Buenos Aires

Recoleta amb temps

Els racons més emblemàtics de Recoleta els hem comentat al post del barri, Recoleta, però aquest barri dóna més de si. Si tens temps pots anar al Museo Nacional de Bellas Artes o al de la Televisión Pública o si vols gaudir del sol pots anar a passar el dia a Plaza Francia o a passejar pel Bajo de Recolta o per les altres places del barri que a continuació presentem.

0080_San Martin de ToursLa Plaza San Martín de Tours, el patró de la Ciutat de Buenos Aires, compta amb dos escultures i uns quants arbres històrics. La primera escultura és a San Martín de Tours que representa la llegenda que va tenir com a protagonista al sant. La llegenda explica com Martín va entregar la meitat de la seva capa a un ancià que tremolant de fred li va demanar una almoina. A l’altre costat de la plaça hi ha el monument de marbre de Carrara a Emilio Mitre, un enginyer i periodista de la segona meitat del s.XIX. Pel que fa als arbres, la gran majoria son més que centenaris, datant de l’època dels monjos Recoletos i a més a més hi ha una de les famoses palmeres que Nicolás Avellaneda va plantar per la ciutat durant el 1881.

La Plaza Ramón Cárcano, entre Avenida Alvear i Avenida Presidente Manuel Quintana recorda a l’historiador i governador de Córdoba. A la plaça hi ha un monument a Ramón Falcón, un cap de policia de la ciutat, les ordres del qual van tenir una importància crucial en la historia de la ciutat de principis del s.XX amb les repressions durant la Huelga de Inquilinos de 1907 i la Semana Roja de 1909. El grup escultòric, de marbre de Carrara blanc, representa La Fatalitat i la Gloria i vol recordar l’atentat que va patir Falcón i el seu secretari Juan Alberto Lartigau a Quintana amb Callao quan l’anarquista Simón Radowitzky els va tirar una bomba dins del carruatge, precisament contra les repressions comandades per Ramón Falcón. El monument es obra de Alberto Lagos, el mateix que va fer el de Canning, del qual en parlem més endavant i el qual té una plaçoleta amb el seu nom a Scalabrini Ortiz amb Junín i Guido. A més a més, Alberto Lagos també té una autorretrat a Guido i Presidente Roberto M.Ortiz, davant del Cementiri de la Recoleta.

CIMG6819A l’altre costat de la Plaza Francia hi ha la Plaza Mitre, on podem contemplar el monument eqüestre de Bartolomé Mitre, president d’Argentina des del 1822 fins el 1868. El monument data de 1927 i és obra de David Calandra i Eduardo Rubiono. La base del monument es de granit vermell i l’escultura de bronze. Al voltant hi podem veure grups escultòrics de marbre de Carrara com “El valor Civil” representat per una atleta lluitant amb un lleó, La Família identificada amb una mare i el seu fill, la Victoria, l’Angoixa, l’Armonia, l’Estudi i el Pensament. La part de davant del monument representa la proa d’un vaixell precidida per la Victoria Alada amb les dos palmes de llorer. Val la pena pujar fins dalt de tot i contemplar les residencia que hi ha a “La Isla”, al voltant de la rotondoa Gelly i Obes, una de les més destacables és l’Embaixada de Gran Bretanya. A la Plaza Mitre hi ha el monument a George Canning, el bust de Luis Agote, el metge bonairense que va descobrir un mètode per evitar la coagulació de la sang durant les tranfusions i una font dedicada a Gibran Khalil Gibran, un poeta i pintor libanès autor del recull El Profeta. L’altra escultura que trobem és al coronel Argentino del Valle Larrabure.

Si us fixeu amb l’escultura del polític britànic Canning veure que li falta una mà, tot té una explicació i és que la història del polític i d’aquest monument està directament relacionada amb la història d’Argentina. Canning va participar en la firma del tractat d’Amistat, Comerç i Navegació entre les Províncias Unidas del Río de la Plata, ja independents d’Espanya i el Regne Unit, el 1825, mitjaçant el qual el Regne Unit recolzava la independencia de la futura Argentina i s’assegurava una activitat de comerç amb el nou país. Pel que fa al monument, que és obra de l’escultor argentí Alberto Lagos i data de 1937, en un inici, es va situar a la Plaza Britania, però degut a la Guerra de les Malvines, aquesta plaça va canviar de nom, anomenant-se Plaza Fuerza Aérea Argentina i, evidentment, el monument de Canning ja no tenia raó d’estar en aquella plaça i ni tan sols d’estar a la superficie o això devien pensar el grup de persones que van llençar a Canning al riu. Anys  més tard es va recuperar el monument del fons del riu, es va restaurar i es va situar en l’emplaçament actual. Entre totes aquestes desventures és on va perdre la mà esquerra.

La última plaça d’aquest recorregut és la Plaza Evita on hi podem contemplar el monument a la dona de Perón i al Papa Juan Pablo II. El monument a Evita és obra de l’escultor argentí Ricardo Gianeti i va ser innaugurat per Menem el 1999. Està format per una pedestal de granit i una escultura de Eva Duarte de bronze en actitud d’avançar. El monument de bronze al Papa Juan Pablo II medeix 4,6 metres d’alt i és obra de l’escultor polac Stanislaw Slonina i donat per la Fundació Juan Kobulanski al govern argentí en agraïment per l’acollida d’immigrants polacs. A dalt del turnet hi ha la Biblioteca Nacional fundada el 1810 per la Primera Junta i que desprès de diverses ubicacions a acabat en l’actual, al lloc on hi havia el Palacio Unzue, residencia presidencial de Eva Duarte i Juan Domingo Perón i palau on va morir Evita. D’aquest palau, destruit el 1955 per haver estat pressisament, residencia de Perón,  ja no en queda gairebé res, només una part de l’edifici on vivia el xofer i la seva familia, que si anem per Austria al 2593 hi trobarem el Instituto Nacional Juan Domingo Perón i un bar temàtic “Un Café con Perón”.

CIMG6831

1 reply »

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s