Buenos Aires

Parque 3 de Febrero

A la intersecció entre l’Avenida Sarmiento i l’Avenida Libertador és on comença el Parque 3 de Febrero, al barri de Palermo.

Parque 3 de Febrero_El Atleta

Per ser sincers, si li preguntes a un porteño on queda el Parque 3 de Febrero li posaràs més difícil que si li preguntes com anar als Bosques de Parlemo. I millor si li preguntes pel Rosedal enlloc de per la Plaza Holanda.

En situació

El que ara és un dels pulmons verds integrats dins de la ciutat, no fa tant temps endarrere era una zona aïllada on anys més tard, Domingo Sarmiento proposà construir-hi un gran parc a l’estil de les capitals europees com el Hyde Park de Londres.

D’aquesta manera el 11 de novembre del 1875 es va inaugurar el Parque 3 de Febrero, que en realitat és un conjunt de places: Plaza Sicilia, Plaza Irán, Plaza Dr. Benjamín Gould, Plaza F. Quiroga, Plaza Holanda, Plaza República de Haití, Plaza Almirante General Páez, Plaza Almirante R. Fernández, Plaza Republica de Paquistán, Plaza Republica de Ecuador, Plaza Wvsockl, Plazoleta Florencio Sánchez, Plazoleta Dr. Carlos Alberto Pueyrredón, Plaza República de México, Plaza General Aguilar y Paseo de la Infanta.

Què va passar el 3 de febrer?

I perquè posar-li una data com a nom a un parc? Doncs resulta que el  3 de febrer de 1852 hi va haver la Batalla de Caseros que enfrontava les tropes de Rosas, governador per aquell moment de Buenos Aires amb poder autoritari sobre tot el país, contra les de Urquiza, un caudillo que estava en desacord amb les decisions de Rosas. Com per exemple la d’oposar-se a la sanció d’una Constitució i de repartir els imposts de la duana portuària amb la resta del país. Per lo tant, no és casualitat que en la zona on Rosas hi tenia la seva quinta, Sarmiento que havia sigut Presidente de la Nación fins el 1874, volgués construir un parc i posar-li la data en la que el seu enemic va esser derrocat.

Coses que no t’esperes:

On Rosas tenia la casa ara hi ha el monument al seu enemic Sarmiento. I des del monument de Rosas “veu” clarament el seu botxí, Urquiza.

Les curiositats de la història de Buenos Aires.

Els monuments del Centenario

El Parque 3 de Febrero té un abans i un desprès del 1910 ja que hi podem trobar diversos monuments que els països van donar a Argentina en commemoració del Centenario de la Revolución de Mayo, el monument de George Washington dels Estats Units, el Monumento de los Españoles, el de Colombia i una mica més enllà, el d’Alemanya.

Parque 3 de Febrero_Monumento de los Españoles

El Monumento a los Españoles, a la intersecció entre Sarmiento i Libertador, que en realitat s’anomena Monumento a la Carta Magna y a las Cuatro Regiones Argentinas, va ser un regal de la comunitat espanyola a Argentina durant el Centenario de la Revolución de Mayo. La història d’aquest monument es mereix un post apart ja que des de que la Infanta Isabel, durant la seva visita per la celebració del Centenario, posà la primera pedra, fins que el monument es va inaugurar, van passar 17 anys.

El Rosedal

Si anem cap a la Plaza Holanda, ens trobarem amb el Rosedal, un parc de 34000m quadrats amb 1189 especies diferents de roses que ha esdevingut un dels parcs més bonics de Capital.

Passejant pel Rosedal podem caminar per un Patio Andaluz, per un Passeig de Poetes o fins i tot, navegar per un llac. El Patio Andaluz va ser donat per l’ajuntament de Sevilla el 1929 i el Paseo de los Poetas està format per un conjunt de busts de diversos escriptors. Al davant del Rosedal hi ha el Museo Sívori, un museu d’arts plàstiques i al costat l’escultura del Beso de Jean Paul Baptiste Gask.

El fons de foto del Rosedal és el llac i la pèrgola d’estil grec de 130 metres de llarg al voltant del llac. També hi ha el templet de 17 metres quadrats.

Cap al juliol, quan poden els rosers de 93 espècies diferents de roses, regalen les branques com a brots per plantacions.

El jardí dels poetes està decorat amb bust de poetes de tot el món com per exemple Antonio Machado, Federico García Lorga o Jorge Luis Borges, entre altres. Pel jardí hi trobem altres escultures, com la de la Flor de Juventud de Pedro Zonza Briano.

Horari d’hivern (22 d’abril a 21 de setembre) de 8 a 18h i d’estiu (de 22 de setembre a 21 d’abril) de 8 a 20h. Ingres fins a una hora abans del tancament. Obert de dimarts a diumenge. Entrada gratuïta.

Més monuments dels Bosques de Palermo

Entre les places Gral Páez, Almirante González Fernández i la de Jardines de Invierno hi podem trobar diverses escultures i monuments. Un d’ells és el monument a Luis María Drago el qual va assentar les bases del Principi de No Intervenció econòmica entre països. L’autor del monument és Alberto Lagos i data de 1934.

Ben a prop hi ha el Monument a Carlos III, el Rei d’Espanya que el 1776 va ordenar la creació del Virreinato del Río de la Plata amb capital Buenos Aires. L’escultura es va inaugurar durant la visita del Rei Juan Carlos I i de la Reina Sofia, el 1985 i es tracta d’una obra de l’escultor Alonso Berg.

Seguint per l’Avenida del Libertador, arribarem al Monumento de Washington, una imatge en bronze del primer president nordamericà traslladat des de New York i situat davant de l’Embaixada dels EE.UU.

Sobre la mateixa plaça hi ha el grup escultòric que recorda a Taras Schevchenko, el màxim poeta ucranià i militant per la llibertat. L’estàtua del poeta està acompanyada per un relleu gravat en granit que representa els camperols armats amb forques disposats a defensar la seva llibertat. El monument es obra de Leonid Molodoz Hanyn i data de 1971.

Parque 3 de Febrero_Bosque Palermo

A la Plaza Almirante González Fernández hi ha el bust de qui dóna nom a la plaça que es tractava d’una marí contemporani al govern de Hipólito Yrigoyen i dues escultures més, el Monument a Eduardo Costa, ministre de justícia durant l’època de Mitre i l’escultura a l‘Atleta de l’escultor francès Henry Graber. A prop d’aquesta, en direcció al llac del Rosedal hi ha l’escultura a Francisco de Paula Santander, un pròcer colombià.

Els homes de la Pátria

Una mica més enllà de Washinton, seguint per l’Av. Del Libertador, s’arriba al Monumento de Avellaneda, durant la presidència del qual es va consagrà Buenos Aires com a capital de la República d’Argentina. Les quatre figures femenines representen l’esperit de Nicolàs Avellaneda per aconseguir el progrés per a tot el país i al seu costat hi ha diversos moments importants durant el seu mandant.

Si creuem l’Avenida Libertador anirem a la Plaza Intendente Seeber on veurem un parell d’escultures de cérvols que pertanyen a George Gardet, un dels escultors animalistes més importants de finals del s.XX. I casi a la cantonada amb l’Avenida Sarmiento, hi ha el monument a Juan Manuel de Rosas que segurament des de lo alt del seu cavall pot veure els monuments a Sarmiento i Urquiza, dels que en parlarem tot seguit.

La Caputxeta Vermella

Entre les avingudes Sarmiento, Libertador, Caseres i Adolfo Berro ens queda l’altra part del parc 3 de Febrero, la Plaza Sicília i el jardí japonès. En aquesta part, que probablement sigui més tranquil·la que l’altra, hi podem trobar una estàtua a la Caputxeta Vermella obra de l’escultor Jean Carlus que originàriament estava a la Plaza Lavalle.

Però l’estàtua més important és la de Sarmiento, obra de l’escultor francès Auguste Rodin, que data de 1911. També hi ha un petit estany creuat per un pont on alguns enamorats estan intentant copiar la idea del pont de Milvio de Roma, lligant-hi cadenats en representació del seu amor.

Passejar per aquests boscos és com passejar per un museu a l’aire lliure degut a la gran quantitat de monuments que hi ha, deu estar al nivell del Bajos de Recoleta. Un dels monuments importants que ens queda per comentar és el Monumento a Urquiza, que recorda al caudillo Juan José Urquiza que va derrocar a Rosas a la Batalla de Caseros, que comentàvem anteriorment, el qual es va convertir en el primer president de la Confederación. Renzo Baldi i Héctor Rocha son els autors del monument que va ser inaugurat el 1958 i que també recorda la Asamblea Constituyente de 1853.

A finals del s.XIX a l’actual Plaza del Planetario hi havia el Cricket Club que és on es va jugar el primer partit de futbol de la ciutat i per tant, el solar ha estat declarat Lloc d’Interés Històric. Actualment hi ha el Planetario Galileo Galilei construït per l’arquitecte Enrique Jan el 1966 en forma circular i situat al costat d’un llac. A l’entrada del Planetari hi ha un meteorit que es va trobar a la província del Chaco el 1965.

Parque 3 de Febrero_Anec

El millor moment per descobrir els Bosques de Palermo és un diumenge de bon temps ja que podreu comprovar el que és en realitat gaudir d’un parc.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada