Diumenge per Buenos Aires

Luján_Museo del Transporte

Lujan_CarretaEl Museo del Transporte de Luján pertany al Complejo Museográfico Enrique Udaondo de Luján. Va ser creat el 1940 i té l’honor de ser no només el primer museu dedicat al transport d’Argentina, sinó el primer de tot Amèrica del Sud. La seva col·lecció té un valor excepcional ja que tots els vehicles que s’hi exposen son autèntics i de gran valor històric. Al museu hi podem veure des de carruatges presidencials, a la locomotora La Porteña, el Avión Plus Ultra, el Papa Mòbil de Juan Pablo II, la Berlina de Juan Manuel de Rosas o dos carruatges fúnebres.

El 1815 el General José de San Martín va establir un campament d’instrucció pel soldats que havien de formar el Ejército de los Andes i passar a la història com una de les gestes més magnificents.  En aquest campament, El Plumerillo, hi havia una carreta que avui ens dóna la benvinguda al Museo del Transporte, la Carreta Quinchada.

Un altre objecte de gran valor històric és la Sopanda de Belgrano des d’on es diu que va dirigir la Batalla de Salta del 20 de febrer de 1813 ja que degut a la seva salut no podia muntar a cavall.

Uns anys més tard, a l’any 1857 era quan La Porteña feia el primer viatge en ferrocarril de l’Argentina. O el 1928 l’Avió Ultra Plus sortia del Puerto de Palos de Moguer amb destí Buenos Aires amb un promig de 170km/h per passar a la història com el primer avió en creuar l’Oceà Pacífic Sud.

Lujan_Carretilla vascJa hem parlat dels bascos i de Buenos Aires i també tots sabem la fama que tenen els bascos. Doncs bé, és una fama estesa al món. El senyor Guillermo Isidoro Larregui Ugarte, nascut a Pamplona el 1884, va emigrar a Argentina al 1906. Va començar treballant de marí però desprès es traslladà a Santa Cruz i treballava com a peó en una petrolera fins el 1935. Aquell any, degut a una aposta o a lo basc que era, va deixar en evidencia lo “testaruts” que poden arribar a ser i és que parlant de mèrits esportius ell va dir que era capaç de creuar tota la Patagonia i arribar a Buenos Aires portant una carretilla. Els seus amics li’n van construir una, de broma, però el tio es va enfundar les seves “alpargatas” i vinga, a caminar. El fet és que desprès de 31 parells d’espardenyes va arribar a Capital el “vasco de la carretilla”.

Un detall, en aquest museu hi ha l’autèntic penell de Caballito!

Lugan_Carrossa Fúnebre

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s