Coses que no t'esperes per Argentina

Els barris no barris de Capital

El que no t’esperes a Buenos Aires és que si ja és difícil saber els barris que hi ha i més o menys les seves delimitacions, que la cosa es compliqui i que apareguin  zones no oficials. Què que vull dir?

Ningú hauria de parlar del Abasto si no és que es refereix al ex-mercat que hi ha Corrientes amb Anchorena; però avui en dia es coneix com a “barri” la zona que envolta l’actual Shopping Abasto.

Barri de Abasto

Abasto

Un altre exemple? “vivo en Congreso”. Què? Què vius al Congreso de la Nación? Evidentment que no, viu a la zona que envolta l’edifici del Congreso, que forma part del barri de Balvanera.

O potser sentiu que per comprar roba barata, he d’anar a Once. Once és una estació de trens i potser sí que trobareu roba a les botiguetes però el que es refereixen és a la zona de Once, al mateix barri de Balvanera. Concretament el nom li ve de l’estació de trens 11 de setiembre. Als catalans ens agrada aquesta data, veritat? El de l’estació fa referència al 11  de setiembre de 1852, quan la ciutat de Buenos Aires es va independitzar de la Confederación.

Algú potser et dirà per quedar a fer un cafè per Barrio Norte i per saber on queda la zona tampoc agafeu un mapa de barris perquè no el trobareu. Barrio Norte és un seguit de carrers, principalment del barri de Recoleta caracteritzats per ser una de les zones de classe alta de la ciutat. L’avinguda principal és la Santa Fe i un passeig per allí veient botigues us farà una idea del que vull dir com a zona alta. Aquest barri-no-barri està limitat, més o menys, per Pueyrredon i 9 de Julio i des de Cordóba fins a Libertador. La història de l’origen del Barrio Norte està directament lligada a la febre groga que va patir la ciutat a finals del s.XIX i que va fer que les famílies ben estants poguessin traslladar la seva residencia de la zona sud a la nord de la ciutat, canviant així la fisonomia de barris de quintes com Retiro, Recoleta i Palermo a zones residencial de les nissagues importants.

Una altra de les zones de Capital que tenen nom de barri però no ho són és Barrio Inglés de Caballito entre els carrers Del Barco Centenera, Valle, Emilio Mitre i la Avenida Goyena. Probablement el seu origen estigui lligat amb el Banco Hogar Argentino qui va comprar aquests terrenys per construir-hi cases i desprès oferir-les amb un crèdit hipotecari al banc.

Si parlem de barris amb orígens immigrants tenim el Barrio Chino, a Belgrano, passades les vies del tren entre Calle Arribeños, Mendoza, Montañeses, Olazábal i Juramento. En realitat els primers habitants d’aquesta zona van ser taiwanesos però amb el temps i les diferents onades migratòries ha passat a allotjar a diferents comunitats asiàtiques quedant-li el nom de Barrio Chino o China Town. Actualment hi pots trobar supermercats, botigues i restaurants relacionats amb les cultures asiàtiques que el forment.

Congreso

Congreso

Un cas particular és la Zona Irlandesa, que està dins de La City. Curiosament, cap dels dos és un barri oficial. Es coneix com La City la zona financera del Microcentro. Espera, el Microcentro? Això tampoc és un barri oficial! Doncs anem per parts. El Microcentro compren la City i aquesta la Zona Irlandesa. El Microcentro és la part del barri de San Nicolás que es troba entre 9 de julio i L.N.Alem i la City és la zona del Microcentro on es concentren la majoria de cases centrals dels bancs i que  compren la zona entre Corrientes, Rivadavia, Maipú i L.N. Alem. Tota la gent que treballa per aquestes zones, quan s’acaba la jornada laboral van a fer un after office a la zona irlandesa, tot un seguit de pubs anglesos i irlandesos concentrats, la seva majoria als carrers Reconquista i San Martin. Us imaginareu com es posa aquesta part de la ciutat el dia San Patrick.

Deixa un comentari