Catalanades pel món

11 de setembre, buscant catalanades

11 de septembreL’any passat ja vam recomanar una ruta de coses catalanes a “11 de setembre i sentir-se com a casa” i vaig acabar el post dient que esperava poder allargar-la. Una de les coses més gratificants que et dóna Buenos Aires és anar descobrint racons catalans i és que poques ciutats al món hi deu haver com Baires que hagin acollit a tants immigrants i els hagin deixat mantenir les seves costums.

Aquest any, enlloc d’una Estrella a la nevera hi pots posar una Voll Damm, si senyor, ara ja en podem trobar! El Casal farà alguna activitat, com sempre i com sempre és recomanable passar-hi per compartir el sentiment català.

Comencem al Cementerio de Chacarita on hi ha el Pabellon de los Catalanes que compta amb una hermita a la Verge de Montserrat amb una reproducció de les muntanyes. Si hi aneu el segon o el quart dissabte de mes, a les 11h, hi ha visites guiades; dieu-li a Liliana que sou catalans i que voleu veure el panteó o si voleu anar pel vostre compte, el cuidador és el Eduardo que també us l’obrirà perque pogueu veure la bona feina de restauració que està fent.

Al sortir del cementiri podeu anar baixant per corrientes on hi ha una botiga d’objectes per la casa que es diu “La Catalana”, quin millor lloc que aquest per comprar la paella, no? I una mica més abaix hi ha una pastisseria amb el mateix nom. Si de pastisseries parlem hi ha escampades per tota la ciutat unes que s’anomenen “La Barcelonesa”, on almenys el cartell ens treurà una rialla al veure-hi l’escult de la ciutat comptal.

La porta de PedralbesPel final deixem el racó més català de Buenos Aires. A la cantonada de Rivadavia amb Ayachucho hi ha un edifici la cúpula del qual ens parla amb català i ens invita a gaudir de la vida amb un “No hi ha somnis impossibles”. Si mirem a dalt del terrat podrem veure-hi una reixa que ens recorda totalment a la de Gaudí de Pedrables i si tenim gana de berenar sempre podrem entrar la pastisseria “Montseny” i demanar media de facturas. I l’edifici on hi ha la confiteria no em podreu negar que té una retirada al dels Antifassos de Gaudí.

Una altra visita que podem fer és a l’església Montserrat, a l’avenida Belgrano 1151, on hi ha una Moreneta o a l’esglesia San Jorge a Scalabrini Ortiz i Niceto Vega. Si voleu una altra esglèsia que ens recordi Catalunya, podeu anar a la Basílica de Nuestra Señora de la Merced, que comparteix culte amb Barcelona, on s’hi va casar el Libertador José de San Martín o podeu anar fins a Villa Crespo on hi ha la Iglesia de Nuestra Señora de la Consolación, una mica més enllà de la San Jorge (Scalabrini Ortiz 1079) que té una verge portada de Barcelona.

La Catalana

També podem passejar per la ciutat i anar descobrint catalanades com a San Telmo on hi ha una hotelet que és diu “Vacances” i a Boedo una sabateria anomeda “Calçat” amb tota una senyora Ç o la Ortopedia Catalana a Junin o per Retiro on trobarem una bar español que s’anomena Tancat on hi fan pa amb tomàquet presentat com “que cosas estos catalanes”.

Potser també ens farà gràcia saber que els porteños utilitzen expressions com “cap i cua”, que si més no, té sentit en les paraulse catalanes o que de tant en quant potser et faràn un “pito catalàn”.

No hi ha somnis impossibles

En fi, un any més, VISCA CATALUNYA!

Si vols veure més fotos de catalanades, fes click.

2 replies »

Deixa un comentari