Diumenge per Buenos Aires

Parque Centenario

De la mateixa manera que passa amb molts parcs de Capital i amb moltes ciutats del món, el Parque Centenario es converteix en una alternativa del camp i de la platja per qui s’ha de quedar a l’estiu a la ciutat com ja vam comentar a Com posar-te moreno a Buenos Aires

En situació

El parc, que es troba al centre geogràfic de la ciutat, està ubicat al barri de Caballito i fa de límit amb el d’Almagro i Villa Crespo. 

El seu nom li ve com a homenatge al centenari de la Revolución de Mayo i com molts altres parcs de la ciutat, va ser obra del paisatgista Carlos Thays.

El 1898 la Municipalitat va adquirir els terrenys que es coneixien com la quinta de Piñero amb la intenció de fer-li un parc, el Parque del Oeste.

Més que gespa i arbres

El millor dia per anar al Parque Centenario és el diumenge. Durant la setmana, si és estiu, hi ha vida però el que passa el diumenge, no té pèrdua, fires, música, picnics, jocs, titelles, festivals, batucades, etc.

Rodejant tot el parc per fora, els cap de setmana i els festius, hi ha una fira d’objectes de segona mà o antics, depèn de com es vulgui veure, algun que altre lloc de choris i també hi ha les ja clàssiques parades de llibres.

Pels camins que entren al parc, també hi ha una fira però és més d’estil hippie i d’objectes artesanals. Algun cap de setmana et pots trobar “recitals” de rock de bandes del barri i fins hi tot una batucada ambulant que et transporta al carnaval sigui el mes que sigui.

Parque Centenario

Escultures

Com a moltes places de la ciutat, el Centanario tambè té el seu màstil a Belgrano. En aquest cas data del 1937 i les escenes que hi estan representades son la Jura de la Bandera, la figura de San Martin i la de Belgrano i l’escut Nacional.

Si entrem per la porta que dóna al màstil, veurem dues escultures, la primera és als herois i màrtirs del Gheto de Varsovia i la segona és una estàtua a German Burmeister de marbre de Carrara realitzada per Ricardo Aigner. Burmeister va ser director del Museo de Ciencias Naturales i un dels iniciadors de la paleontologia i geologia del país.

Parque Centenario_Aurora

L’Aurora és un grup escultòric de tres dones que representen el dia realitzat en marbre de Carrara. La curiositat és que és una escultura en dos, ja que si li donem el tomb veurem un camperol i dos bous que representen la jornada laboral.

A més, potser que aneu a veure-la ara ja que si fem cas a la història de l’escultura, no sabem on estarà demà, ja que el primer lloc on es va disposar va ser a la Plaça Rodríguez Peña d’on va haver de ser traslladada ja que les dones despullades que la composen molestaven a les monges del convent proper. El seu segon destí va ser el Parque Rivadavia i d’allí al Parque Chacabuco, fins arribar a l’actualitat, al Parque Centenario.

Si anem pel camí de darrera de l’Aurora, veurem un bust de San Martí als 70 any. Probablement un dels pocs que hi deu haver del Libertador en edat tan avançada.

La Victoria Alada, de l’escultor Eduardo Rubino, i realitzada en bronze està situada en un extrem del llac artificial, que dota al parc de peixos i ànecs. Als peus de La Victoria hi ha un globus que representa el món.

Pels voltants del Centenario

Annexat al parc, de manera que hi queda integrat, hi ha l’amfiteatre, on s’hi organitzen concerts i on tant pots escoltar l’orquestra simfònica de la ciutat com veure ballar tango o dansa o veure-hi una pel·lícula del BAFICI o concerts de jazz, tot gratuït.

A més a més també té un camp de fútbol 7, una pista de skate, jocs per nens i aparells per fer gimnasia i esport ja que corre al voltant del Centanario és una de les rutes més clàssiques de Capital.

A les immediacions del Centenario hi ha el Museo Argentino de Ciencas Naturales Bernardio Rivadavia, la Fundación de Investigación Instituto Leloir i la Asociación Argentina Amigos de la Astronomía. També hi ha l’església Nuestra Señora de los Remedios.

On està Maria Curie!

Fa uns anys hi havia el bust de Maria Skolodowska de Curie  donat per l’Institut Cultural Polac. La curiositat és que sota del bust hi havia una urna amb terra de Polonia i uns certificats de Madame Curie que s’hauria d’obrir el 7 de novembre del 2067, als 200 anys del naixement de la científica pionera en investigacions sobre la radiació. El paràgraf està en passat ja que tot el conjunt va ser robat fa uns anys.

Coses que no t’esperes:

Per tot el perímetre del parc hi ha fins a 5 hospitals, el Hospital Durand, el Instituto de Zoonosis Luis Pasteur, el Hospital Naval Central, el Hospital Municipal de Oncología Marie Curie i la Clínica San Camilo

Així si que es pot correr tranquil, que si t’agafa un “tirón” ja saps on anar.
Parque Centenario_San Martin 70anys

Deixa un comentari