Buenos Aires

Museo “Casa de Yrurtia”

0017_ Casa Museo YrurtiaEl Museo “Casa de Yrurtia”, a Belgrano, és un museu d’aquells que si no ets un expert o estudiant o amant de l’escultura potser no valoraràs pagar els $10 que val l’entrada però llavors, el que pots fer, és anar-hi un dimarts, que és gratis i així pots aprendre alguna cosa d’escultura, sobre Rogelio Yrurtia tot passejant per una casa del s.XIX.

El museu, que era la casa de l’escultor Rogelio Yrurtia i de la seva dona, la pintora Lía Correa Morales, ens mostra pintures de Lía, escultures i maquetes de’n Rogelio i a més a més podem veure algunes de les habitacions de la casa, com el menjador, amb els mobles de l’època. Així que tenim dos museus en un.

Yrurtia va néixer a Buenos Aires el 1879, va cursar estudis de belles arts a Argentina i desprès va viatjar a Europa gracies a una beca. És un dels escultors més importants d’Argentina i tot i que potser no ens sona directament, segurament si que ens sonen el Monumento Canto al Trabajo ubicat a Paseo Colón i Independencia, el Monumento al Coronel Dorrego, Suipacha y Viamonte, la Justicia del Palacio de Tribunales i potser el més reconegut, el Mausoleo del Presidente Rivadavia a Plaza Miserere; doncs bé, tots ells son obra de l’escultor del que estem parlant, Yrurtia.

Recorre el museu és força interessant ja que ens podem fer una impressió més fidel de la grandària del Mausoleo de Bernardino Rivadavia al veure models de mida natural del Moisés que forma part del monument o una rèplica de l’escultura de la Justicia que hi ha al Palacio de Tribunales.

0018_Los Boxeadores-Casa Museo YurutiaHi ha maquetes d’altres monuments que Yrurtia va presentar a concurs però que per una cosa o altra al final no es van dur a terme, els dos casos més importants son en “Pueblo de Mayo en marcha” i  el “Triunfo de la República”. El primer el va presentar a un concurs del qual va quedar en segona posició, el primer premi el van guanyar Moretti i Brizzolara però finalment el concurs va ser declarat desert. El Pueblo de Mayo en marcha era un arc de 43m d’alt que havia d’anar a Plaza de Mayo en homenatge al Centenario de la Revolución de Mayo. Cada pota de l’arc tenia una figura que representaven la Defensa Nacional, la Pau, el Progès i la Constitució.

L’altre monument que mai es va dur a terme, el del Triunfo a la República, també va estar dissenyat per ser ubicat a Plaza de Mayo. Yrurtia hi va començar a treballar el 1923 i tractava d’una columna de 150m d’alt i 50m de diàmetre que representava el Templo de la Patria. Al seu interior hi hauria una sagristia amb capacitat per a 40.000 persones.

Museo “Casa de Yrurtia”_O’Higgins 2390; de dimarts a divendres de 13h a 19h i dissabtes i diumenges de 15h a 19h. Dilluns i festius tancat. Entrada: $10, dimarts gratis. Visita menys d’1h.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s