Buenos Aires

Plaza Italia i voltants

Segons la direcció que agafem des de la Plaza Italia, a Palermo, la nostra ruta serà ben diferent. O verd o ciutat, tot depèn cap on ens portin els nostres peus.

La Plaza Italia té 7746 metres quadrats però no sempre ha sigut el que veiem. Temps endarrer aquesta zona estava banyada per les aigües del riu que arribaven fins a les elevacions de terreny que avui anomenem barrancas com les de Belgrano o en menor mida les del Parque de las Heras. Tots aquests terrenys eren baixos i pantanosos i per tant era zona de difícil cultiu, de fet, els habitants de la zona eren les llúdries, les escurçons, les guineus, etc. Desprès de la fundació de la ciutat per Juan de Garay, el 1580, els seus soldats i llauradors van anar obrint camins per comunicar les diverses ciutats espanyoles, entre ells es va anar formant el Camino para Santa Fe, que avui és l’avinguda Santa Fe. Ja a finals del s.XVI, un italià anomenat Domingo Palermo es va casar amb una de les filles dels fundadors i a més a més dels terrenys de la seva esposa, va adquirir part de la zona de la que parlem aGaribaldi a Plaza Italiavui, que va passar a anomenar-se “Los Bañados de Palermo”. Anys més tard, cap al 1833, s’hi va construir la seva quinta el governador Juan Manuel de Rosas.

Si ens situem a Plaza Italia i mirem cap a l’Avenida Sarmiento estem veient el camí que Rosas va ordenar obrir per unir el Camino de Santa Fe i el Camino de Buenos Aires, actual Av.del Libertador, on a la intersecció hi havia la seva casona, i que curiosament avui en dia hi ha el monument a Domingo Sarmiento, rivals en vida.

A la Plaza italia, que antigament s’anomenava Plaza de los Portones ja que hi havia els pòrtics d’entrada al Parque 3 de Febrero, hi ha el monument a Giuseppe Garibaldi, el qual va participar en la unificació d’Itàlia i va lluitar per la independència d’Uruguay. L’escultor del monument, que es tracta d’una rèplica del que hi ha a la ciutat de Brescia, a Itàlia és Eugenio Maccagnani i el fongué a Berlín. Es un monument de 15 metres d’alt amb la base de pedra de Tandil; les figures que l’acompanyen representen la Llibertat i la Victoria i els relleus recorden la batalla de San Antonio i el embarcament a la platja de Quarto, a Gènova .

Columna romanaA la mateixa plaça hi ha una columna autèntica romana, extreta del Foro, que la ciutat de Roma va donar a la de Buenos Aires. Possiblement sigui lo més antic que tingui Buenos Aires ja que estem parlant de més de 2000 anys.

Al costat de la plaça hi ha el jardí botànic que és tracta d’un dels referents de jardins ideats per Charles Thays a finals del s.XIX. És un jardí de 7,5 hectàrees que recull flora dels 5 continents, en total unes 5000 espècies diferents. El jardí no és només un jardí floral si no que també és un jardí d’escultures, per exemple hi ha un conjunt d’estàtues que simbolitzen moviments de la IV simfonia de Beethoven. Dels diversos hivernacles que hi ha, destaquem el principal, el més gran ja que és un dels pocs que queda d’aquest estil al món. A més, sota de l’hivernacle número 1 s’hi van trobar restes d’una antiga fàbrica de pólvora de la família Cueli, que els anglesos van ocupar durant les invasions de principis de principis de 1800. L’edifici de l’administració va ser la seu de Direcció de Parcs i Jardins de la ciutat i posteriorment seu del Museo Histórico Nacional, el que avui en dia es troba al Parque Lezama.

CIMG6308A l’altre costat de la plaça hi ha la Sociedad Rural, un recinte d’exposicions i fires que data de 1866. Va sorgir com una iniciativa dels estancieros per promoure les feines del camp i exposar-ne els fruits i els animals. Una de les exposicions més importants és l’agrícola, durant la qual si reuneixen els millors caps de bestiar del país.

Si seguim per aquest costat arribarem la fira de llibres de segona mà, que segons el cartell que dona la benvinguda és la més gran del país. Realment, si tens ganes, t’hi pots passar unes quantes hores mirant llibres “de viejo”. En aquesta zona, també ens trobarem amb la Iglesia de la Sagrada Eucaristía que va ser inaugurada el 1952.

Davant de la Plaza Italia hi ha el Zoològic  inaugurat el  1890, la porta d’accés al mateix és un rèplica a aquells portons que donaven l’entrada al Parque 3 de Febrero i que van desaparèixer el 1917. Diuen que actualment està una mica trist en quant a animals però només per veure les construccions que hi ha al seu interior, segurament ja val la pena. He de confessar que encara no hi he entrat, no sóc molt fan dels zoològics.

Tota aquesta zona es pot recórrer, més a nivell turístic o romàntic, amb els Mateos, uns carruatges que recorden el mitjà de transport utilitzat abans que els cotxes.

Deixa un comentari