Buenos Aires

Plaza Francia o Plaza Intendente Alvear

CIMG6081Quan un porteño et digui de trobar-vos a Plaza Francia, a Recoleta, no fagis cas al mapa ja que la plaça que ells anomenen Plaza Francia en realitat es diu Plaza Intendente Alvear. La Plaza Francia real és la del costat, la que queda entre Av. Pueyrredón, Av. del Libertador, Dr. L. Agote i Levene. La mateixa que té un monument anomenat “El monumento de Francia a la Argentina”. Aquest monument va ser un regal de la comunitat francesa pel centenari de la Revolución de Mayo i és obra de l’escultor francès Emile Peynot, té representats diversos moments importants per la història d’aquests dos països com la Primera Junta per part d’Argentina o la Toma de Bastilla pels francesos. Les figures que hi ha a la meitat del monument són de marbre de Carrara i representen la Indústria, l’Agricultura, la Ciència i les Arts. A dalt de tot hi podem veure una al·legoria a Argentina i a França, acompanyades d’un àngel que personifica la Gloria. Per tota la plaça hi ha diverses plaques que recorden a personalitats franceses com per exemple l’escriptor Andre Malvaraux, el granadero Domingo Porteau que va morir durant el Combat de San Lorenzo o al periodista i escriptor Emile Zola. Tambè hi ha una placa que commemora als morts durant la Primera Guerra Mundial i una escultura de Djibilion Lázaro a Louis Braile, el professor que va inventar el sistema d’escriptura que porta el seu nom. Fixeu-vos amb el detalla dels fanals que hi ha al voltant del monument.

Torcuato de Alvear

A la Plaza Intendente Alvear o la mal anomenda Plaza Francia és on es fa la fira de “plaza Francia” els caps de setmana i on també, els caps de setmana principalment, s’hi pot anar perfectament a passar-hi la tarda a la manera porteña. S’agafa el mate i es va al parque i en aquesta zona en particular no cal anar-hi amb res més ja que els diferents artistes de carrers ens aniran entretenint durant tota la tarda. El nom de la plaça li ve del primer intendent que va tenir la ciutat: Torcuato de Alvear, el promotor, entre altres, de l’Avenida de Mayo. El bust a Torcuato es troba en una columna acabada en forma de figura alada representant La Glòria en actitud d’avançada.

De fet aquesta zona de Buenos Aires és la que m’es honra a la familia Alvear ja que podem trobar places i monuments a l’avi, al pare i al fill. Carlos María de Alvear, Torcuato de Alvear i Marcelo T de Alvear, respectivament. Durant la presidència d’aquest últim és quan es va inaugurar el monument al seu avi, Carlos María de Alvear.

0081_AlvearEl monument de Carlos María de Alvear, que data de 1891, es troba a la Plazoleta María Campos i és obra de Antoine Bourdelle, que segons el propi autor, és el seu millor treball. Les quatre figures de la base són una al·legoria a la Força, la Eloquència, la Llibertat i la Victoria. Carlos María de Alvear va ser un dels lluitadors per la Independència i va arribar a ser President de la l’Assamblea Constituyente del 1813 i Director del Primer Directorio. El nom de la plaça recorda al pintor bonaerense Florencio de los Ángeles Molina Campos que va nàixer el 1891. Al davant mateix hi ha la Plazoleta Soldi, el pintor que va donar la pintura de la cúpula del Teatro Colón.

Deixa un comentari