Coses que no t'esperes per Argentina

Viatjar fora d’Argentina sense sortir de Buenos Aires

A vegades per veure món no et cal anar gaire lluny i és que un dels punts positius que té viure a Argentina és que és un país d’immigrants, durant tota la seva història ha anat acollint gent de tots els indrets del món, primer espanyols i italians, més tard escocesos i gal·lesos, anys desprès polonesos, grecs, irlandesos, hongaresos, francesos o alemanys, cap als 80 coreans, xinesos o tailandesos i actualment dels països veïns com Bolívia, Paraguay o Perú. Total, que tothom, sigui del racó del món que sigui, reconeix una part de la seva cultura a Argentina i si vius a Buenos Aires, fins hi tot i pots veure part dels monuments més representatius.

Una de les opcions és visitar alguna les moltes cases de cultura que representen alguna comunitat, per exemple a Marcelo T.Alvear al 1119 hi ha el Instituto Italiano de Cultura o a Solis i Av.Independencia hi ha el Centro Asturiano, el Gallego es troba a Av. Belgrano, 2189. O per exemple sobre la mateixa avinguda Belgrano, al 1151 podrem jugar a la pelota vasca al Centro Vasco Laurak Bat. Si volem viatjar una mica més podem anar a Palermo, on hi ha La Casa Polaca o a Niceto Vega, al 5036 que hi ha la Asociación Cultural Armenia. La llista podria seguir, però per no fer-la tan extensa, la deixo només amb alguns exemples.

L’altra opció és fer turisme per les ciutats. Suposem que tens ganes d’anar a Londres, doncs només has d’anar davant del Cementerio de Recoleta i hi trobaràs un parell de les famoses cabines de telèfon vermelles. Si vols anar a la capital de França, diuen els porteños, que has de passejar per l’Avenida Alvear on hi ha els “palacetes” a l’estil de París, és més, els propis porteños anomenen a Buenos Aires, la Paris de Sudamèrica per racons com el que us acabo de citar.

CIMG6810Si aneu al barri de Belgrano, també podeu anar a dues ciutats més del món. Si creueu les vies del tren, entrareu al barri xinès i si aneu a les Barrancas us trobareu davant d’una de les escultures més famoses del planeta: l’Estàtua de la Llibertat. De fet, a Buenos Aires, hi ha una altra rèplica d’aquesta estàtua, al Colegio Normal Sarmiento, a Callao 450, que curiosament va ser inaugurada unes dies abans que la de New York.

0079_Totem de Plaza CanadaJa que estem per New York, ens podem arribar al país veí i anar a Canadà, no? Si vas a Retiro podràs veure un tòtem canadenc que recorda una de les comunitats de la Costa del Pacífic. O si prefereixes anar al continent asiàtic, pots arribar-te als Bosques de Palermo on hi ha un Jardí Japonés que la comunitat nipona va entregar a la ciutat que els acull.

Ara suposem que t’apeteix veure coses antigues, que tot lo que hi ha per Buenos Aires té com a molt, poc més de 500 anys, doncs et proposo dues opcions, una és passejar pel Museo de Arte Español Enrique Larreta i fer un turisme per Espanya i l’altra és anar a la Plaza Italia i contemplar una columna del Foro romà que Roma va donar a Buenos Aires.

Però tant viatjar pel món t’ha fet entrar ganes de tornar a casa, així que per anar a Barcelona, només cal que vagis a Retiro i a la intersecció on Av.Alvear es troba amb 9 de Julio hi ha una petita plaça, mig amagada, on en una de les parets s’alcen quatres barres vermelles que protegeixen una font ben coneguda per tots els catalans i més, pels culés. I és que senyores i senyors, a Buenos Aires hi tenim la Plaça Cataluña (llàstima de la ñ) amb una rèplica de la Font de Canaletes que la ciutat de Barcelona va donar a la de Buenos Aires. Suposem que ara se t’ha despertat la “morriña” i vols seguir turistejant per Barcelona, doncs ves a San Telmo, concretament a Chacabuco 863, on hi podràs veure una casa d’estil modernista que curiosament és el Casal de Catalunya, per tant, si hi entres, molt probablement, sentiràs català. A més a més també et proposo una ruta catalana, per aquells dies que els vulguis fer més catalans.

00051_ Canaletes

Si el que t’apeteix és fer una mica de turisme de natura pots anar a passejar pel Jardí Botànic on donaràs una completa volta al món descobrint la flora de tots els continents.

De la mateixa manera que hi ha centres culturals de totes les comunitats immigrants, també pots fer el turisme gastronòmic i tan pots anar a menjar a un vietnamita com a un espanyol, un polonès, rus, basc, català, francès, siri, etc. Per no parlar dels molts restaurants italians, pizzeries i gelateries. També hi afegeixo la pinta del “after office” que et pots prendre en qualsevol dels molts pubs irlandesos que hi ha per la ciutat com el Shamrock o anar directament a la zona irlandesa, al carrer Reconquista, a la City.

2 replies »

  1. Quina ruta més original! He descobert el teu blog de casualitat i m’encanta! Té de tot, cultura, història, turisme. Enhorabona
    Petons
    Esther

Deixa un comentari