Buenos Aires

Parque Lezama

Monument Pedro de MendozaNo sé sap exactament on va ser l’assentament que capitanejà Pedro de Mendoza però de moment, als arxius de la ciutat de Buenos Aires, hi diu que va ser al Parque Lezama i que es va tractar de la primera fundació de la ciutat el 3 de febrer de 1536. Quan l’expedició de Pedro de Mendoza va arribar a terres americanes va establir un assentament en una de les “barrancas naturales” que hi havia a prop del Rio de la Plata. Així que va construir-hi un fort que no tingué molt temps de vida degut a la mala relació que van mantenir amb els natius de la zona que repercutir als espanyols amb una falta de menjar tan elevada fins al punt d’abandonar el fort desprès de les diverses batalles amb els habitants originals.

Anys més tard es produí la segona fundació de la ciutat a mans de Juan de Garay, estem ja al 1580 i aquesta vegada la fundació fou a l’actual Plaza de Mayo, quedant d’aquesta manera el turó de Pedro de Mendoza aïllat del centre urbà. El primer port de la ciutat estigué a l’actual barri de La Boca, al Riachuelo, per tant la connexió entre aquest i la plaça principal es feia pel camino Mayor, conegut avui com Calle Defensa. El que avui és el Parque Lezama, en els inicis de la ciutat, els inicis amb Juan de Garay, quedava aïllat del centre ja que estava separat per un rierol (calle Chicle) que quan plovia s’inundava, fent intransitable el camino Mayor.

Una de les principals funcions que se li donà a l’actual parc era la de venta d’esclaus per part de la Companyia de les Filipines. Desprès va tenir diferents propietaris inclús va ser comprat per anglesos coneguent-se com la “quinta del ingles” i finalment, el 1857, va ser residencia d’un terratinent salteny, José Gregorio de Lezama que va convertir el terreny en més o menys el que actualment coneixem. El parc en si era el seu jardí, amant de la botànica va plantar diversitat d’espècies vegetals i l’adornà amb escultures algunes de les quals encara avui s’hi poden contemplar. La seva casa és la seu del Museo Histórico Nacional

Al parc hi podem trobar un monument a Pedro de Mendoza recordant el “lloc” on es produí la primera fundació de la ciutat. La part principal del monument és una figura del “adelantado” amb l’espasa a la mà dreta, l’acta a l’esquerra i un peu avançant tot en símbol de fundació. Si rodegem el monument podem veure tres relleus, el primer simbolitza la idea de la fundació. Un sol inca i el turó que buscaven ple de plata i or (que va acabar sent el Serro Potosí). El segon, darrera de la figura de De Mendoza hi ha la Magdalena, una de les naus de l’expedició i el nom dels 27 tripulants entre els que destaca Diego de Mendoza, germà de Pedro i Pedro de Luján. L’altra cara del monument és l’acte de fundació en si que probablement mai va tenir lloc.

Romulo y RemoTambé hi podem veure una escultura del Rómulo i Remo, un amfiteatre, un templet grec o una escultura de la Mare Teresa de Calculta. Als voltants del parc hi podem trobar l’església ortodoxa russa i dos dels bars amb història de la ciutat: el Britànico i el Hipopòtamo.

Els caps de setmana, s’hi instal·len dues fires, una d’artesans i una d’objectes de segona mà.

Camino Real Templet Grec

1 reply »

Deixa un comentari