Argentina

Luján_Basílica Nacional “Nuestra Señora de Luján”

Luja_BasilicaLa història de la Basílica Nacional “Nuestra Señora de Luján”, a Luján,  és una història on els miracles segueixen els uns als altres. Cap al 1630, un portuguès estanciero de Sumampa, Don Antonio de Farías de Sàa va encarregar a un mariner amic seu, una imatge de la Verge per posar-la a la seva capella. Resulta que la idea de Andrea Juan, el mariner, era la de portar-li dues imatges. Però en una de les parades per pernoctar que va fer el comboi, la història va canviar. L’on demà no hi havia manera de fer arrancar els bous, ja que semblava que la carreta s’havia aturat al fang. Així que van descarregar la carga, van treure la carreta del fang i quan es van disposar a tornar a posar la càrrega, va ser impossible de moure  una de les Verges. Don Rosendo de Oramas, patró de la zona li va construir una modesta ermita. La història es va fer famosa ràpidament i molts fidels van emprendre romeries per a contemplar tal miracle. La imatge va estar al mateix lloc fins al 1671 quan el lamentable estat de la estancia de Don Rosendo va ser necessari el trasllat de la Verge a una nova ubicació. Doña Ana de Matos es va oferir a construir-li un nou altar i traslladar la Verge a la seva estancia per resguardar-la de possibles profanacions i posar-la en un lloc més accessible pels peregrins. Però l’intent va quedar en va ja que dues vegades que la van traslladar, dues vegades que la Imatge va tornar al seu lloc original, miraculosament. Finalment, una tercera vegada, ara amb la presència del Bisbe i del Gobernador del Río de la Plata formant una devota processió van traslladar la Imatge fins a la casa de Ana de Matos on el Bisbe va donar facultat per celebrar-hi misses.

Com que les peregrinacions van anar a més, es va fer necessari l’edificació d’una capella en terrenys cedits per Doña Ana. Gracies a les donacions de fidels de tota la zona i inclús dels Reis d’España (Fernando VI primer i Carlos III desprès) es va construir un Santuari que inaugurà el 8 de desembre del 1763 i el 1887, el Papa Lleó VIII va Coronar la Verge de Luján. Amb el temps i degut a la importància de la Verge i als miracles atorgats per ella, les peregrinacions anaven en augment fent evident la necessitat d’un Temple major. Així que el 1887 es va posar la primera pedra i el 1890 es  posarén els fonaments de l’actual Basílica que va acabar el 1930, coincidint amb tercer centenari de la miraculosa detenció de la carreta. La Verge de Luján va ser jurada com patrona d’Argentina, Paraguay i Uruguay.

Lujan_Interior basílicaLa Basílica que podem contemplar actualment és d’estil neogòtic, una de les quatre més importants al món amb aquestes característiques darrera de la catedral de Barcelona, la de Marsella i la de Winnipeg a Canadà. Té 19 campanes que provenen de canyons de bronze utilitzats durant la Segona Guerra Mundial. Destaquen les torres tenen 106m d’altura i els vitralls francesos del segle XIX.

A la cripta es pot veure una mostra de l’evolució històrica i religiosa de Luján on es ressalta la figura del Pare Salvaire, el veritable impulsor de l’actual Basílica. Al costat de la basílica hi ha un Museo de Sitio, gratuït, on et mostren les restauracions que s’hi han dut a terme. Hi ha visites guiades tots els dies, excepte els dimecres, a les 9:15, 10:15, 11:15 i a les 13:15.

Però una de les coses que més em va cridar l’atenció va ser la presencia de gossos dins de l’esglèsia i no va ser cosa d’un dia!

Categories: Argentina

Tagged as: , , , ,

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.