Buenos Aires

Plaza Italia i voltants

Plaça Italia, a Palermo, és pels porteños com pels lleidatans Ricardo Vinyes, un punt de trobada. De fet, això és l’únic que tenen en comú…Si que és cert que ben poca gent es para a contemplar aquesta plaça que amaga una joia sorprenent.

Plaza Italia i voltants_Garibaldi a Plaza Italia

En situació

La plaça Italia i els voltants és un dels llocs més transitats de Buenos Aires. Segons la direcció que agafin els nostres peus, podreu veure un ciutat verda, anant cap als Bosques de Palermo o una ciutat cosmopolita entrant al Palermo Chico.

Breu història per parlar al bar

La Plaza Italia té 7746 metres quadrats però no sempre ha sigut el que veiem. Temps endarrera aquesta zona estava banyada per les aigües del riu que arribaven fins a les elevacions de terreny que avui anomenem barrancas, com les de Belgrano o en menor mida les del Parque de las Heras. Tots aquests terrenys eren baixos i pantanosos i per tant era zona de difícil cultiu, de fet, els habitants de la zona eren les llúdries, les escurçons, les guineus, etc.

Desprès de la fundació de la ciutat per Juan de Garay, el 1580, els seus soldats i llauradors van anar obrint camins per comunicar les diverses ciutats espanyoles, entre ells es va anar formant el Camino para Santa Fe, que avui és l’avinguda Santa Fe.

Ja a finals del s.XVI, un italià anomenat Domingo Palermo es va casar amb una de les filles dels fundadors i a més a més dels terrenys de la seva esposa, va adquirir part de la zona de la que parlem avui, que va passar a anomenar-se “Los Bañados de Palermo”. Anys més tard, cap al 1833, en aquests terrenys s’hi va construir la seva quinta el governador Juan Manuel de Rosas.

Si ens situem a Plaza Italia i mirem cap a l’Avenida Sarmiento estem veient el camí que Rosas va ordenar obrir per unir el Camino de Santa Fe i el Camino de Buenos Aires, actual Av.del Libertador, on a la intersecció hi havia la seva casona, i que curiosament avui en dia hi ha el monument a Domingo Sarmiento, rivals en vida.

Plaza de los Portones

A la Plaza italia, que antigament s’anomenava Plaza de los Portones ja que hi havia els pòrtics d’entrada al Parque 3 de Febrero, hi ha el monument a Giuseppe Garibaldi, el qual va participar en la unificació d’Itàlia i va lluitar per la independència d’Uruguay. L’escultor del monument, que es tracta d’una rèplica del que hi ha a la ciutat de Brescia, a Itàlia és Eugenio Maccagnani i el fongué a Berlín.

Aquest obra és un monument de 15 metres d’alt amb la base de pedra de Tandil; les figures que l’acompanyen representen la Llibertat i la Victoria i els relleus recorden la batalla de San Antonio i el embarcament a la platja de Quarto, a Gènova .

Coses que no t’esperes:

Trobar-te una columna romana del Foro a Buenos Aires.

La ciutat de Roma va fer entrega d’aquesta columna del temps dels romans a la ciutat de Buenos Aires.
Plaza Italia i voltants_Columna romana

Per un costat

Al costat de la plaça hi ha el jardí botànic que és tracta d’un dels referents de jardins ideats per Charles Thays a finals del s.XIX. És un jardí de 7,5 hectàrees que recull flora dels 5 continents, en total unes 5000 espècies diferents.

El jardí no és només un jardí floral si no que també és un jardí d’escultures, per exemple hi ha un conjunt d’estàtues que simbolitzen moviments de la IV simfonia de Beethoven.

Dels diversos hivernacles que hi ha, destaquem el principal, el més gran ja que és un dels pocs que queda d’aquest estil al món.

A més, sota de l’hivernacle número 1 s’hi van trobar restes d’una antiga fàbrica de pólvora de la família Cueli, que els anglesos van ocupar durant les invasions de principis de principis de 1800. 

L’edifici de l’administració va ser la seu de Direcció de Parcs i Jardins de la ciutat i posteriorment seu del Museo Histórico Nacional, el que avui en dia es troba al Parque Lezama.

Plaza Italia i voltants

Per l’altre costat

A l’altre costat de la plaça hi ha la Sociedad Rural, un recinte d’exposicions i fires que data de 1866. Va sorgir com una iniciativa dels estancieros per promoure les feines del camp i exposar-ne els fruits i els animals. Una de les exposicions més importants és l’agrícola, durant la qual si reuneixen els millors caps de bestiar del país.

Si seguim per aquest costat arribarem la fira de llibres de segona mà, que segons el cartell que dona la benvinguda és la més gran del país. Realment, si tens ganes, t’hi pots passar unes quantes hores mirant llibres “de viejo”. En aquesta zona, també ens trobarem amb la Iglesia de la Sagrada Eucaristía que va ser inaugurada el 1952.

Entre mig

Davant de la Plaza Italia hi ha l’antic Zoològic  inaugurat el  1890, la porta d’accés al mateix és un rèplica a aquells portons que donaven l’entrada al Parque 3 de Febrero i que van desaparèixer el 1917. Diuen que actualment està una mica trist en quant a animals però només per veure les construccions que hi ha al seu interior, segurament ja val la pena. He de confessar que encara no hi he entrat, no sóc molt fan dels zoològics. Des de fa uns anys van reciclar el zoo amb un eco-park, que no tinc gaire clar que és perquè segueixen tenint els animals en captivitat però diuen que obren menys dies i limiten l’accès per tal de respectar els animals. Sigui com sigui, les construccions de l’època es mantenen en peu i els experts diuen que són molt interessants.

Tota aquesta zona es pot recórrer, més a nivell turístic o romàntic, amb els Mateos, uns carruatges que recorden el mitjà de transport utilitzat abans que els cotxes.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada