Diumenge per Buenos Aires

Un dissabte o un diumenge de sol, a baix cost

A Capital, un cap de setmana es poden fer moltes coses, avui us proposem una de les rutes menys turístiques, més diferents i més econòmiques.

Per anar bé, ha de ser un dia de sol, que no plogui, ja que bona part del dia el passarem pel carrer. Ens situem a Caballito, el centre geogràfic de la ciutat, la parada obligatòria és al Bar el Coleccionista, declarat Bar Notable. El bar està situat davant del Parc Rivadavia, a la cantonada entre l’Av.Rivadavia i Florencio Balcarce. Aquí farem un cafè amb dos mediaslunas (de grasa o de manteca) per començar el dia com autèntics porteños. Perquè és curiós aquest bar? Doncs resulta que els caps de setmana i sobretot els diumenges al matí, s’hi reuneixen col·leccionistes de segells, principalment però també de qualsevol cosa antiga que us pugueu imaginar. Acabat l’esmorzar podeu creuar Rivadavia  i anar al parc, allí tindreu una continuació de la temàtica de col·lecció de segells i monedes. Aquesta part del a ruta és més autèntica un diumenge  al matí però per la segona part de la ruta, us agradarà més fer-la un dissabte.

Si és diumenge, aneu cap a la cantonada de E. Mitre amb José Bonifacio perquè des de les 10am hi ha un tramvia restaurat que dona el tomb a la illa gratuïtament, per gentilesa de la Asociación Amigos del Tranvia. El servei, els diumenges, és de 10 a 13h i de 17 a 20.30h, si és estiu i de 16h a 19.30h si és hivern. En canvi si avui és dissabte, haureu d’espera a la tarda per donar el tomb.

Què es pot fer si és dissabte? Passegeu pel Parque Rivadavia i mireu llibres a les típiques parades del parc. Desprès podeu pujar per l’Av. Rivadavia fins a la intersecció amb Rojas, tornar a creuar l’Av.Rivadavia i abans de creuar les vies del tren hi ha una plaça que té un penell en forma de cavall, en realitat és una rèplica d’aquell penall original que li va acabar donant el nom al barri. A més a més, si us agrada el bàsquet, aquesta plaça és de les poques que tenen pista de bàsquet pública, així que podreu fer-hi un partidet. Si torneu cap a la Plaza de la Primera Junta podeu entrar al Mercado del Progreso, a veure si trobeu alguna cosa bona per dinar. Recordeu que a Argentina es dina cap a les 13h i que a les 14h el mercat tanca fins a la tarda.

El cafè de la tarda, toca en una barberia. M’explico, resulta que La Barberia La Época (Guayaquil, 877) és una barberia, un museu i un cafè. Els dimecres, dijous i divendres a la tarda pots fer el cafè escoltant tango. Els diumenges està tancat però els dissabtes obra de 9.oo a 20.30 del vespre. Només per aquest detall, recomano fer la ruta un dissabte.

CIMG5822Si seguim amb dissabte, al sortir de la “barberia” toca anar a fer un viatge en el temps i pujar al tramvia. Si és diumenge, farem el procés al revés. Del tramvia, a la Plaza del penell, i d’allí haurem de buscar un lloc on dinar ja que el Mercado del Progreso, els diumenges està tancat. Una opció pot ser comprar una picada o per fer-nos un entrepà a la cantonada amb Rivadavia i Rojas on hi ha el Mercado Primera Junta i així ens el podem emportar al Parque Rivadavia per aprofitar el sol i fer una estona de parc, una cosa ben porteña també. Desprès de donar un tomb pel parc i de veure les parades de llibres i una de les sorpreses catalanes, el cafè del diumenge toca a l’altre Bar Notable del barri, el bar Plaza Café a Av. Rivadavia 4732.

0004_La Victoria AladaTant si és dissabte com diumenge, la tarda la passarem a un altre parc gran de la ciutat, si anem per Campichuelo, arribarem directament al Parque Centenario, anomenat així pel Centenario de la Revolución. El primer que farem és creuar el parc i anar directe a l’Av.Angell Gallardo on hi ha el Museo de Argentino de Ciencas Naturales “Bernardino Rivadavia”. El museu està obert tots els dies fins a les 19h i l’entrada val $10, però us asseguro que val la pena per conèixer la fauna i els ecosistemes d’Argentina.

Al sortir del museu podem anar a descansar una estona pel Centenario on, al ser cap de setmana, podrem gaudir d’algun concert o d’una batucada i per que no, fer un mate. A més a més, estar tot envoltat per una fira-mercadillo i una altra de hippie que el creua. I fins i tot, si és estiu, pot ser que facin algun concert a l’amfiteatre o una pel·lícula del BAFICI, si és abril.

A partir d’aquí s’acaba el baix cost, tot el que proposo ara ja depèn de les ganes de gastar o de beure que tingueu.

Conteu que ja és hora de sopar o de fer el beuret i estem per la zona del Centenario. Si es tracta de sopar, al ser Argentina sempre tenim l’opció d’una parrilla, així que només passejant, alguna en trobareu i si no aneu a Yatay i Bogado o a Sarmiento i Pringles o Corrientes amb Eustaqui Frías. Si voleu pizza o pasta, té bona pinta el restaurant italià Salgado Alimentos a Ramírez de Velazco al 401.

Si el que volem és fer un beure, us dono tres opcions, la més propera a la zona és a Lambaré i Bogado i es tracta d’un bar força curiós. Encara no he sigut capaç de “sacarle la ficha” és un bar mig bohemi mig cultural que fins i tot té una radio, el Bar La Tribu. Si l’ambient no us agrada, podeu anar fins a Díaz Vélez amb Rio de Janeiro on hi ha un bar on també hi podreu sopar pizzes anomenat “El Tano de Arriba“. És un lloc que us obrirà el món si acostumeu a llegir El Clarín. I la última opció nocturna, més moguda i potser la més recomada per diferent i per l’estudi antropològic que hi podreu fer és el Café San Bernardo. Per anar-hi heu de canviar de barri i anar a Villa Crespo, Corrientes 5436. Està declarat Sitio de Interés Cultural i la denominació no podia ser més encertada. És un cafè-bar 24h situat en un edifici de lo més maco d’aquesta zona, on podreu jugar a billar, al pool, als escacs i a ping-pong, però sobretot observar l’altra “fauna” d’Argentina. Altres bars de la zona.

CIMG5826Si enlloc de fer un beure o abans de fer-lo, voleu una mica més de cultura podeu anar a mirar la cartellera de dos teatres alternatius que hi ha per la zona. Un és el Abasto Social Club que es troba a Yatay 666 i l’altre és el Kafka a Lambaré 866. El preu de les entrades ronda els $60.

Si et sembla que la ruta és massa llarga i no tens bicicleta, posa a la motxilla la Guia-T o mira abans el Mapa Interactivo de Buenos Aires per saber quins colectivos agafar.

Deixa un comentari