Buenos Aires

Barrio Chino

Ara no descobrirem el món si diem que a Buenos Aires podeu trobar xinesos, com gairebé a tot el món. Tampoc és una sorpresa que Buenos Aires tingui immigració. Però el que sí que és una sorpresa és que el barri que anomen Barri Chino, sigui en realiat un barri taiwanès.

En situació

El Barrio Chino o Oriental de Buenos Aires es troba al barri de Belgrano i compren principalment la Calle Arribeños, Mendoza, Montañeses, Olazábal i Juramento.

La comunitat taiwanesa fou qui “fundà el barri” cap als anys 80, tot i que actualment ja hi ha presencia d’altres comunitats asiàtiques com la xinesa, la japonesa, la coreana i la vietnamita.

Què visitar al barri chino

Les atraccions del barri son les botigues, els supermercats, els restaurants de menjar asiàtic i els temples religiosos. S’hi pot anat qualsevol dia de la setmana, sigui laborable o festiu, ja que els negocis obren de 10 del matí a 10 de la nit. I s’hi pot comprar des de menjar, verdures i begudes típiques com d’altres d’internacionals fins a objectes relacionals amb el Feng Shui.

Barrio Chino_Any nou xines

L’entrada al barri ens la dóna un gran arc de 11 metres d’alt i 8 metres d’ample regal de la comunitat xinesa a la ciutat el 2009, situat a Arribeños amb Juramento.

Temples del barri chino

Els dos temples religiosos de la zona son el temple budista Chong Kuan, Montañeses 2175, i la Iglesia Presbiteriana Evangélica Sin-Heng a Mendoza 1660. Tots dos son centres culturals on es pot estudiar idiomes, el primer és un temple xinès i el segon que data del 1982 és un temple taiwanès.

La festa gran

Dos dels esdeveniments més importants que es celebren al barri son l’any nou, cap al febrer i el bany del buda o Ceremonia de Vesak, la nit de lluna plena del mes de maig.

En aquesta última es commemora el naixement del Buda Sakyamuri fa més de 2500 anys i mitjançant l’aigua del buda es pretén netejar l’interior de les persones per tal de purificar el cos i la ment.

Per preparar-te per l’any nou xinès s’ha de fer una neteja de la casa, tant per dins com per fora i l’escombra utilitzada s’ha de llençar. En canvi, els 15 dies desprès de cap d’any no s’ha d’escombrar cap a fora de la casa per no perdre l’abundància desitjada per l’any nou.

Migració xinesa

La immigració xinesa és la quarta més nombrosa a Argentina, només la superen la dels països veïns com Bolívia, Perú i Paraguai. Destaquen tres períodes de màxima immigració, el primer entre els anys 1914 i 1949 que va ser poc notable, el segon a finals dels 70 i principis dels 80 amb gran importància taiwanesa i suficient capital per poder establir activitats comercials, principalment relacionades amb la fotografia. I el últim període es de la dècada dels noranta on van venir, majoritàriament, xinesos de la província Fujian que es van establir amb una xarxa de supermercats, que actualment envaeixen la ciutat.

Barrio Chino_supermercat xino
Barrio Chino

Ja has escollit el teu supermercat preferit del barri? Explica’ns quin és el producte més sorprenent que has trobat?

2 replies »

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.