge de Pasqua fan una desfilada de capgrossos que culmina amb la crema d’una imatge gegant del judes. El 8 de maig és el dia que es commemora la coronació de la Santa Imágen de Nuestra Señora de Luján a mans del Papa Lleó XIII, el 8 de maig del 1887. A l’agost, la comunitat boliviana commemora la independència de Bolívia i el dia de la Verge de Copacabana o el dia del Immigrant també es fan actes de celebració i d’homenatge a la Verge. Una altra festa curiosa és la de la peregrinació a cavall que es celebra l’últim diumenge de setembre.

La importància de la vil·la de Luján a part de per la Verge també li ve per diferents moments de la història argentina. El 1806, Juan Martín de Pueyrredón va concentrar uns tres cents homes armats que sota la protecció de la Verge van lliurar el primer combat de resistència a les invasions angleses; convertint-se en una tropa precursora de l’exèrcit patriòtic. Un altre dels esdeveniments que relacionen la Verge amb la història són la elecció, per part de Belgrano, dels colors de la bandera d’Argentina, blau cel i blanc, com el mantell de la Verge de Luján, tot i que aquí hi ha altres teories.

La història de la fundació de Luján potser és una de les més originals de les terres colonials. Desprès de la fundació de Buenos Aires, Luján era una posta del Camí Real, a la ruta cap a Chile y Perú. El 1630 passava pel riu Lujàn un comboi de carretes que duien dos imatges de fang de la Verge, la de la Consolació i la de la Pura i Neta Concepció. Les carretes van fer nit i al dia següent la carreta de les Verges estava tant enfangada que va ser necessari descarregar les Verges i estirar la carreta amb l’ajuda dels bous. Quan van aconseguir treure la carreta, la Verge de la Pura i Neta Concepció no va voler seguir el seu camí, enamorada de la terra a la que l’havien dipositat. Així que don Rosendo de Oramas, patró de la zona li va erigir un oratori que amb el temps acabarà essent l’església que podem contemplar avui en dia.

Lujan_CabildoA més a més de la part religiosa, Luján, destaca pel Complejo Museogràfico Provincial “Enrique Udaondo”. El complex es situa dins del Cabildo de Luján i de la Casa del Virrey, tots dos edificis del s.XVIII i declarats Monuments Històrics Nacionals el 1942. Recorrent el Complex es pot aprendre sobre l’etapa de fundació de Luján, la cultura i les tradicions de la zona, un museu del transport amb carruatges de l’època de San Martin o el Papa Mobil, també es pot aprendre més sobre la visió argentina de la Guerra de la Triple Aliança o fer un camí per la història de la moda, en resum una completíssima i variada col·lecció que el converteix en un dels museus més importants de Sudàmerica.

Per dinar hi ha moltes opcions pels voltants de la plaça principal i fins i tot la riba està arreglada per poder fer asados, un passeig amb catamaran, navegar amb les barquetes de pedals o un miniparc d’atraccions.

A les afores de Luján hi podem trobar un zoo però com que no hi he estat, no us en puc parlar gaire més del que trobaríeu per internet.

Si voleu ampliar informació sobre Luján, el turisme i la Verge recomano dos webs, la primera www.lujanargentina.com i l’altra la de la Basílica de Nuestra Señora de Luján. I si voleu veure més fotos sobre Luján feu “Clic

Per anar a Luján des de Capital hi ha tres opcions, el cotxe, el tren i el autobús. El tren surt des de Once i fa escala a Moreno, en total unes 2.30h que amb SUBE val menys de 2$. Des de l’estació de trens ja es veu la Basílica però que no us enganyin, espereu un colectivo urbà i que us deixi a la plaça. Si trieu l’opció d’anar amb autocar hi ha dues maneres, des de Once o des de Palermo per uns $14 amb SUBE. La terminal de micros està a la mateixa plaça de la Basílica. Si voleu la meva opinió, aneu amb tren, per tenir l’experiència i torneu amb bus.

Més fotos

2 replies »

  • Tot depen, de si has estat mai per Buenos Aires i del que t’agrada visitar.
   Si és la primera vegada que vens, necessitaràs 3 dies per conèixer la ciutat. Llavors només et quedaria un dia per fer turisme per l’exterior i el més ràpid és anar a la Plata.
   Rosario és molt més bonic però ja necessites més temps de viatge i un parell de dies a la ciutat.
   Lujan també pot ser una opció pels voltants de Capital.
   Pels voltants de Capital

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.