Buenos Aires

Villa Crespo

Villa Crespo és un barri de Buenos Aires delimitat per les vies del tren del FF.CC Gral.San Martín, l’avinguda Dorrego, l’avinguda Warnes, Pausandú, l’avinguda San Martín, la Gaina, Angel Gallardo, Estado de Israel i Córdoba. De totes les avingudes que el delimiten, la més famosa és l’avinguda Corrientes que el travessa des de que era un camí de terra.

0003_Scalabrini ORtiz 965En el seus inicis, en aquesta zona hi havia la Fábrica Nacional de Calzado, apadrinada per l’intendent Municipal Dr. Antonio F.Crespo el qual posà la primera pedra. Com que la fàbrica va ser famosa, es va començar a anomenar a la zona com a Villa Crespo.

Villa Crespo es tracta d’un barri poc turístic, és d’aquells per recorre’l amb bici, ja que és tranquil i és on es pot veure la típica concepció de barri porteño, carrers amb cases baixes, girar a la pròxima cantonada i trobar-se tres torres d’edificis, passar per un carreronet i sortir a una avinguda. I una amplia i variada barreja de col·lectivitats: israelities, siris, libanesos, àrabs, grecs, armenis, italians, entre altres. Els grecs es troben, principalment a l’illa entre Julián Álvarez y Lerma on hi ha l’escola i la Iglésia Ortodoxa Griega Asunción De La Virgen, fundada el 1928.

Una de les avingudes més curioses és Warnes, un carrer ple de tallers de cotxe on pots trobar qualsevol tipus de recanvi. La temàtica va començar com un cementeri de vehicles on la gent de la zona anava a treure’n les peces per vendre-les.

Els colors del barri són el blau i el groc o el vermell i blanc; els colors del Club Atlanta i del Club Argentios Juniors, respectivament. El primer té les instal·lacions al carrer Humbold (al 540 hi ha la seu social i al 374 l’administració) i el nom del Club li ve d’un vaixell americà que va arribar a Buenos Aires. El Club Argentinos Juniors va nàixer el 1904, el 1934 es van fusionar amb el Club Atlanta per problemes financers però més tard és van poder independitzar. El jugador més important: Diego Armando Maradona però del planter del club van sortir jugadors com Fernando Redondo o Juan Román Riquelme. Tot i que gràcies a la venta de Maradona és van poder traslladar a unes instal·lacions més “copadas” i fora del barri que el va veure crèixer. La història dels “bichos”, nom amb el que és coneixen els seguidors del Argentinos,  no té desperdici.

0005_Parròquia San Bernardo (Gurruchaga, 171)La parròquia del barri és la Parròquia San Bernardo (Gurruchaga, 171), parròquia que donà nom al barri en els seus inicis. Al seu interior hi ha el Cristo de las Manos Rotas, anomenat així perquè hi havia un Crist de 2m d’alt però construït d’un material no gaire bo i amb el temps se li van deteriorar les mans. Una altra església a destacar és la de Nuestra Señora de la Consolación, Scalabrini Ortiz 1079, que té una verge portada des de Barcelona.

Si Villa Crespo es famós per algo és per dues coses, una pels outlets i l’altra per ser el lloc de naixement de Osvaldo Pugliese. A Murillo entre el 700 i el 600 i a les seves perpendiculars, es poden trobar tot de botigues de cuir. I l’altra zona de compres és creuant Corrientes entre Malabia i Thames on hi ha tota la zona dels outlets que arriba fins a Palermo.

En un raconet, sobre el carrer Dr Nicolás Repetto amb Galicia hi ha un mural del famós quadre de Picasso, el Gernika, sobre una paret d’un magatzem de ferros.

Pel que fa al Tango, al barri hi ha nascut Osvaldo Pugliese tal com ho recorda una placa a Scalabrini Ortiz amb Vera o la placeta honorífica al triangle entre Corrientes, Scalabrini Oritz i Luís María Drago. A més a més, Paquita Bernardo, la primera dona bandoneonista, també era del barri.

Si l’hora de menjar ens agafa en aquest barri podem anar a menjar en una de les moltes pizzeries que hi ha per Corrientes, per exemple, o podem anar fins a Ramírez de Velazco al 401 on hi ha el Salgado Alimentos, un restaurant italià que si més no, té pasta diferent i la decoració és de lo més acollidora. Un altre italià és el Campo di Fiori a Julian Alvarez y Luis Marías Drago i si és l’hora de la cervesa, al davant mateix hi ha un d’aquells bars de tota la vida que al demanar la cervesa et porten el maní, és a dir els cacahuets i les patates de bosses, a més a més és 100% del barri ja que els seus propietaris son hinchas de Atlanta.

Però el que no em de deixar de fer al barri és un billar al Café San Bernardo, Bar Notable, a Av. Corrientes 5436 i us asseguro que si hi aneu a la nit, el que menys voldreu serà fer un billar. El San Bernardo és un d’aquells bars de tota la vida, amb billar, escacs, taules de pingpong, etc. un bar aparentment tranquil, de més de 100 anys d’història, però que a la nit l’invadeix un seguit de guiris i alguns no tan guiris on el que menys destaca sembla que porti la samarreta del pijama. És tot un exercici d’antropologia! El bar està obert casi tots els dies de l’any les 24h, només tanca els diumenges de 6 del matí fins a les 18h, en canvi el 25 i el 31 de desembre tanquen a partir de les 18h i desprès les vacances d’estiu que son 15 dies seguits sense poder gaudir del metegol professional o futbolin i és que en tenen tres, un barrial: Atlanta-Chacarita, un nacional: Boca-River i un d’internacional. I quin és el clàssic més important de tots? Exacte! Un Barça-Madrid.

0014_Dr.Nicolas Repetto 1515

2 replies »

  1. En Barcelona, a la Rambla del raval esta el Atlanta Futbol Club….. I a sota del pont de la marina, el Chacarita Futbol club, ara fusionat amb la Penya Barcelonista Cinc Copes. si trobo les fotos que he fet te les envio. PODRAS COLLABORAR EN LA CADENA PER LA INDEPENDNECIA QUE ES FARA A bUENOS AIRES?????

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.