Argentina

Ruta dels 4 refugis

La ruta dels 4 refugis és un dels trekkings més famosos i propers a Bariloche. És tracta d’una ruta que comunica quatre refugis, el Frey, el Jakob, el Laguna Negra i el López, tots ells al Parque Nacional Nahuel Huapi. Aquest parc va ser el primer Parque Nacional d’Argentina i es va crear el 1922, desprès que el Pèrit Francisco Pascasio Moreno donés a la Nación un terreny entre els límits de Neuquèn i Río Negro, el 1903. Anys més tard, el 1934 es va crear el Parque Nacional Nahuel Huapi a l’incorporar-li un territori més gran, en total 717.261 hectàries, de les quals 56.ooo corresponen al llac que li dona nom al parc. Aquesta ruta ens permet veure els ecosistemes andins nordpatagònics i odiar una mica més els “tábanos”, un animalet amb ales molest, tant molest que semblen una barreja entre un mosquit i una mosca. El primer, perquè pica i el segon perquè fan aquell seroll de bzbzbzbz de mosca gran.

En realitat aquest post es quedarà a la “Ruta fins al Refugio Frey” i és que un seguit de contratemps i que en ple estiu encara hi havia gel com per impedir el pas del Jakob al Laguna Negra, ens va fer que només poguéssim passar una nit per aquestes muntanyes.

Ruta dels 4 Refugis (Bariloche)El Refugio Frey deu el seu nom a l’enginyer Emilio Frey que va ser un dels fundadors dels Centro Andino Bariloche. El refugi es troba al costat de la Laguna Toncek a 1700 msnm. El lloc ofereix totes les comoditats que us pugueu imaginar en un refugi, des d’acampar a l’aire lliure fins a tenir una habitació amb les tres menjades incloses. S’hi pot arribar perde tres rutes, però la més coneguda és la que es coneix com la “Picada eslovena” que comença a la base del Cerro Catedral i està indicada amb pintura vermella, el temps estimat és de 4h. Per fer-la s’ha d’anar fins al camping del Lago Gutierrez i allí on ens deixa l’autobus nº50 veurem el Guardaparques i un cartell de fusta que ens indica l’inici de la ruta. Al principi és una camí ample però ben aviat es va estrenyent fins arribar al Valle del Arroyo Van Titter on comença la pujada. Desprès de dues hores de caminata s’arriba a un pont per creuar el riu i una estona desprès veiem el Refugio Piedritas que només està habilitat per fer vivac. Aquí és un bon punt per fer un descans ja que encara ens queda com una hora fins arribar als 1700 metres d’altitud que és on es troba la primera parada de la ruta dels 4 Refugios.

La ruta per anar del Frey al Jakob és unamica més dura i llarga, entre 5 i 6 hores. Però ja us he comentat que nosaltres ens vam veure obligats a tornar a Bariloche, així que serà millor que a partir d’aquí busqueu la informació vosaltres mateixos.

Bariloche (2)Per fer aquestes rutes s’ha d’anar ben equipat de roba ja que encara que sigui l’estiu, a les nits fa fred. A més a més és recomanable anar al Club Andino o a les oficines del Parc per registrar-se al trekking. Registre online

 PD: No es necessari fer-lo amb cap agència, està molt ben senyalitzat i a més és un dels més transitats. La gent de Bariloche acostuma anar fins al Frey a passar el cap de setmana.

 

Deixa un comentari