Buenos Aires

Botica del Angel

0001_La Botica del AngelAquest serà un dels post més estranys que he escrit fins ara, ja que encara no tinc clar que és el que he vist. A Luis Sáenz Peña, 541, al barri de Monserrat, hi ha una construcció que per fora sembla una església però que quan hi entrem és un “collage escenográfico” segons com ho descriuen al mateix futllet informatiu, es tracta del Museo Botica del Ángel, creat per Eduardo Bergara Leumann.

Eduardo va nàixer a Buenos Aires el 1932 i va ser un escenògraf, creador de vestuaris, actor i conductor de programes. Al Canal 7 va organitzar-ne la sastreria i dissenyar-ne moltes de les escenografies utilitzades a la època, també va tenir un paper important al Teatre San Martín, essent escenògraf de Margarida Xirgú. Va viatjar a Europa on hi va viure durant uns anys, treballant a França principalment. Finalment va retornar a Buenos Aires i ja al 1997 va començar a convertir la Botica del Ángel en el collage que avui en dia podem contemplar gràcies al llegat que li va fer a la Universidad del Salvador. Eduardo Bergara Leumann va morir a Buenos Aires el 5 de setembre del 2008.

La primera Botica del Ángel data de 1966 i estava a Lima 670; la creació de l’Av.9 de julio va obligar a canviar-la de lloc ja que la zona on estava ubicada havia de ser demolida. La segona ubicació, és l’actual, a Luís Saenz Peña, el que antigament havia sigut una església, ara es convertiria en la casa del propi Eduardo i la de tots els seus àngels. La idea original era la de crear una sastreria teatral model i la explicació del nom, segons Eduardo, “¿Por qué Botica? Porque había de todo como en botica; del Ángel por María Casares. “Eduardo, dos en uno, eres un Ángel”, me decía y yo me lo creí”. El lloc va acabar essent un cafè concert ja que la tarima que tenia per provar-se els vestits la van anar reconvertint en un escenari, per on van cantar molts dels que temps desprès serien artistes reconeguts.

0005_ 0011_Reixa de la primera Botica

El museu es tracta d’una recopilació d’obres d’art, records, objectes, fotografies i documents autèntics, principalment dels anys 60, restes de cases desaparegudes i plaques de carrers que et permeten fer una idea de la Buenos Aires passada, tot passejant pels 33 espais, cada un més singular que l’anterior. Els dijous i els divendres, a les 21h i a les 21.30h respectivament, s’hi pot veure algun tipus d’espectacle.

La veritat és que tot plegat és un conjunt eclèctic i sobrecarregat d’informació, diuen, que cada vegada que hi entres hi descobreixes una cosa nova. Opinió que comparteixo totalment ja que no hi ha paret o racó que no tingui decoració. Sincerament, no sé que més comentar del que vaig veure, així que acabo el post aquí i us deixo a vosaltres mateixos descobrir aquest indret de Buenos Aires.

La Botica del Ángel_Luis Sàenz Peña, 541. Visites guiades dimarts i divendres a les 19h. Telèfon de contacte: 4384-9396.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s