Història d'Argentina

Arriben els federals

El 1824, el Congrés estava controlat per porteños que volien elaborar una constitució centralista. L’inici de la Guerra del Brasil per la Banda Oriental (actual Uruguay) va obligar a crear un exèrcit nacional i a crear el càrrec de President de la República Argentina per dirigir-lo, així Bernardino Rivadavia, el líder del partit unitari, va ser el primer president de la República. Les Províncies Unides s’enfrontaven al Imperi de Brasil (1824) per aconseguir l’annexió de la Banda Oriental. Les batalles per terra eren per a les Províncies Unides però veient que perdien les batalles marítimes i que Brasil bloquejava el port i per tant la principal font d’ingressos del país, van acabar firmant un tractat de pau que va acabar amb la renuncia de Rivadavia al càrrec de President de la República i la dissolució del Congrés.  Buenos Aires va reconquistar la seva autonomia provincial, elegint a Manuel Dorrego com a governador, en un moment on l’Estat es trobava en greu crisi financera degut a la política de Rivadavia i a les diverses guerres. La falta de fons econòmics que va ocasionar mesures dràstiques i la pressió dels anglesos que havien firmat acords econòmics amb Rivadavia i que fins i tot controlaven el Banco Nacional, negant préstecs a Dorrego per continuar la guerra i així s’asseguraven que Anglaterra tingués la lliure navegació pels rius argentins, va obligar al governador a declarar la independència de la Banda Oriental, naixia la República Oriental del Uruguay, el 1828. Aquest fet no va agradar als militars, ja que desmereixia la Guerra contra Brasil i el general Lavalle va encapçalar el primer cop d’estat que va acabar amb el afusellament de Dorrego el 1828.

Juan Manuel Rosas, un coronel de les milícies rurals que ja havia aparegut anteriorment, assetja a Lavalle en diverses situacions fins que finalment, desprès d’un intent frustrat, es crida a eleccions. Lavalle i Rosas, en el pacte de Cañuelas, Corrientes, les províncies del litoral, firmen el Pacte Federal i declaren la guerra a la Liga Unitaria del General Paz. A principis de 1832, la guerra acaba amb la victòria dels terratinents federals Rosas, Quiroga i López. Per primera vegada, el país està sota un govern federal.

1 reply »

  1. Molt bons resums d’història. Pels que no en sabiem res, és una bona iniciació, així ja tens unes nocions base
    Salutacions

Deixa un comentari